Mąka pod lupą

FoodRentgen program publikujący konsumenckie raporty i rankingi produktów spożywczych zapowiada badanie mąki pod kątem pozostałości glifosatu.
- Dlaczego mąka? Bo w niej mają swój początek pieczywa, makarony, pierogi i inne kluski, czy knedle, ciasta i ciasteczka, pizze, kulebiaki. Mąka służy do zagęszczania sosów i zabielania zup… etc. Słowem mąka ma bardzo szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Warto więc wiedzieć, które produkty są godne naszej uwagi - pisze FoodRentgen.
FoodRentge zidentyfikował 110 produktów mącznych dostarczanych przez 28 producentów i dystrybutorów w czterech kategoriach mąk: pszennych, żytnich, orkiszowych i ziemniaczanych.
Badania mąk finansują sami konsumenci. Na stronie http://foodrentgen.eu/pl/akcje/badamy-maki trwa zbiórka na ten cel.