header

Pradawne Zboża


ISM2018

Święto Chleba i Piernika w Jaworze

news_img1

Trzydniowa impreza, wypełniona bogactwem smaków, gatunków i metod wypiekania chleba, ciast i pierników, połączy najwyższy kunszt piekarniczy z historią i staropolską tradycją. W tym roku odbędzie się w dniach od 26 do 28 sierpnia.

Dla profesjonalistów

Podczas święta Jawor będzie gościć najlepszych polskich piekarzy i cukierników. Dla nich zostanie przygotowany konkurs na ?Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą?, którą można zaprezentować w dwóch kategoriach wagowych: rzeźba mała do 5 kilogramów i rzeźba duża powyżej 5 kilogramów. Mistrzowie piekarstwa i cukiernictwa wykonają eksponaty o wysokich walorach artystycznych i technologicznych z ciasta chlebowego, piernikowego lub innego. Każda z rzeźb będzie wyeksponowana na stoisku uczestnika przez cały czas trwania imprezy.

W kolejnym konkursie zostanie wybrany Piekarz Roku. Kandydatem do tego tytułu może zostać każdy piekarz lub właściciel piekarni, bez względu na staż pracy w zawodzie i długość prowadzenia zakładu czy jego wielkość.

Aby uczestniczyć w konkursach, a także by zaprezentować swoje wyroby jako wystawca, konieczne jest wypełnienie odpowiedniego zgłoszenia umieszczonego na stronach internetowych: www.schip.jawor.pl, www.facebook.pl/schip.jawor.

I dla konsumentów

Na licznych stoiskach będą się prezentować okazałe chleby wypiekane według starych receptur, chleby na zakwasie, o wyjątkowym smaku i zapachu.

Podczas zeszłorocznych obchodów Święta Chleba i Piernika został ustanowiony rekord na najdłuższy piernik w Polsce ? mistrzowie cukiernictwa Stanisław Furtak z firmy MARTEX S.J. oraz Kazimierz Rak i Julian Orłowski z rzeszowskiej Cukierni Julian Orłowski & Kazimierz Rak stworzyli wyśmienity i pachnący piernik, który mierzył 40 metrów i 20 centymetrów. Rekord został potwierdzony specjalnym certyfikatem. W tym roku zostanie podjęta próba pobicia tego rekordu.

Na zakończenie imprezy, w sobotnie przedpołudnie odbędzie się wyjątkowe show: ?Dolnośląskie pieczenie chleba?, czyli konkurs na najlepszy i najsmaczniejszy chleb charakterystyczny dla danej miejscowości, regionu. Do udziału w nim zaprosiliśmy samorządowców, którzy w towarzystwie piekarzy i cukierników przystąpią do rywalizacji o miano ?Dolnośląskiego Wypieku Roku?, a zwycięski duet będzie nagrodzony statuetką i dyplomem.

Dla nikogo nie zabraknie chleba i pierników, a degustacjom będą towarzyszyć unoszące się zewsząd zapachy świeżego pieczywa, cynamonu, miodu i przypraw korzennych. Jest to tylko przedsmak tego, co będzie można skosztować przez te wyjątkowe trzy dni.

Imprezie będą towarzyszyć widowiska, prezentacje artystyczne, koncerty gwiazd sceny muzycznej. W piątkowy wieczór będzie okazja do zabawy przy hitach zespołu Lemon, a w sobotę wystąpi energetyczna Margaret.

Organizatorami Święta Chleba i Piernika są: Gmina Jawor, Jaworski Ośrodek Kultury, Muzeum Regionalne w Jaworze. Współorganizatorami zaś są: Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP oraz Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP.

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple