header

Pradawne Zboża


ISM2018

Słodka Kuchnia Polska

news_img1 Przed świętami Bożego Narodzenia Lidl przygotował dla swoich klientów kolejną niespodziankę. Jest nią druga odsłona książki o kuchni polskiej, której tematem przewodnim są tradycyjne przepisy na ciasta i desery w nowoczesnym wydaniu. Ich autorem jest Paweł Małecki, Mistrz Cukierni Lidla, a na co dzień szef pracowni cukierniczej Cukierni Sowa. Polska kuchnia to nie tylko dania wytrawne, oparte na świeżych, sezonowych produktach. Jest to również niekończące się źródło słodkiej inspiracji kulinarnej, w której dominują takie składniki, jak mak, miód, orzechy czy polskie kwiaty: róża i czarny bez. Niezastąpionym elementem słodkich przepisów są także soczyste owoce: jabłka, truskawki, śliwki i owoce leśne. Zawierają one naturalną słodycz, która dodaje potrawom smaku lata i polskiej wsi. Dlatego Lidl postanowił podzielić kulinarną encyklopedię polskiej kuchni na dwa tomy: słoną i słodką. Część słoną opracował Karol Okrasa, a część słodka jest autorstwa Pawła Małeckiego. Wspólnym mianownikiem dla obydwu będą uwspółcześnione wersje tradycyjnych, polskich receptur. ? Ideą książki jest prosta, smaczna i naturalna kuchnia polska ? oczywiście w słodkim wydaniu. Jej bohaterami zostały m.in.: jabłko, będące niekwestionowanym królem polskich owoców, śliwki i wiśnie, sprawdzające się zarówno w ciastach, jak i nalewkach, owoce suszone, będące składnikiem kompotów i keksów, również ser, bez którego nie mogłyby powstać słodkie naleśniki, pierogi czy serniki. W swoich przepisach prezentuję, jak wykorzystać te składniki, by stworzyć kulinarne arcydzieło ? podkreśla Paweł Małecki, Mistrz Cukierni Lidla, autor receptur zawartych w tej publikacji. Książka Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego to 75 przepisów na dania słodkie podzielonych na kilkanaście kategorii, takich jak: jabłko, rabarbar, mak, śmietana czy bakalie. Paweł Małecki do współpracy zaprosił gości: Kingę Paruzel, zajmującą się słodkimi przepisami w wersji fit, Pawła Kucharskiego, specjalistę od domowych wypieków, Annę Włodarczyk ? twórczynię bloga Strawberries from Poland, dla której źródłem słodkich inspiracji są owoce sezonowe, oraz Krystynę Sembę propagatorkę tradycyjnej kuchni z Wielkopolski, która opowie o swoim przepisie na wypieki z makiem. ? Różnorodność i mnogość przepisów kuchni polskiej spowodowała, że zdecydowaliśmy się dostarczyć klientom dwie książki. Teraz każdy będzie mógł znaleźć w naszych publikacjach własną inspirację, która zachęci go do odkrywania smaku polskich produktów ? zaznacza Aleksandra Robaszkiewicz, PR Manager Lidl Polska. Kuchnia polska to druga pozycja przygotowana przez Pawła Małeckiego we współpracy z popularną siecią handlową. Wiosną ubiegłego roku, tuż przed Wielkanocą, zaprezentowano publikację Cukiernia Lidla, którą wydrukowano w półtoramilionowym nakładzie.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple