Śladami Marco Polo

Pięć ekip: Niemcy, Włosi, Chińczycy, reprezentanci Tajwanu oraz Polacy ? tak prezentuje się lista uczestników konkursu lodziarskiego, który w dniach 11?13 listopada zaplanowano w Szanghaju. Imprezę organizują wspólnie: firma Comprital i targi FHC China. Ma ona uatrakcyjnić odbywające się w tym czasie targi oraz zaprezentować potencjał lodziarskich produktów na niezwykle chłonnym chińskim rynku.
Narodowe drużyny będą miały za zadanie przygotować rzeźby w lodzie, lodowy deser i tort, a także danie gastronomiczne skomponowane wraz z lodami. Konkursowe prace oceniać będą takie cukierniczo-lodziarskie sławy, jak Leonardo Ceschin, lodziarski mistrz świata z 2012 roku, czy Marcello Trentin, zwycięzca konkursu Chef China 2014. Całej imprezie patronować ma duch wielkiego podróżnika Marco Polo, a hasłem przewodnim jest spotkanie Zachodu ze Wschodem. Polskę w Szanghaju reprezentować będą: Michał Doroszkiewicz z Akademii Zeelandia, Maciej Rosiński, szef kuchni i ambasador marki Callebaut, oraz Dawid Szulc, ekspert lodziarski z firmy Comprital Polska.