Ślub i wesele to zawsze wyjątkowy dzień zarówno dla Pary Młodej, jak i jej bliskich. Każdy szczegół przyjęcia powinien być idealnie dopracowany, a jednym z ważnych momentów w jego trakcie jest poczęstunek w formie okolicznościowego tortu. Co zrobić, aby deser na długo zapadł w pamięci gości? Oto, jak zadbać o tego słodkiego bohatera wesela.
Dobierz smak tortu do listy swoich gości i pory roku
Smak tortu weselnego należy ustalić na długo przed datą uroczystości. To jeden z najważniejszych bodźców, które pozostają w pamięci gości po przyjęciu i często wpływa na jego całościową ocenę. Cukiernie zajmujące się przygotowaniem ślubnych deserów mają w swoje ofercie mnóstwo wariantów zarówno jeśli chodzi o smak kremu, biszkoptu, jak i wszelkich innych dodatków. Warto wziąć pod uwagę porę roku, w jakiej planowane jest wesele.
Latem gościom najlepiej podać lekki tort na bazie bitej śmietany zamiast ciężkiego kremu. Szczególnie pożądane są wówczas owocowe smaki (najlepiej z owoców sezonowych), takie jak:
- brzoskwinia;
- malina;
- truskawka;
- wiśnia.
Jeśli na zewnątrz panuje zimowa aura, na weselu doskonale sprawdzi się tort z kremem i cukrowymi ozdobami. Dobrze smakuje wówczas deser kawowy, czekoladowy, śmietankowy czy tiramisu. Jeśli zechcesz urozmaicić tort dodatkiem w postaci alkoholu, weź pod uwagę to, czy twoimi gośćmi będą również dzieci.
Oprawa wizualna tortu a styl przyjęcia – zrób to z klasą
Obecnie modne jest urządzanie wesel w konkretnym stylu zarówno jeśli chodzi o stylizację Pary Młodej, jak i wystrój sali. Tort weselny także powinien wpisywać się w całość dekoracji i motyw przewodni przyjęcia. Jeśli organizujesz ślub i wesele np. w stylu rustykalnym czy boho, postaw na tort bez przesadnych i ciężkich ozdób. O wiele lepiej sprawdzą się świeże, naturalne kwiaty, owoce czy zielone rośliny.
Gdy wolisz wyrafinowaną elegancję i akcenty w stylu glamour, tort angielski z ozdobną warstwą lukru będzie jego idealnym dopełnieniem i przyciągnie uwagę wszystkich gości. W tym kontekście dużą pomocą może okazać się wybrana przez ciebie cukiernia. Warszawa to miasto, w którym możesz liczyć na porady w sprawie najmodniejszych trendów w cukiernictwie. Jeśli oddasz ten aspekt w ręce profesjonalistów, twój tort weselny będzie prawdziwym dziełem sztuki, a ty chętnie będziesz wracać wspomnieniami do dnia wesela.