header

Pradawne Zboża


ISM2018

Mocna ekipa

news_img1

Paweł Petrykowski, Maciej Majzon-Wójtowicz, Marek Moskwa i Michał Wiśniewski to reprezentacja naszego kraju na siódmą edycję konkursu Coppa del Mondo della Gelateria. Szefem zespołu jest Michał Doroszkiewicz.

Na stadionie Energa w Gdańsku trwają ostatnie przygotowania do przyszłorocznego lodziarskiego pucharu świata. Polska reprezentacja szlifuje tam cukierniczą formę już od września. Obecnie zespół pracuje nad przygotowaniem poszczególnych prac konkursowych. Dzięki jednemu ze sponsorów, firmie Comprital Polska, w październiku Polacy gościli we włoskim centrum szkoleniowym firmy ? Athenaeum. Nasz zespół tworzą znakomici cukiernicy, którzy posiadają spore doświadczenie zawodowe.

Siódma edycja prestiżowego konkursu odbędzie się pod koniec stycznia 2016 roku w Rimini, podczas targów SIGEP. Wystartuje w nim 14 narodowych ekip. Obok Polaków będą to także Amerykanie, Argentyńczycy, Australijczycy, Chilijczycy, Hiszpanie, Japończycy, Marokańczycy, Meksykanie, Niemcy, Szwajcarzy, Urugwajczycy, Włosi i Singapurczycy.

Choć nazwa imprezy sugeruje jej lodziarski charakter, to jednak zakres tematyczny wymaga od uczestników wykazania się nie lada umiejętnościami, także w innych sektorach gastronomii. Każda z ekip będzie musiała przygotować: dekoracyjny puchar lodowy, tort lodowy, lody wykonane z tajemniczego składnika znajdującego się w tzw. mystery box, wytrawną przystawkę z lodami gastronomicznymi, monoporcje z czekolady, a także prezentacje artystyczne ? rzeźbę lodową i eksponat cukrowy croccante. Wszystkie konkursowe elementy zostaną przedstawione w finałowym bufecie.

Nasi reprezentanci podzielili już obowiązki. Paweł Petrykowski będzie odpowiadać za kompozycje baz lodowych. Maciej Majzon-Wójtowicz wykona lodową rzeźbę, Marek Moskwa przygotuje eksponat z cukru, a Michał Wiśniewski danie gastronomiczne. Szef ekipy ? Michał Doroszkiewicz ? będzie członkiem jury. Team manager ma bardzo dobre wspomnienia z tego konkursu. Podczas ostatniej edycji, w 2014 roku, wraz z zespołem zdobył trzecie miejsce.

Coppa del Mondo della Gelateria odbędzie się w dniach 23?25 stycznia 2016 roku. Wydarzenie to będziemy relacjonować na bieżąco na naszym profilu na Facebooku. Więcej napiszemy też w kolejnym wydaniu oraz w publikacji ?Świat Lodów?.

Polska ekipa

Paweł Petrykowski ? kapitan zespołu

W 2015 roku zwyciężył w Lodziarskich Mistrzostwach Polski. We wcześniejszych edycjach był trzeci, czwarty i drugi. W zawodzie od 2008 roku. Obecnie prowadzi własną lodziarnio-kawiarnię.

Michał Wiśniewski

Zaczynał w 1994 roku w małej cukierni w Gdańsku. Obecnie jest szefem cukierni w Hotelu Haffner, w którym pracuje już 13 lat. Laureat kilku konkursów cukierniczych. W tym roku zajął pierwsze miejsce w mistrzostwach Polski w przygotowaniu deseru na talerzu.

Maciej Majzon-Wójtowicz

Od roku pastry chef w restauracji Metamorfoza w Gdańsku. Wcześniej pracował w kilku renomowanych lokalach Trójmiasta. Technikum hotelarsko-gastronomiczne ukończył w 2007 roku.

Marek Moskwa

Cukiernik w restauracji Manufaktura Goldwasser. Pracował jako cukiernik, kucharz, szef kuchni w cukierniach, piekarniach, restauracjach i pizzeriach. Praktykował także w lokalach w Wielkiej Brytanii. W branży od 1997 roku.

Michał Doroszkiewicz ? team manager

Jeden z najbardziej utytułowanych polskich cukierników. W 2002 roku zdobył tytuł mistrza świata młodych cukierników. Dwukrotny uczestnik cukierniczego pucharu świata w Lyonie (2003 i 2009). Członek ekipy, która w 2014 roku zdobyła trzecie miejsce w Coppa del Mondo della Gelateria. W tym roku zdobył brązowy medal w konkursie lodziarskim w Szanghaju. Trener i wykładowca. Od 2006 roku związany z firmą Zeelandia.

Sponsorzy zespołu:

Comprita Expo Ezig Nestor Zeelandia Cheman

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple