header

Pradawne Zboża


ISM2018

Muzeum cebularza

news_img1

W lipcu tego roku przy ulicy Szewskiej w Lublinie otwarto Regionalne Muzeum Cebularza.

Naszą misą jest rozpowszechnianie wiedzy na temat cebularza w sposób przystępny oraz godny zapamiętania, tak by zwiększyć rozpoznawalność tego produktu regionalnego poza terenem Lubelszczyzny. Jednocześnie chcemy propagować cebularz wśród mieszkańców miasta i okolic, zwrócić uwagę i docenić istotę tradycji regionalnej – informują pomysłodawcy przedsięwzięcia Anna i Robert Drapałowie.

Cebularz to lokalny przysmak. Wypiekany jest w formie okrągłego placka, o średnicy od 5 do 25 cm i grubości ok. 1,5 cm. Ciasto wyrabia się z pszennej mąki z dodatkiem mleka i masła. Na jego powierzchni powinien być farsz z grubo pokrojonej cebuli wymieszanej z makiem, solą i olejem roślinnym. W 2014 roku trafił do unijnego Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Zabiegało o to Stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego. Obecnie certyfikat na wypiek cebularza posiada zaledwie pięć zakładów z terenu Lubelszczyzny.

Muzeum czynne jest od środy do niedzieli.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple