header

Pradawne Zboża


ISM2018

Gelato, salute, amore...

news_img1

Firma Savpol, po raz kolejny, zaprezentowała najnowsze produkty z branży wraz z nowinkami technologicznymi.

Lody, zdrowie, radość... ? pod takim hasłem odbywała się tegoroczna edycja seminariów, w których uczestniczyły także firmy: Fabbri 1905, Valmar Global, Miran Ice Cones, Coldelite oraz ICB Tecnologie. Impreza miała miejsce we Wrocławiu, Gliwicach, Krakowie oraz w Rzeszowie. O tym, że lody mogą być smaczne, a przy tym zdrowe, przekonywał doświadczony duet technologów: Szymon Wolański (Savpol) oraz Raffaele Derosa (Fabbri).

? Od lat słyniemy ze stosowania naturalnych barwników. Dodatkowo obecnie 90 proc. naszych wyrobów jest pozbawionych glutenu. To dobry trend, który coraz odważniej wkracza na polski rynek żywieniowy ? zaznaczał Raffaele Derosa.

Linię produktów przeznaczonych dla osób będących na diecie bezglutenowej zaprezentowała także firma Miran Wafel. ? W ubiegłym roku po raz pierwszy pokazaliśmy nasze wafle bezglutenowe. Tym razem również przygotowaliśmy coś zupełnie nowego. Duetto ? czyli wafel z dodatkiem kakao ? zachwalał produkt Ryszard Cała, przedstawiciel firmy.

Seminaria Lodziarskie 2015 były również okazją do przedstawienia szerokiej gamy produktów pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego.

? Chodzi przede wszystkim o mleko i jajka. Tym razem prezentowaliśmy m.in. lody śmietankowe wytworzone na bazie mleka sojowego oraz czekoladowe, na bazie wody. Mimo że można zauważyć pewną różnicę w smaku, spotkały się one z bardzo dobrym przyjęciem. To oferta skierowana przede wszystkim do wegan oraz osób ze skazą białkową ? podkreślał Szymon Wolański.

Praktyczne prezentacje

Seminaria dotyczyły jednak nie tylko lodów. Technolodzy firmy Savpol zaprezentowali sposoby na wykorzystanie produktów Fabbri w produkcji pralin. Czekoladki z różnorodnymi nadzieniami, w tym owocowymi, zaskakiwały wyraźnymi smakami i wspaniałymi formami. Pracę nad przysmakami ułatwiała temperówka do czekolady firmy ICB Tecnologie, umożliwiająca stały dostęp do wybornej czekolady o idealnej konsystencji.

Nie mogło zabraknąć pokazów, podczas których można było zobaczyć, jak przebiega proces wyrobu lodów z wykorzystaniem najnowocześniejszych urządzeń firmy Valmar Global, oraz degustacji najnowszych produktów firmy Fabbri. W tym roku prawdziwą furorę robiły lody o smaku gumy balonowej w kolorach różowym i niebieskim. Swoją premierę miały także lody o smaku włoskiej babki Pannetone, lody o smaku orzeszków sosnowych pinii czy sycylijskiego Cannoli. ? To lody na bazie serka owczego ricotta z dodatkiem Cassate Siciliane, o smaku bakalii w miodzie ? zachwalał Raffaele Derosa. Z dobrym przyjęciem spotkały się także lody o smaku wafla.

Nowinki technologiczne

Podczas seminariów przedstawiono szereg urządzeń do cukierni i lodziarni. Wśród nich znalazła się maszyna Coldelite, do lodów typu soft. Urządzenie pozwala na wytworzenie lodów o własnym, indywidualnym charakterze. ? Do tej pory nie mieliśmy w swojej ofercie tego typu sprzętu. Udało nam się nawiązać kontakt z firmą Coldelite, która jest jedną z wiodących marek na światowym rynku ? podkreślał Kamil Sitarz, przedstawiciel handlowy do spraw maszyn firmy Savpol.

W tym roku, podczas spotkań seminaryjnych, po raz pierwszy zaprezentowano ekspresy do kawy włoskiej firmy La San Marco. ? To jedna z najstarszych tego typu firm działających na rynku włoskim. Na uwagę zasługuje fakt, że jako nieliczni, samodzielnie produkują niemalże wszystkie podzespoły do swoich urządzeń. To oczywiście przekłada się na ich jakość ? przekonywał Kamil Sitarz. Walory produktu doceniali sami uczestnicy Seminariów. ? Czuć wyraźną różnicę w smaku i aromacie. Prawdziwie włoska kawa ? twierdził jeden z klientów.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się także koktajle przygotowane przy użyciu granitora. To niezwykle proste w obsłudze urządzenie schładzające pozwala na przygotowanie napojów o przeróżnych smakach ? nie tylko owocowych, ale również kawowych, śmietankowych czy czekoladowych. Bardzo proste w obsłudze maszyny idealnie sprawdzają się w restauracjach, pubach oraz mobilnych punktach sprzedaży.

Tegoroczne Seminaria Lodziarskie, podobnie jak w latach ubiegłych, cieszyły się dużą popularnością. Pod wrażeniem zaprezentowanych produktów byli zarówno rzemieślnicy oraz właściciele firm, którzy po raz pierwszy uczestniczyli w Seminariach, jak i ci, którzy odwiedzają je już od wielu lat. Firma Savpol pragnie serdecznie podziękować wszystkim przybyłym gościom, z radością przyjmując zainteresowanie tegorocznymi nowościami oraz dobrze znanymi produktami. Organizatorzy mają również nadzieję, że wiedza wyniesiona z tegorocznych spotkań, przełoży się na wzrost jakości produktów i zwiększy atrakcyjność usług świadczonych przez firmy i zakłady w nich uczestniczące.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple