header

Pradawne Zboża


ISM2018

PSC_2018

cream117

Słodka Barcelona

news_img1

Stolica Katalonii jednym kojarzy się z architekturą Antonio Gaudiego, innym ze znakomitym klubem piłkarskim, ale tylko znawcy słodkiego tematu wiedzą, że to miasto słynie także z wybitnych mistrzów cukiernictwa. Spotkanie z niezwykłymi barcelońskimi cukiernikami serwuje nam najnowszy, styczniowy numer półrocznika So Good Magazine.

Dzięki katalońskiemu wydawnictwu Vilbo, odwiedzamy pracownie takich postaci jak Enric Rovira, Ramon Morato,Oriol Balaguer, Raul Bernal, Olivier Fernadez i Saray Ruiz, Josep Maria Ribe, Carles Mampel czy Miguel Guarro. Ci wybitni mistrzowie dzielą się swoimi recepturami, mówią o swym cukierniczym warsztacie, a przy okazji zapraszają do Barcelony i Katalonii wyznaczając w niej słodki szlak.

O ile sam magazyn So Good nie wymaga specjalnej rekomendacji, to jednak warto zaprezentować współautorów najnowszego numeru. Obok wspomnianych już cukierników, redakcja prezentuje także słynącego z wyjątkowych eklerów paryskiego mistrza Christophe'a Adama. Jordi Bordas, zdobywca cukierniczego pucharu świata (World Pastry Cup) w 2011 roku zdradza sekrety oryginalnych deserów, a Australijczyk, Pierre Francois Roelofes mówi o swych eksperymentach z kolorem, teksturą i smakiem w szklanych tubach, w których podaje autorskie słodkości.

Deser na okładce (zielony groch, limonka, jogurt i mięta) pochodzi o od Darrena Purchese'a, także z Australii. W tak wyśmienitym, światowym towarzystwie nie mogło zabraknąć reprezentantów Japonii. Są: Hiroyuki Emori z Tokio, specjalizujący się w lodowych ciastach, a także duet Motohiro Inaba i Rio Asano. Ze znanych również w Polsce postaci jest Erst Knam (?czekoladowa twarz? firmy Comprital, autor wielu książek).

Podobnie jak w poprzednich wydaniach, na łamach styczniowego wydania spotkać można ponad 20 wyśmienitych, cukierniczych osobowości. Każda z nich to ciekawa, pełna inspiracji zawodowa przygoda.

So Good Magazine nie jest czasopismem dla wszystkich i dla każdego. W podtytule, redakcja jasno zaznacza ? the magazine of haute patisserie ? co można przetłumaczyć jako czasopismo ekskluzywnego cukiernictwa. Na swych łamach prezentuje cukierniczą sztukę z najwyższej półki, cukierników znanych także poza granicami krajów pochodzenia czy pracy. Uznanych, choć często młodych wiekiem mistrzów, autorów ciekawych publikacji, konsultantów międzynarodowych koncernów, a także właścicieli modnych cukierni.

Magazyn ukazuje dwa razy w roku, ale na takie wydanie warto czekać. Stanowi nieocenione źródło inspiracji i trendów w nowoczesnym cukiernictwie. Wyróżnia je elegancka i bardzo nowoczesna szata graficzna. Publikowanym tu recepturą towarzyszą sugestywne fotografie, Wydawcy So Good Magazine koncentrują się na dwóch aspektach cukierniczej pracy ? recepturze i formie podania. Bo odpowiednia receptura ma gwarantować wrażenia smakowe, a forma w jakiej podawany jest deser, przyciągnąć uwagę, zaskoczyć, zaintrygować i zachęcić do konsumpcji.

So Good Magazine wydawany jest wyłącznie w języku angielskim (w wersji przyjaznej i zrozumiałej). Kolportowany jest na całym świecie, od Nowego Jorku, przez Melbourne po Tokio.

Magazyn So Good dostępny jest za pośrednictwem czasopisma ?W Piekarni, W Cukierni?.

Kontakt mailowy: redakcja@wpiekarni.pl lub telefoniczny 601 501 813

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple