header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Mistrz Leonardo

news_img1

Jest jednym z ciekawszych współczesnych europejskich cukierników. Jego książka ?Tradizione in Evoluzione? uważana jest za doskonały podręcznik nowoczesnego cukiernictwa. Leonardo Di Carlo 18 listopada, na zaproszenie ZT KRUSZWICA poprowadzi szkolenie dla polskich cukierników.

Leonardo Di Carlo w cukierniczej profesji przeciera nowe drogi. Jest pionierem cukiernictwa opartego na nauce. Do wykonywanego zawodu podchodzi w sposób analityczny. Swoje receptury komponuje w oparciu o matematyczne proporcje, eksperymenty i doświadczenia. Jego zdaniem, intuicja to za mało, by realizować nowe pomysły. W nowoczesnym cukiernictwie, tak jak w wielu innych dziedzinach życia, potrzebna jest solidna wiedza naukowa.

Takie spojrzenie zawarł w bestsellerowej książce ?Tradizione in Evoluzione?, którą wydał w 2012 roku, a jej angielski przekład ukazał się w styczniu 2015. Tytuł ten można przetłumaczyć jako ewolucja tradycji. Oznacza on, że także tradycyjne potrawy i dania muszą ulegać przeobrażeniom, zmianom dostosowującym je do współczesności. Licząca 800 stron publikacja zawiera nie tylko ciekawe receptury w interpretacji włoskiego cukiernika, ale przede wszystkim podpowiedzi i narzędzia niezbędne do budowania własnej cukierniczej drogi. Di Carlo mówi, że nie wystarczy powielać istniejące rozwiązania, trzeba tworzyć nowe! By jednak to robić, potrzebne są głębsze umiejętności i solidna wiedza. To właśnie tymi narzędziami stara się dzielić z czytelnikami by mogli budować własną ścieżkę zawodowego rozwoju i tworzyć zindywidualizowane receptury.

Włoski cukiernik w zawodzie pracuje od ponad 20 lat. Już jako junior zdobywał laury na międzynarodowych konkursach. W 1996 roku został mistrzem świata młodych cukierników. Podczas pucharu świata (Coupe de Mond) w 2001 roku, w Lyonie, zajął trzecie miejsce, a jego torcik czekoladowy zdobył nagrodę prasowego jury. W 2004 roku zwyciężył w mistrzostwach świata w Rimini. W Italii, Di Carlo jest znaną i popularną postacią. Często pojawia się w telewizji, jest jurorem konkursu ?Il Piu Grande Pasticcere? w RAI2, prowadzi kulinarne rubryki w prasie popularnej, jest konsultantem mediów branżowych. W tym roku wraz ze swoją żoną Michaelą Balliana otworzył w niewielkim Conegliano, na północy Włoch, własne centrum szkoleniowe, które nazwał Pastry Concept.

Cukiernicza renoma Di Carlo zdecydowanie przekroczyła granice jego ojczyzny. Włoch prowadzi wykłady i seminaria na całym świecie. Latem tego roku ukazała się w Polsce, wydana przez firmę Barry Callebaut, jego książka poświęcona przygotowaniu lodów czekoladowych (Doskonałe lody czekoladowe. Przewodnik od A do Z).

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple