header

Pradawne Zboża


ISM2018

Czekolada i lody

news_img1

Pojawiła się pierwsza w języku polskim publikacja na temat rzemieślniczej produkcji lodów. Przewodnik opracowany przez włoskiego mistrza Leonard o di Carlo wyjaśnia krok po kroku, jak tworzyć lody czekoladowe. Będzie podstawową lekturą w każdej lodziarni.

Połączenie czekolady i bazy do lodów może przynieść zaskakujące efekty. Jak stworzyć znakomity deser? Jak z użytych składników wydobyć ich najlepsze walory? Jak radzić sobie z najczęstszymi problemami produkcyjnymi? Na te i wiele innych pytań, z którymi spotykają się rzemieślnicy, stara się odpowiedzieć w interesującej książce Leonardo di Carlo.

Autor zaczynał jako czeladnik w cukierni swoich rodziców, by z czasem poszerzać wiedzę i zdobywać doświadczenie w najbardziej renomowanych szkołach oraz pracowniach cukierniczych. W wieku dwudziestu lat, zdobył tytuł Italian Pastry Championship. W 2004 roku uhonorowano go tytułem World Champion Pastry-Chocolate-Confectionery-Ice Cream.

W swoim przewodniku w przystępny sposób omawia lodziarskie podstawy. Analizuje najważniejsze surowce, zwraca uwagę na ich interakcje. Podkreśla powiązania, jakie występują między takimi składnikami jak tłuszcze, proteiny, laktoza, masa kakaowa czy cukier. W profesjonalny sposób komponuje atrakcyjne receptury. W książce, zgodnie z jej tytułem, koncentruje się na lodach czekoladowych. Swą uwagę skupia na gelato (lodach w stylu włoskim), lodach amerykańskich, lodach typu soft oraz na sorbetach.

Przewodnik firmowany jest przez markę Callebaut, więc autor sięga po szeroką paletę czekolad ? ciemnych, mlecznych i białych ? tego producenta. Podkreślając ich jakość i zróżnicowane walory smakowe, komponuje własne propozycje i zachęca czytelników do odważnych, samodzielnych eksperymentów.

Doskonałe lody czekoladowe. Przewodnik od A do Z to pierwsza w języku polskim publikacja poświęcona produkcji lodów rzemieślniczych. Książka ma ogromny walor edukacyjny, skorzystać z niej mogą zarówno rozpoczynający swą lodziarską przygodę debiutanci, jak i doświadczeni profesjonaliści. Co istotne, nie będzie ona jednorazową lekturą, a raczej użytecznym narzędziem do codziennego wykorzystania w rzemieślniczej praktyce. Warto znaleźć dla niej miejsce na podręcznej półce.

O Doskonałe lody czekoladowe. Przewodnik od A do Z warto pytać przedstawicieli handlowych firmy Barry Callebaut. Do końca wakacji trwa specjalna promocja. Książkę można dostać w prezencie przy zakupie wybranych produktów marki.

Osoby zainteresowane zakupem przewodnika mogą pisać na adres: lody@wcukierni.pl.

Leonardo di Carlo ? Doskonałe lody czekoladowe. Przewodnik od A do Z.

Łódź 2015, 92 strony. ISBN 978-942507-0-6

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple