header

Pradawne Zboża


ISM2018

IREKS bez tajemnic

news_img1

Potężne obiekty firmy, ozdobione charakterystycznym logo widoczne są z daleka. Przylegają do równie okazałego browaru produkującego Kulbachera ? popularne nie tylko w Bawarii piwo. Te dwa ogromne zakłady łączy wiele powiązań ? historia, właściciele i słód, który powstaje w IREKS-ie i jest podstawowym surowcem do produkcji piwa.

158 lat tradycji

Niemiecki koncern zatrudnia dziś na całym świecie 2,400 osób. Polowa z nich pracuje w liczącym zaledwie 26 tys. mieszkańców Kulmbach. Roczne obroty firmy wynoszą ponad 400 mln euro. Mimo tak wielkiego rozmachu przedsiębiorstwo ciągle ma rodzinny charakter. Jego głównymi udziałowcami są potomkowie założyciela ? Johanna Petera Ruckdeschela. To on piekarz i piwowar, w 1856 roku, po powrocie z Ameryki otworzył w miasteczku własną fabrykę słodu i piwa. 44 lata później jego syn ? Johann Andreas stworzył pierwszy diastatyczny (czyli zawierający naturalne enzymy) dodatek piekarniczy w proszku na bazie słodu ? tzw. ?Milliosa Ruckdeschela?. Po kolejnych 30 latach wprowadzono do produkcji gotowy kwas piekarki ? Fertigsauer, który zrewolucjonizował wyrób pieczywa skracając czas garowania do zaledwie 2 godzin.

Krok po kroku. Przez kolejne dziesięciolecia firma poszerzała swój profil produkcyjny specjalizując się w sektorach piekarskim cukierniczym oraz browarniczym. Dziś jej piekarsko-cukiernicze portfolio obejmuje takie grupy produktów jak: mieszanki piekarnicze, środki wypiekowa, ekstrakty słodu, zakwasy piekarskie, tłuszcze, wyroby cukiernicze ? masy i nadzienia, a także aromaty i bazy do produkcji lodów oraz dekoracje cukiernicze (w 2004 roku IREKS przejął firmę Dreidoppel).

Ultranowoczesne rozwiązania

Znakiem firmowy IREKS-u jest pieczołowita dbałość o jakość produkcji i bezpieczeństwo konsumenta. W całym procesie produkcyjnym zastosowano ultranowoczesne rozwiązania technologiczne mające gwarantować najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności. Goście odwiedzający firmę mają okazję zapoznać się z pracą dwóch laboratoriów, w których pracuje łącznie 60 osób. Jedno z nich - laboratorium analiz ultraśladowych ? posiada unikalne wyposażenie techniczne i możliwości analityczne, daleko wykraczające poza ustawowe i zwyczajowe wymagania stawiane producentom żywności. Dysponuje ono najnowocześniejszym sprzętem i metodami pomiaru, które zapewniają niezwykle wysokie możliwości kontroli wszystkich surowców trafiających do produkcji (ziarna zbóż, mąka, dodatki, orzechy, bakalie itp). Surowce te mogą być badane na obecność najmniejszych pozostałości metali ciężkich i pestycydów Dokładność pomiaru wynosi do 1 g w 1.000.000 ton surowca. Laboratorium posiada też możliwość wykrywania zagrożeń radiologicznych. Druga z placówek może z kolei rozłożyć na czynniki pierwsze każdy z dostępnych na rynku produktów żywnościowych.

Dbałość o jakość produktów dostrzegalna jest na każdym kroku. Ogromne wrażenie robi na zwiedzających zamknięty, w pełni zautomatyzowany system mieszania kontenerowego. Dozowanie surowców do produkcji np. środków wypiekowych ma tu miejsce przy zastosowaniu pełnej automatyki i robotyki. Automatyczne śledzenie receptur i niezbędnych do nich surowców pozwala robotowi wybrać samoczynnie odpowiedni składnik po składniku w oparciu o zaprogramowaną wcześniej ilość. Porcje pobranego składnika regulowane są poprzez wbudowaną precyzyjną wagę w wózku kontenera. Po pobraniu wszystkich składników, wózek z kontenerem kieruje się samoczynnie do stacji mieszania, a następnie przekazuje gotowy produkt do pakowania.

Poruszające się po elektromagnetycznych drogach roboty, na których znajdują się gigantyczne dzieże o pojemności do 1,5 tony robią ogromne wrażenie. Podobnie jak w pełni automatyczne dozowanie składników. W potężnych halach pracownicy są praktycznie niedostrzegalni, za to każda ich ingerencja w proces technologiczny jest rejestrowana za pomocą osobistej karty chipowej. Taki system pozwala na szybką i bezproblemową identyfikację każdej wyprodukowanej partii.

Bogactwo produktów i konceptów

Produkty IREKS-u dostępne są obecnie w ponad 90 krajach świata. W blisko 20 państwach ? głównie w Europie, ale także w Brazylii, Turcji i Chinach ? koncern ma siostrzane firmy. Globalne spojrzenie na działalność piekarsko-cukierniczą pozwala na tworzenie niezwykle szerokiej gamy produktów wykorzystujących bogactwo lokalnych i regionalnych receptur, oraz doświadczenia międzynarodowych technologów. Miejscem gdzie można wykorzystać w praktyce tę wiedzę jest znajdująca się na terenie zakładu piekarnia testowa. A jednym ze stałych punktów programu branżowych wizyt w firmie jest degustacja powstałych tu wyrobów.

Prowadzona przez doświadczonych piekarzy i cukierników prezentacja stanowi nie tylko okazję do poznania wycinka oferty, ale przede wszystkim jest forum wymiany informacji technologicznych, a także marketingowych, związanych z formami ekspozycji, sprzedaży, możliwościami reklamy oferowanych produktów. Podczas majowej wizyty gościom z Polski zaprezentowano do degustacji szeroki wybór produktów piekarskich i cukierniczych. Prezentacji wybranego asortymentu towarzyszyły informacje dotyczące produkcji, ewentualnych modyfikacji, form promocji. Mieliśmy więc okazję degustować modne produkty śródziemnomorskie, oryginalne brazylijskie p?o de queijo, francuskie croissanty czy austriackie strudle.

Atrakcyjny pobyt

Całodzienne zwiedzanie gigantycznej fabryki w Kulmbach to męczące ale zarazem bardzo ciekawe doświadczenie. Profesjonalistom zajmującym się na co dzień produkcją piekarsko-cukierniczą uświadamia skalę i warunki w jakich powstają nowoczesne mieszanki piekarnicze. Ukazuje też możliwości współpracy i wzajemnego wsparcia między koncernami produkującymi zaawansowane środki wypiekowe a piekarniami i cukierniami, bez względu na ich wielkość i zakres działania. W szerokiej palecie produktów interesującą ofertę odnajdą zarówno zakłady rzemieślnicze jak i półprzemysłowe i przemysłowe.

Trudy intensywnego pobytu w ogromnym zakładzie IREKS-u wynagrodził magiczny wieczorny spacer po malowniczych uliczkach miasta i integracyjny bowling, który wyzwolił emocje związane ze zdrową rywalizacją.

Kolejna polska grupa odwiedzi Kulmbach jesienią.

IREKS w Polsce

Dystrybucją i promocją produktów IREKS-u w Polsce na początku lat 90. XX wieku zajął się Zbigniew Prokopowicz. Po kilku latach doświadczeń w 1998 roku powstała w Milejowicach koło Radomia firma IREKS PROKOPOWICZ Sp. z o.o. , która jest obecnie wyłącznym przedstawicielem koncernu w naszym kraju.

Firma posiada własne centrum szkoleniowe wyposażone w najnowocześniejsze urządzenia do pieczenia, chłodzenia i mrożenia, które umożliwia prowadzenie praktycznych szkoleń i pokazów. Znajduje się w nim m.in. piekarnia i cukiernia szkoleniowa o powierzchni ponad 250 m kw.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple