header

Pradawne Zboża


ISM2018

Brazylii nie udało się zdobyć

news_img1

 

Sympatyczna dwójka naszych cukierników ? Ola Sowa i Mariusz Górecki nie będzie miło wspominać startu w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Sao Paolo. Polacy znaleźli się pod koniec 14-osobowej stawki. Mariusz był przedostatni, a Ola tuż przed nim. Słabiej wypadła tylko przedstawicielka gospodarzy. Za dwa lata na Tajwanie powinno być lepiej.


To kolejny międzynarodowy konkurs, w którym zwyciężył reprezentant Japonii. W Sao Paolo najlepsza okazała się 22-letnia Mirina Ueno, które o blisko 20 punktów wyprzedziła Szwajcarkę i Niemca (ex aequo 2 miejsce) oraz o 26 punktów kolejną reprezentantkę Niemiec. Nasi zawodnicy zgromadzili o ponad 70 punktów mniej niż mistrzyni.


W trwających dwa dni zawodach uczestniczyli młodzi cukiernicy (do 25 roku życia) z 8 krajów: Japonii, Tajwanu, Austrii, Brazylii, Niemiec, Szwajcarii, Polski i Węgier. Każdy z nich miał do wykonania: deser na talerzu, tort, deser lodowy, praliny, figurki marcepanowe oraz eksponat artystyczny. Wszystkie elementy pracy musiały być zgodne z wybranym przez zawodnika tematem.

Aleksandra Sowa zdecydowała się na pracę pod hasłem ?Kobieta i kwiaty?, Mariusz Górecki wybrał zaś ?Taniec?.

Według polskich obserwatorów, którzy towarzyszyli naszym zawodnikom w Ameryce Południowej, młodzi cukiernicy starali się jak najlepiej wykonać zaplanowane prace. W zdobyciu lepszych miejsc przeszkodzić im mogły brak doświadczenia i obycia w międzynarodowych konkursach. Mariusz Górecki był najmłodszym uczestnikiem tegorocznego konkursu i wciąż jest uczniem szkoły zawodowej. Natomiast Japonka, która zdobyła mistrzowski tytuł na co dzień jest asystentką w szkole cukierniczej w Niiagata i przed mistrzostwami miała już na swym koncie zwycięstwo w konkursie w Londynie.


Nasz komentarz
Słaby występ w Brazylii potraktować można jako poligon doświadczalny. Wszak za dwa lata kolejne mistrzostwa młodych cukierników odbęda się na Tajwanie. Trzeba więc pomyśleć jak się do nich przygotować. Może warto zainwestować w sympatyczną parę naszych reprezentantów i umożliwić im start w ważnych imprezach, by mogli zdobyć kolejne doświadczenia i międzynarodowe szlify, które pozwolą im na bardziej wyrównaną walkę z rówieśnikami. Wydaje się bowiem, że w cukiernictwie, podobnie jak i piekarstwie skończyły się czasy szybkich i łatwych zwycięstw. By osiągnąć dobre wyniki nie wystarczą też zorganizowane ?ad hoc? treningi i szkolenia. Szkoda jednak zmarnować ciepły klimat jak pojawił się wokół Oli i Mariusza, których w przygotowaniach do zawodów wspierała czołówka krajowych cukierników. Ich zaangażowanie i wiedza są bezcenne.
Decyzja nie jest łatwa, bo wymaga z jednej strony podjęcia kontrowersyjnego wyboru, z drugiej znalezienia środków na szkolenia i wyjazdy oraz kosztowny udział w wyprawie na Tajwan. W dodatku planować trzeba w perspektywie 2 lat, a nie kilkumiesięcznej. Szefowie obu organizacji ? Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP oraz EZIG-u, które firmowały wyjazd naszych reprezentantów mają więc temat do przemyśleń.

 

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple