header

Pradawne Zboża


ISM2018

Z ręką na rynkowym pulsie

news_img1

Z ręką na rynkowym pulsie

XIII Dni Otwarte firmy Polmarkus obfitowały w ciekawe prezentacje i oryginalne produkty. Piekarsko-cukiernicze spotkanie, w niewielkich Pyskowicach, to źródło świetnych inspiracji nie tylko na najbliższy sezon.

Tegoroczna jesienna impreza pełna była atrakcyjnych nowości. Znany dystrybutor ze Śląska, który z powodzeniem operuje na krajowym i zagranicznych rynkach, postawił tym razem na nowe koncepty we wszystkich obszarach swej aktywności.

Nowości przygotowano dla piekarzy (pieczywo wieloziarniste ? nowe pomysły i receptury). cukierników (galaretki owocowe, ciasto kruche, świąteczna Stolla, ciasto z bakaliami Fruit Cake), lodziarzy (zimowe smaki lodów, mrożone owocowe puree w produkcji lodów), a także gastronomii (?piekarnia gastronomiczna? w nowej odsłonie). Jak to bywa w firmie Polmarkus, teorię zdominowała praktyka. Goście mieli okazję nie tylko zdobyć informacje o nowych produktach czy pomysłach do wykorzystania, ale niemal wszystko sprawdzić osobiście.

Sposoby na wykorzystanie powracającej na polski rynek czekolady Valrhona prezentował w swych mistrzowskich produktach prawdziwy kreator smaku Jarosław Nowakowski. Okazała witryna z jego artystycznymi deserami stanowiła ozdobę imprezy i magnes, któremu nie mogli oprzeć się goście spotkania. Próbki swych wyrobów zaprezentowali także liczni partnerzy handlowi Polmarkusa (m.in. Bakels, Barbara Luijckx, Bielmar, Braun, Grados, Holger Food,, Komplet, Kruszwica, Master Martini, OSM Bieruń, Prospona). Furorę robiła amerykańska promocja firmy Dawn Food ? ich babeczki typu cup cakes, w amerykańskich barwach, były jednym z hitów jesiennego wydarzenia. O wykorzystaniu pomysłu cup cakes w cukierniach, mówiła podczas wykładów Iga Sarzyńska z Pracowni Artystycznej ?Sarzyński?, która także prowadziła pokazy dekoracji tego typu wyrobów. Natomiast Maciej Komorowski, zajmujący się doradztwem i kosultingiem, przekonywał właścicieli zakładów piekarskich i cukierniczych, jak ważna jest marka firmy na rynku pracy i instruował w jaki sposób budować wizerunek zakładu wśród jego pracowników.

Z każdą kolejną edycją Dni Otwartych firmy Polmarkus przybywa maszyn i urządzeń, które pojawiają się w ofercie tego dystrybutora. Tym razem ciekawą nowością było urządzenie wielofunkcyjne RiBBOT, które znajduje szereg zastosowań w piekarniach, cukierniach czy lodziarniach. Szybko i dokładnie łączy ono produkty, a jego programowalne i automatyczne działanie upraszcza produkcję, oszczędzając czas i energię. Parametry pracy urządzenia gwarantują powtarzalność produkcji i stałą wydajnością.

W strefie lodziarskiej, w której tradycyjnie dominowały produkty Elenki, wyróżniała się witryna do lodów Bellevue-Panorama marki IFI, która w ostatnich miesiącach zdobywa liczne nagrody za oryginalny design (Premio Innovazione Longarone 2013, Compasso d?Oro 2014). To prawdziwa ?perełka? wśród tego typu sprzętu.

Polmarkus tej jesieni zaskoczył jeszcze jednym nowatorskim rozwiązaniem ? firma zaprezentowała swoją autorską konstrukcję modułowego sklepu piekarskiego. Projekt ten jest już realizowany i wdrażany, z powodzeniem funkcjonuje w Pyskowicach i kilku innych lokalizacjach w kraju i Europie. Oryginalny pomysł sklepu przedstawimy w jednym z kolejnych wydań naszego miesięcznika.

O tym, że firma Polmarkus znakomicie wyczuwa rynkowe trendy świadczyły też bufety, w których mogli się posilić goście imprezy. Serwujący znakomite burgery food truck Zdrowa Krowa, przeżywał prawdziwe oblężenie. Kolejka klientów ustawiała się też do miejsca, w którym przygotowywano sushi, a świetną alternatywę dla tych propozycji stanowiła, firmowa, polmarkusowa piekarnia gastronomiczna, w której można było spróbować i ocenić nowe pomysły na poszerzenie i urozmaicenie tradycyjnego asortymentu.

Po takiej dawce oryginalnych inspiracji zdecydowanie rośnie apetyt na kolejne, wiosenne Dni Otwarte w marcu przyszłego roku.

Zdjęcia z dni otwartych w firmie Polamrkus w naszej GALERII (tutaj)

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple