header

Pradawne Zboża


ISM2018

Wykwintne desery

news_img1

Dwudziestu trzech najlepszych polskich cukierników, blisko 300 stron wyjątkowych przepisów ilustrowanych znakomitymi fotografiami. Po raz pierwszy rodzime desery doczekały się własnego albumu.

Niezwykłą oprawę miała kolacja towarzysząca premierze wydanej przez Wydawnictwo BOSZ ekskluzywnej publikacji pt. Wykwintne desery polskie. Wśród zaproszonych gości honorowe miejsce zajmowała była para prezydencka ? Anna i Bronisław Komorowscy. Podczas wieczornego spotkania w restauracji Belvedere w warszawskich Łazienkach była okazja do spotkania wszystkich autorów premierowego albumu, a także degustacji trzech prezentowanych w nim deserów. Tomasz Deker podał financierki z kremem z rokitnika, biszkoptem jogurtowym i sosem malinowym. Rafał Gajownik zaproponował krem sułtański w wydmuchanej z karmelu bombce w towarzystwie malinowej i fiołkowej bezy oraz galaretki ze starki. Natomiast Jerzy Łukasik przygotował lody z karmelizowanych prawdziwków na sosie porzeczkowym z rozmarynem.

Obecność prezydenckiej pary na premierze Wykwintnych deserów polskich nie była przypadkowa. Anna Komorowska objęła patronatem album, przygotowała do niego słowo wstępne, a także podzieliła się w nim swoimi przepisami na ciasta, kisiel, pączki i pieczone jabłko.

Historyczny wstęp napisał Jan Łoziński. Czytamy w nim między innymi: ?polskie desery ? niegdyś nazywane ?wetami? i ?cukrami? ? swój zróżnicowany i bogaty smak zawdzięczają między innymi wielowiekowym kontaktom Rzeczypospolitej ze Wschodem i Zachodem Europy ? wpływom kuchni orientalnej, włoskiej, francuskiej, niemieckiej litewskiej i ruskiej. Nasi cukiernicy i piekarze swoje inspiracje czerpali także z ludowych przepisów, ustnie przekazywanych z pokolenia na pokolenie we wszystkich regionach kraju??.

O historii opowiadają również zawarte w albumie stare fotografie, ukazujące tradycje cukiernicze, dawnych mistrzów cukierniczych, modne i znane niegdyś lokale. Wykwintne desery polskie to album, na który składają się ilustrowane przepisy 23 mistrzów cukiernictwa z całej Polski, którzy zaprezentowali 96 autorskich propozycji. Autorzy czerpią z najlepszych polskich tradycji cukierniczych, przedstawiając klasyczne wypieki i desery w sposób nowoczesny, zaskakując nowatorstwem zestawienia smaków oraz form. Wyśmienite słodkości zostały artystycznie zaaranżowane, dzięki czemu przepisom towarzyszom piękne fotografie. Wśród ciekawych receptur znaleźć można m.in.: faworki z mąki żytniej z lodami z kory brzozowej, pianką z mleka pietruszkowego i galaretką z brusznicy; lody z maślanki z musem z pasternaku i orzechami laskowymi; krem z czarnego bzu z czekoladową kruszonką, jeżynami, orzechami laskowymi i biszkoptem jogurtowym; szarlotkę z białą czekoladą, kruszonką, żubrówką, kremem cytrynowym i bezą oraz wiele innych wykwintnych, cukierniczych propozycji.

W tworzeniu albumu udział wzięli cukiernicy: Tomasz Deker, Mateusz Dziwosz, Michał Doroszkiewicz, Adam Freus, Rafał Gajownik, Robert Główka, Wioletta Jaworek, Joanna Klimas-Profus, Konrad Korszla, Jerzy Łukasik, Paweł Małecki, Paweł Mieszała, Maciej Pięta, Paweł Pojawa, Janusz Profus, Iga Sarzyńska, Bożena Sikoń-Wojtal, Aleksandra Sowa, Sebastian Szmyd, Marta Truskolawska, Małgorzata Weber, Małgorzata Wróblewska-Blikle, Marcin Zawadzki.

Wykwintne desery polskie ? stron: 280, format: 270 × 300 mm, wersja językowa: polska i angielska, cena: 300 zł

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple