header

Pradawne Zboża


ISM2018

Zobacz to koniecznie

news_img1

Na stronie www.worldchocolatemasters.com oglądać będzie można bezpośrednią relację z konkursowych zmagań światowej klasy cukierników-czekoladników. Konkurs w Paryżu, podobnie jak ten przed dwoma laty, nie będzie miał tajemnic.  Wśród 19 zawodników – jest Polak, Daniel Staroń z Piekarni-Cukierni Raszczyk w Pasłęku. Będziemy wraz z nim w Paryżu.

Tegorocznej imprezie Salon du Chocolat Professionnel towarzyszyć będzie piąta edycja najbardziej prestiżowego i jedynego konkursu na świecie w całości dedykowanemu czekoladzie. Do stolicy Francji przyjedzie 19 mistrzów cukierniczego fachu z całego świata. Reprezentować będą m.in. Australię, Belgię, Brazylię, Japonię, Kanadę, Meksyk, Niemcy, Rosję, Stany Zjednoczone. Naszym reprezentatem będzie Daniel Staroń. który na wiosną tego roku wygrał eliminacje strefowe. Dla Daniela, który obecnie pracuje w Cukierni Raszczyk w Pasłęku, jest to drugi występ w Paryżu. Po raz pierwszy starował tam cztery lata temu.

Trzymamy kciuki

Podczas eliminacji w Łodzi Daniel przygotował rzeźbę, która przedstawiała przekrój liścia kakaowca. Dodał też dodatkowy element, który po części był kwiatem, a po części pająkiem. Jego pralina miala smak whisky i cygara. Spore wrażenie na jurorach i obserwatorach konkursu zrobił jego deser podany w nietypowym szkle, w którym zawarł m.in. kompot z suszu, przełamany nutą mięty. Góra deseru składała się z konfitury ze świeżych śliwek, miksu z deserowej i mlecznej czekolady, sosu ze śliwowicy łąckej oraz lodów czekoladowych.

Z informacji napływających z Pasłęka wnioskować można, że Daniel zamierza pokazać w Paryżu nieco inną pracę. Co to będzie, okaże się niebawem. Szczegółową relacja z konkursu zamieścimy w wydaniu grudniowym naszego magazynu.

Wszyscy uczestnicy czekoladziarskiego szczytu będą mieli za zadanie przygotowanie popisowych prac ściśle określonych przez regulamin konkursu. W zestawie tym muszą znaleźć się ręcznie oblewane praliny, czekoladowe ciastko (torcik) oraz czekoladowy deser. Indywidualną ekspresję oraz zmysł artystyczny cukiernicy będą mogli zaprezentować przygotowując  duży eksponat z czekolady (mierzący od 1 do 2 metrów). Wspólna dla wszystkich praca nawiązywac ma do hasła – architekt świata. To już tradycja paryskich konkursów – tematy stanowią spore wyzwanie.

Znakomite jury

Konkursowe jury złożone aż z 22 utytułowanych profesjonalistów oceniać będzie zarówno wygląd, jak i smak oraz strukturę, oryginalność i estetykę przygotowanych prac, a także ich zgodność z tematem konkursu, harmonię pomiędzy wykorzystanymi elementami czy kontrast aromatów. Honorowym przewodniczącym jury będzie Wloch Iginio Massari, właściciel cukierni Veneto w Bresci, który szefuje także konkursom w Rimini. Specjalnym przewodniczącym jurorów będzie Sergio Herman, Holender, który prowadzi dwie restauracje wyróżnione prestiżowymi gwiazdkami Michelin (jedna z nich posiada 3 gwiazki, druga1). W pracy wspierać ich będą dwaj przewodniczący: Francuz Angelo Musa i Norman Love (w USA prowadzi eksluzywne salony czekolady). Każdy kraj, reprezentowany przez zawodnika, ma też swojego jurora. W tym gronie znalazł się także nasz przedstawiciel – Adam Sowa, znakomity cukiernik z Bydgoszczy. To jurorzy zdecydują do kogo trafi zaszczytny tytuł World Chocolate Master 2013 wraz z nagrodami o dużej wartości. Wśród sponsorów konkursu są takie firmy jak: Salva, Selmi, Bragard, Thermohauser, Pastaline, Robot Coupe, Capfruit.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple