Z rana nie zawsze jest czas na eksperymenty kulinarne, dlatego na pierwszy posiłek w ciągu dnia zazwyczaj wybiera się dania łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pełnowartościowe śniadania powinny być jednak zróżnicowane i dostarczać energii na kolejne godziny. Ważne jest więc, aby były odpowiednio zbilansowane i bogate w składniki odżywcze. Nie wiesz, co jeść z rana? Przygotowaliśmy przepisy na śniadanie, które urozmaicą Twój codzienny jadłospis!
Co jeść na śniadania?
Pierwszy posiłek powinien dostarczać ok. 20-30% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Jednocześnie powinien się składać z produktów, które zapewnią energię na długi czas. Zdrowe przepisy na śniadanie to takie, zawierające węglowodany złożone, źródło białka oraz tłuszcze, niezbędne do przyswajania witamin z pożywienia. Wszystkie składniki powinny być odpowiednio zbilansowane i żadnego z nich nie wolno całkowicie ograniczać, nawet jeśli jesteś na diecie odchudzającej. Zarówno węglowodany, jak i tłuszcze nie przysporzą Ci dodatkowych kilogramów, jeśli będą pochodziły z właściwego źródła. Śniadania opierające się na produktach zbożowych, nasionach i roślinach strączkowych wcale nie muszą być bowiem tuczące, a wręcz przeciwnie – pozytywnie wpłyną na zdrowie.
Pomysły na zdrowe śniadanie
Pierwszy posiłek z rana może być jednocześnie zdrowy i szybki w przygotowaniu. Jeśli szukasz alternatywy dla nudnych kanapek, sprawdź nasze przepisy na śniadanie. Wśród nich znajdziesz propozycje na dania wytrawne i przyrządzone na słodko.
Tofucznica z awokado i czarnuszką
To pomysł na zdrowe śniadanie, który może Ci zastąpić tradycyjną jajecznicę. Do przygotowania potrawy będziesz potrzebował kostki tofu, małej cebuli i pół awokado. Wszystkie składniki podsmaż na patelni, następnie dodaj łyżkę płatków drożdżowych, kurkumę, curry i szczyptę soli z pieprzem. Całość duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 3-5 min, a na koniec posyp czarnuszką. Tofucznicę podawaj z pełnoziarnistym pieczywem. To prosty przepis na zdrowe śniadanie, które możesz dodatkowo uzupełnić porcją świeżych warzyw.
Owsianka czekoladowa ze świeżymi owocami i orzechami
To przepis na śniadanie dla osób, które lubią z rana zjeść coś na słodko. Przygotowanie posiłku zajmie Ci maksymalnie kilka minut, dlatego to świetna opcja na szybkie danie. Jak przygotować śniadanie? W garnku zagotuj dwie szklanki mleka ryżowego, a następnie dodaj 8 łyżek płatków owsianych i 4 posiekane daktyle. Jak płatki zmiękną, wyłącz palnik i dodaj 40 g gorzkiej czekolady i energicznie mieszaj aż do połączenia wszystkich składników. Przełóż owsiankę do miseczek i posyp orzechami, świeżymi owocami lub mieszanką bakaliową. To prosty pomysł na zdrowe śniadanie, które przypadnie do gustu dzieciom i dorosłym.
Materiał zewnętrzny