header

Pradawne Zboża


kruszwica10lat

wpic

cream117

Książka pachnąca masłem

news_img1

Daniel Alvarez, właściciel cukierni Dalua i ambasador marki czekoladowej Cacao Barry, to zdecydowanie jeden z topowych cukierników posiadających doświadczenie oraz wiedzę z produktów pieczonych. To właśnie z tego asortymentu słynie jego cukiernia w Alicante w Hiszpanii. Jak przystało na topowego cukiernika Daniel sprzedaje nie tylko swoje wypieki, ale również filozofię związaną z jakością oferowanych produktów. Dlatego, dla przykładu, jego mille feuille (klasyczne ciastko z płatów ciasta francuskiego oraz kremu cukierniczego) można kupić tylko w soboty oraz niedzielę przez dwie godziny. Może trudno w to uwierzyyć, ale mimo tak ograniczonej podaży jest to najlepiej sprzedający się produkt w jego zakłądzie. Ten fakt mówi sam za sebie i zdecydowanie świadczy o jakości tego miejsca.

„Sweet devotion” już na wstępie przeprowadza nas przez techniczne elementy wykonywania ciasta francuskiego i ciasta na danishe definiując użyte składniki, pożądane tekstury oraz techniki wykonywania. Dodajmy do tego jasne i czytelne grafiki oraz fotografie ilustrjące „krok po kroku” wykonywane czynności jak i same produkty. Dzięki takiemu połaczeniu teorii i praktyki wszystko staje się od razu łatwiejsze do zrozumienia. Do każdego rodzaju ciasta dostajemy też po kilka , kilkanaście propozycji jego wykonania. W książce znajdziemy przepisy między innymi na takie wypieki jak: jabłkowy chausson, palmier, pain au chocolat, brioche z najróżniejszymi dodatkami, kugleof, donaty i wiele więcej.

Wszystkie produkty są wzbogacone o opis historyczny ich powstania. Receptury są podane w przejrzysty sposób, a ilość danego składnika zaokrąglana do całości, co sprawia, że odważanie danej receptury jest szybkie i przyjemne. Bardzo przydatne w codziennej praktyce są tabele z informacjami o czasie zagniatania ciasta, fermentowania czy pieczenia - pozwalają na szybkie znalezienie potzrebnych danych.

Książką została wydana przez wydawnictwo Vilbo, które reprezentuję wysoki poziom i znane jest z prestiżówych tytułów dla branży cukierniczej. Rekomendowana publikacja ma twardą oprawę, mocne szycie stron zapewniające długi czas intensywnego użytkowania, wydrukowana została na ciekawym rodzaju papieru, który zdecydowanie ją wyróżnia spośród tradycyjnych publikacji.

„Sweet devotion,” to książka, która sprawi że w niejednej cukierni będzie unosił się słodki smak masła i kuszący zapach świeżych croissantów.

Książka dostępna jest za pośrednictwem naszej redakacji. Szczególy: redakcja@wpiekarni.pl

Patryk Szczepański

Pure Sugar

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple