header

Pradawne Zboża


Sudback

Bakepol17

Nasi do Rimini

news_img1

Tomasz Szypuła, Łukasz Parzymski, Damian Wiśniewski oraz Rafał Macała to skład polskiej ekipy na przyszłoroczny konkurs Coppa del Mondo della Gelateria. Szefem drużyny jest Sebiastian Szmyd. A jej głównym sponsorem – firma Master Martini z marką Martini Linea Gelato.

Ósma edycja prestiżowego konkursu odbędzie się pod koniec stycznia 2018 roku w Rimini, podczas targów SIGEP. Wystartuje w nim 12 narodowych ekip. Obok Polaków także Amerykanie, Argentyńczycy, Australijczycy, Francuzi, Hiszpanie, Japończycy, Kolumbijczycy, Marokańczycy, Meksykanie, Szwajcarzy i Ukraińcy. Nie będzie Włochów, którzy w 2016 roku wygrali konkurs i zgodnie z regulaminem nie mogą uczestniczyć w kolejnej edycji.

Choć nazwa imprezy sugeruje jej lodziarski charakter, to jednak zakres tematyczny wymaga od uczestników wykazania się nie lada umiejętnościami, także w innych sektorach gastronomii. Każda z ekip będzie musiała przygotować: dekoracyjny puchar lodowy, tort lodowy, lody wykonane z tajemniczego składnika znajdującego się w tzw. mystery box, wytrawną przystawkę z lodami gastronomicznymi, monoporcje z czekolady, a także prezentacje artystyczne – rzeźbę lodową i eksponat z krokantu. Wszystkie konkursowe elementy przedstawione zostaną w finałowym bufecie.

Tomasz Szypuła i Łukasz Parzymski to bezapelacyjni zwycięzcy tegorocznych Lodziarskich Mistrzost Polski. Jako pierwsi w historii tej imprezy wygrali we wszystkich kategoriach. O lodach i ich smakach wiedzą niemal wszystko. Swą wiedzę i umiejętności skonfrontują z doborową stawką konkurentów. Pierwszy z nich odpowiadał będzie za smak lodów, drugi za lodowe desery. Rafał Micuła, związany z krakowską Galerią Tortów Artystycznych to mistrz prac w karmelu i krokancie. Przed dwoma laty z powodzeniem startował jako członek polskiej drużyny w cukierniczych mistrzostwach świata w Mediolanie. Natomiast Damian Wiśniewski to znakomity cukiernik, autor niezwykłych tortów i eksponatów cukierniczych. Podczas konkursu w Rimini odpowiadał będzie za przygotowanie rzeźby lodowej. Szefem ekipy, a równocześnie polskim jurorem będzie utytułowany cukiernik, główny technolog firmy Master Martini i wykładowca w firmowym Centrum Kreacji Sebastian Szmyd (przed dwoma laty był jurorem podczas konkursu w Mediolanie).

Polacy w Coppa del Mondo della Gelateria występować będą trzeci raz z rzędu. W 2016 roku nasz narodowy team zajął odległe dziewiąte miejsce. Dużo lepiej było w 2014, kiedy to polska drużyna stanęła na trzecim stopniu podium, a Maciej Pięta był autorem najwyżej ocenionej lodowej rzeźby. Jak będzie w 2018 roku okaże się już za kilka miesięcy.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2014 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple