header

Pradawne Zboża


ISM2018

Cukiernik roku

news_img1

Albert Adria, współtwórca fenomenu lokalu El Bulli, wizjoner i kreator kulinarny został wybrany cukiernikiem roku. Konkurs The World's Best Pastry Chef od niedawna towarzyszy corocznemu wydarzeniu jakim jest ogłoszenie listy 50 najlepszych restauracji na świecie. 45-letni Albert Adria jest młodszym bratem legendarnego Ferrana, szefa kuchni restauracji El Bulli.

Lokal ten przeszedł do historii światowej gastronomii, za sprawą niemal laboratoryjnie przygotowywanych dań. Bracia wraz z kilkoma współpracownikami tworzyli w nim oryginalne i nowatorskie kreacje kuchni molekularnej.

W wieku 15 lat, Albert porzucił szkołę i zaczął terminować u swego brata. Jak wspomina, w kuchni robił wszystko i pracował na każdym stanowisku. Z czasem, jego pasją stały się desery i to one przyniosły mu największe uznanie branży. Albert Adria uważany jest za twórce wielu nowych technik cukierniczych. Był pionierem cukiernictwa molekularnego. Tytuł The World's Best Pastry Chef przyznano mu za wyjątkowy wkład w rozwój nowoczesnego cukiernictwa. Jego cukiernicze kreacje znalazły się w dwóch bestsellerowych książkach: Desery El Bulli oraz Natura.

W kultowej restauracji Albert Adria pracował ponad 20 lat. Później tworzył własne, niezależne lokale. Eksperymentował w nich łącząc doświadczenia kuchni japońskiej, peruwiańskiej i meksykańskie. Kreował nie tylko nowe dania, ale także całe wizje gastronomicznych przedsięwzięć. Dziś młodszy z braci Adria prowadzi w Barcelonie lokal Tickets, w którym serwuje się hiszpańskie tapas, związany jest też z pięcioma innymi restauracjami. Jak zapowiada w wywiadach, w 2016 roku zamierza otworzyć kolejny autorski lokal.

Tytuł The World's Best Pastry Chef w tym roku przyznano po raz drugi. Przed rokiem zdobył go Jordi Roca, który wraz z dwoma braćmi prowadzi w Geronie (Hiszpania) restauracje El Celler de Can Roca. Lokal ten uznano za najlepszą restaurację na świecie 2015 roku.

Katalonia to dziś prawdziwe centrum europejskiej i światowej gastronomii. W trakcie wakacyjnych wojaży warto szukać tam kulinarnych inspiracji.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple