header

Pradawne Zboża

archiwum aktualności

news157_img
2017-10-13

Różowa czekolada

Na początku września w Szanghaju w Chinach firma Barry Callebaut oficjalnie zaprezentowała nowy, czwarty rodzaj czekolady! Ma różowawo-czerwonawy kolor i nazwę Ruby (rubin). I do tego oryginalny smak owoców jagodowych. Niezwykły kolor uzyskany został po wielu latach prac nad ziarnami kakakowców pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej, Ekwadoru i Brazylii.

Czytaj więcej...
news156_img
2017-10-13

Sukces targów Savpol

Znakomity pomysł i świetna realizacja. Zamiast dni otwartych, do których dystrybutorzy przez lata przyzwyczaili swych partnerów biznesowych i klientów, firma Savpol postawiła na autorskie targi. Zmieniona formuła dorocznego spotkania sprawiła, że w piekarsko-cukierniczej branży pojawiła się zupełnie nowa jakość!

Czytaj więcej...
news155_img
2017-10-13

Sweet Devotion

Współczesne spojrzenie na tradycyjne wyroby półcukiernicze – tak można przetłumaczyć podtytuł najnowszej książki Daniela Alvareza, znakomitego hiszpańskiego piekarza, który dzieli się swoją zawodową wiedzą.

Czytaj więcej...
news154_img
2017-10-13

Cukier bez barier

Z początkiem października 2017 roku przestały obowiązywać dotychczasowe regulacje na unijnym rynku cukru. Zlikwidowane zostały wyznaczone dla poszczególnych krajów Unii Europejskiej kwoty produkcji cukru i izoglukozy. Zniesiono również cenę referencyjną cukru, minimalną cenę skupu buraków cukrowych oraz opłaty produkcyjne.

Czytaj więcej...
news153_img
2017-09-21

Skorzystaj z promocji

Do końca pażdziernika trwa promocja na produkty z serii Jura Mona Lisa. To m.in. czekoladowe i owocowe dekoracje, power flowers, ołówki, różdżki i wiele, wiele innych. Przy zakupie power bank w prezencie. Pytajcie u dystrybutorów i przedstawicieli marki Barry Callebaut

Czytaj więcej...
news152_img
2017-09-21

Jawor bez piekarza (roku)

Po raz pierwszy podczas popularnej imprezy w Jaworze nie przyznano tytułu Piekarza Roku. Mająca swą historię nagroda przeszła do historii... Święto Chleba i Piernika to trzydniowy festyn z pieczywem w roli głównej. Miasto znakomicie odwołuje się do dawnych piernikarskich tradycji regionu i stara się promować korzystając z dobrze się kojarzącego wizerunku chleba.

Czytaj więcej...
news151_img
2017-09-21

Kolejny medal dla Lauretty

Nadzienia Lauretta po raz drugi z rzędu zdobyły Medal Europejski, nagrodę przyznawaną przez prestiżowy klub przedsiębiorców Business Center Club. Komisja konkursowa ponownie doceniła wysokie standardy jakości, konkurencyjność produktów oraz rosnący eksport. Aktualnie marka sprzedawana jest od Grecji po Finlandię, a także w Kazachstanie.

Czytaj więcej...
news150_img
2017-09-21

Muzeum cebularza

W lipcu tego roku przy ulicy Szewskiej w Lublinie otwarto Regionalne Muzeum Cebularza. – Naszą misą jest rozpowszechnianie wiedzy na temat cebularza w sposób przystępny oraz godny zapamiętania, tak by zwiększyć rozpoznawalność tego produktu regionalnego poza terenem Lubelszczyzny. Jednocześnie chcemy propagować cebularz wśród mieszkańców miasta i okolic, zwrócić uwagę i docenić istotę tradycji regionalnej – informują pomysłodawcy przedsięwzięcia Anna i Robert Drapałowie.

Czytaj więcej...
news149_img
2017-09-21

Medal dla każdego

Były profesjonalne sportowe stroje i prawdziwa wola walki. Rowery różne – od wyczynowych „szosówek” po amatorskie „górale”. Najważniejsza była jednak dobra zabawa w branżowym gronie. W Mistrzostwach Świata Piekarzy i Cukierników w Kolarstwie Szosowym, które zorganizowano po raz 31. uczestniczyła blisko setka piekarzy , cukierników bądź osób związanych z tymi profesjami. Każdy z uczestników nagrodzony został medalem za udział.

Czytaj więcej...
news148_img
2017-08-12

Piekarze poza funduszem

Stowarzyszenie Piekarzy Rzeczpospolitej utraciło miejsce w komisji zarządzającej Funduszem Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. W nowej, rozpoczynającej się właśnie kadencji, prezes stowarzyszenia, Stanisław Butka nie będzie już współdecydował na jakie cele przeznaczone zostaną środki z tego funduszu.

Czytaj więcej...
news147_img
2017-08-12

Nasi do Rimini

Tomasz Szypuła, Łukasz Parzymski, Damian Wiśniewski oraz Rafał Macała to skład polskiej ekipy na przyszłoroczny konkurs Coppa del Mondo della Gelateria. Szefem drużyny jest Sebiastian Szmyd. A jej głównym sponsorem – firma Master Martini z marką Martini Linea Gelato.

Czytaj więcej...
news146_img
2017-08-12

So Good po raz 18

Polecamy najnowszy numer półrocznika So Good Magazine (ukazał się w lipcu br.). Na okładce zaprezentowano tartę autorstwa izraelskiego cukiernika Liora Sztajgmana. Na kolejnych ponad 300 stronach pisma znajdują się prezentacje takich mistrzów jak Dinara Kasko, Frederic Bau, Leonardo di Carlo, Jordi Puigvert, Antonio Bachur i Karina Rivera czy Nobuhiro Koto. Łącznie prezentuje się tu 26 znakomitych cukierników z całego świata.

Czytaj więcej...
news145_img
2017-08-12

Lody jak marzenie

Firmowana przez największą na świecie spółdzielnię mleczarską FrieslandCampina marka Debic wprowadza właśnie na nasz rynek bazę do lodów Soft Ice 5L. To znakomita podstawa do przygotowania popularnych w Polsce lodów włoskich.

Czytaj więcej...
news144_img
2017-05-18

Międzynarodowi mistrzowie w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti

Otwarta w marcu Międzynarodowa Szkoła Sztuki Kulinarnej Ashanti ma za sobą pierwszy miesiąc działalności i nie ma wątpliwości, że był to bardzo intensywny pierwszy miesiąc.

Czytaj więcej...
news143_img
2017-05-18

Polacy w Gelato World Tour

Adam Pokojski z Cukierni Franciszek Pokojski w Toruniu, Paulina Salamończyk z Gelato Studio w Gliwicach, i Andy Staniek z Lodziarni Staniek w Zielonej Górze, to mocna polska ekipa na europejski finł Gelato World Tour w Bolonii. Ta trójka przygotowała najlepsze smakowo lody w polskich eliminacjach. Startowało 21 profesjonalistów z całego kraju.

Czytaj więcej...
news142_img
2017-05-18

Stan branży

Choć ciagle utrzymuje się trend spadkowy w konsumpcji wyrobów piekarskich w gospodarstwach domowych, to w 2016 r. sytuacja w branży produkcji pieczywa uległa zdecydowanej poprawie wobec 2015 r. Była też lepsza niż w ostatnich dziesięciu latach. Dane Głównego Urzędu Statystycznego (wg. Pont Info) za 2016 r. obejmują wyniki 435 przedsiębiorstw z branży wytwórców pieczywa i wyrobów ciastkarskich (PKD 10.67.Z) zatrudniających powyżej 9 osób. Przeciętna stopa zysku operacyjnego w tej grupie przedsiębiorstw wyniosła 10,44 proc. wobec 9,69 proc. w 2015 r. Tylko w 2009 r. wynik był zbliżony do ubiegłorocznego (wyniósł 10,08 proc.), od tego momentu już nie przekroczył 10 proc.. Z kolei stopa zysku netto po dwunastu miesiącach 2016 r. wyniosła 9,88 proc. wobec 6,01 proc. w 2015 r.

Czytaj więcej...
news141_img
2017-05-18

FOODEXPO W GDAŃSKU

Rynkowe nowości, przegląd trendów w branży gastronomicznej i obecność srebrnych medalistów Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie 2016 – tak zapowiadają się Targi Spożywczo-Gastronomiczne FOODEXPO, które odbędą się od 7 do 9 czerwca w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AMBEREXPO w Gdańsku.

Czytaj więcej...
news140_img
2017-04-19

Nagrody SweetTARGÓW

Ponad stu wystawców, pięć tysięcy zwiedzających, setki kilogramów słodkich pyszności oraz trzy dni pełne emocjonujących spotkań branżowych. Tak w skrócie podsumować można SweetTARGi w Katowicach.

Czytaj więcej...
news139_img
2017-04-19

Duńska prostota

Przez szereg lat w świecie gastrononomi niepodzielnie panowała kopenhaska restauracja Noma. Jej nazwa pochodziła od dwóch duńskich słów: nordisk (nordycki) i mad (jedzenie). Szef lokalu Rene Redzepi w niezwykły sposób interpretował skandynawską kuchnię i stał się kulinarnym guru dla wielu naśladowców na całym świecie.

Czytaj więcej...
news138_img
2017-04-19

Piekarze na rowerach

Nie wiadomo ilu piekarzy i cukierników regularnie jeździ na rowerze. Z pewnością jest ich wystarczająco wielu, by co roku zorganizować branżowe Kolarskie Mistrzostwa Świata. Tegoroczna impreza, już po raz drugi, odbędzie się w Polsce.

Czytaj więcej...
news137_img
2017-04-19

Przyszłość słodyczy

Indulgence and Beyond to angielski tytuł seminarium zorganizowanego w Brukseli przez firmę Puratos. Na konferencję zaproszono ponad 300 przedstawicieli przemysłu cukierniczego z całego świata, a celem spotkania była próba odpowiedzi na pytanie, jak będą wyglądały słodycze w najbliższej przyszłości.

Czytaj więcej...
news135_img
2017-03-21

Gelato World Tour

Po raz pierwszy nasz kraj dołącza do światowej trasy tego wydarzenia, które od kilku lat organizowane jest w Europie, Stanach Zjednoczonych, Japonii, Australii czy Emiratach Arabskich. Przedsięwzięciu patronują takie firmy jak Carpigiani i PreGel, wspiera je włoskie ministerstwo spraw zagranicznych. Gealto World Tour to konkurs mający wskazać najlepszy w sezonie smak lodów. Uczestnicy wyłaniani są w konkursach kontynentalnych. Finał finałów zaplanowano na wrzesień tego roku w Rimini.

Czytaj więcej...
news134_img
2017-03-21

Puratos przejął Diamanta

Puratos kupił od austriackiej Grupy Werhahn 100 procent udziałów firmy „Diamant”, czołowego producenta składników piekarniczych w Austrii, który ma także silną pozycję rynkową w Polsce i w Czechach. Jest także obecny w całej Europie Środkowo-Wschodniej za pośrednictwem dystrybutorów i partnerów oferujących produkty pod marką Diamant oraz pod markami własnymi.

Czytaj więcej...
news133_img
2017-03-21

Kandy z nominacją

Firma Kandy z Piotrkowa Trybunalskiego została po raz kolejny doceniona prestiżowym wyróżnieniem. Otrzymała nominację do nagrody Lidera Polskiego Biznesu i tym samym znalazła się w gronie najlepszych polskich przedsiębiorstw.

Czytaj więcej...
news132_img
2017-02-20

Świat Lodów 2017

Na targach w Warszawie prezentacja tegorocznego wydania Świata Lodów. W w nim sporo ciekawych informacji z branży lodziarskiej. Gorąca, choć lodowa relacja z Rimini, przydatne adresy dla poszukujących specjalistycznych szkoleń i lodowych targów, a także sporo ciekawych receptur i prezentacji lodów serwowanych na talerzu

Czytaj więcej...
news131_img
2017-02-20

So good nr 17

Polecamy najnowsze styczniowe wydanie półrocznika So Good Magazine. W tym wydaniu m.in. prezentacje i receptury takich postaci światowego cukiernictwa jak Pierre Marcolini, Rafaele Delgado, Paco i jacob Torreblanca, Roberto Cortez, Junitchi Mitsubori i wielu innych. Tradycyjnie numer liczy 300 stron i jest nieocenionym źródłem inspirujących kreacji ekskluzywnego cukiernictwa.

Czytaj więcej...
news130_img
2017-02-20

Słodki biznes

Potencjał branży słodyczy w Polsce zostanie zaprezentowany podczas kolejnej już edycji targów WorldFood Warsaw w dniach 11-13 kwietnia 2017 r. Swój udział w wystawie zapowiedziało wielu polskich i zagranicznych producentów słodyczy, wyrobów czekoladowych i przekąsek. www.worldfood.pl

Czytaj więcej...
news129_img
2016-12-21

Four in One

Four in One ? to tytuł najnowszej książki cukierniczej przygotowanej przez wydawnictwo Vilbo. 4 autorów (Ramon Morato, Josep Maria Ribe, Raul Bernal, Miguell Guarro). 4 podstawowe rozdziały ? ciasta i ciasteczka, desery, czekolada i eksponaty. Ponad 400 stron specjalistycznej lektury najwyższej próby. I cena 450 złotych (99 euro). Z przyjemnością polecamy tę pozycję nie tylko na gwiazdkowy prezent.

Czytaj więcej...
news128_img
2016-12-21

Salon Czekolady 2016

Jak co roku ukazała się wyjątkowy, jedyny na polskim rynku, rocznik poświęcony rzemieśniczej produkcji czekolady. W ciekawym numerze piszemy m.in. o przyszłości czekolady i czekoladowym bizesie rodem z Bielska-Białej, wracamy do konkursu World Chocolate Masters w Paryżu, przedstawiamy czekoladową Kolonię oraz podsuwamy kilka inspirujących czekoladowych receptur.

Czytaj więcej...
news127_img
2016-12-21

Słodka Kuchnia Polska

Przed świętami Bożego Narodzenia Lidl przygotował dla swoich klientów kolejną niespodziankę. Jest nią druga odsłona książki o kuchni polskiej, której tematem przewodnim są tradycyjne przepisy na ciasta i desery w nowoczesnym wydaniu. Ich autorem jest Paweł Małecki, Mistrz Cukierni Lidla, a na co dzień szef pracowni cukierniczej Cukierni Sowa.

Czytaj więcej...
news126_img
2016-12-21

Ekologiczne Kandy

Firma Kandy poszerzyła asortyment owoców kandyzowanych o certyfikowane produkty ekologiczne (certyfikat zgodności przetwórstwa produktów/surowców rolnictwa ekologicznego). Taki krok to nie tylko odpowiedź na coraz dynamiczniej rosnące zapotrzebowanie na żywność bio, lecz także kontynuacja misji przedsiębiorstwa. Dostarczanie konsumentom zdrowej żywności od początku było celem firmy.

Czytaj więcej...
news125_img
2016-11-24

Best Pastry Chef

Podczas tegorocznych Targów World Hotel w Warszawie nie mogło zabraknąć słodkiego akcentu, którym były Mistrzostwa Cukiernicze Best Pastry Chef. Celem imprezy była popularyzacja sztuki cukierniczej w branży gastronomicznej i podkreślenie roli, jaką odgrywają w niej takie elementy, jak smak, wygląd czy kompozycja na talerzu.

Czytaj więcej...
news124_img
2016-11-24

Zimowa opowieść

Alexandre Bourdeaux przedstawiać w Polsce specjalnie nie trzeba. To znakomity cukiernik przez szereg lat związany Akademią Czekolady w Wieze oraz markami Callebaut i Cacao Barry. Od niedawna sympatyczny Belg prowadzi własną działalność doradczo-szkoleniową i pełni rolę ambasadora marek, które przez dziesięć lat reprezentował. Jego kalendarz wypełniają cukierniczo-czekoladowe szkolenia, które prowadzi na cały świecie. Pod koniec października, niemal wprost z Japonii, przyleciał do Łodzi, gdzie zaprezentował kilka ciekawych, świąteczno-zimowych pomysłów. Dwa z nich publikujemy obok.

Czytaj więcej...
news123_img
2016-11-24

Bohater czekolady!

Bartłomiej Jarzyna, współwłaściciel Cukierni Jarzyna w Brwinowie jest jednym z kilku bohaterów najnowszej publikacji firmy Callebaut Polska zatytułowanej Bohaterzy Czekolady.

Czytaj więcej...
news122_img
2016-11-24

Jagodzianka na liście

Augustowska jagodzianka została wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych województwa podlaskiego. Jej cechą charakterystyczną jest większy stosunek nadzienia jagodowego do ilości ciasta. Dzięki tym takim proporcjom augustowska jagodzianka zyskała popularność nie tylko w regionie, ale również w całej Polsce.

Czytaj więcej...
news121_img
2016-10-13

Ciastko politechniki

Politechnika Warszawska zaprosiła stołeczne cukiernie do udziału w konkursie na ciastko ? symbol tej uczelni. Jak zaznaczono w regulaminie wypiek powinien być wykonany według autorskiego przepisu i przygotowany z najwyższą starannością. Ciastko Politechniki Warszawskiej powinno odzwierciedlać bogatą tradycję uczelni, a przy tym nawiązywać do nowoczesnych form cukierniczych, zachwycać smakiem i wyglądem.

Czytaj więcej...
news120_img
2016-10-13

Drobne wypieki

Wydawnictwo PWN przygotowało kolejną pozycję z cyklu przeznaczonego dla piekarzy i cukierników. To czwarta publikacja, która powstała spod hasłem technologii w piekarni i cukierni.Na polskim rynku wydawniczym niewiele jest fachowych i jednocześnie aktualnych propozycji dla cukierników.

Czytaj więcej...
news119_img
2016-10-13

POLAGRA-TECH 2016

W czwartek, 29 września, zakończyło się najważniejsze wydarzenie branżowe w tym roku. Atrakcyjna wystawa targowa wypełniona nie tylko nowościami produktowymi, premierami rynkowymi i mieszankami Clean Label, ale przede wszystkim tłumami zwiedzających z całego świata.

Czytaj więcej...
news118_img
2016-09-21

Światowa literatura

Jak zwykle na naszym stoisku targowym w Poznaniu w trakcie targów Polagra dostępna będzie branżowa literatura z najwyższej światowej półki. Polecamy publikacje m.in Ramona Morato, Jordi Puigverta oraz Oriola Balaguera czy Paco Torreblanca. Będziemy też mieli najnowszy numer czasopisma So Good Magazine (poprzednie też będą!). Szukajcie nas w pawilonie 5A, stoisko 57 w Poznaniu od 25 do 29 września. Zapraszamy!

Czytaj więcej...
news117_img
2016-09-21

Kazimierz Czekaj nie żyje

9 września w wypadku samochodowym zginął Kazimierz Czekaj. Człowiek-instytucja, człowiek-legenda. Barwna postać wielu środowisk. Przed laty zamienił prokuratorską togę w piekarski kitel. Społecznik, samorządowiec, polityk. Z powodzeniem i tylko sobie właściwym wdziękiem funkcjonował w wielu wymiarach. Niezwykle ciepły, bezpośredni w kontaktach. Jasno i dosadnie formułował swoje opinie. Przyjaciel naszego pisma i bliski nam Człowiek. Będzie go ogromnie brakować. Żegnaj, Kaziu!

Czytaj więcej...
news116_img
2016-09-21

Bilet online na targi POLAGRA TECH!

25 września Dniem Piekarza i Cukiernika rozpoczną się targi Polagra Tech, a w poniedziałek wystartuje największy blok targowy drugiego półrocza - Polagra 2016 obejmujące targi Polagra Food, Polagra Tech, Polagra Gastro, Invest Hotel, Taropak, Logipak i Smaki Regionów. Wydarzenie co roku odwiedza ponad 60 tysięcy zwiedzających.

Czytaj więcej...
news115_img
2016-09-21

Lauretta wyróżniona elitarną nagrodą

Termostabilne nadzienia Lauretta zostały nagrodzone Medalem Europejskim, przyznawanym przez prestiżowy klub przedsiębiorców Business Center Club. To wyróżnienie jest potwierdzeniem nie tylko wysokiej jakości nadzień produkowanych przez Kandy, ale także standardów, dzięki którym Lauretta może z powodzeniem konkurować na zachodnich rynkach.

Czytaj więcej...
news114_img
2016-07-20

So Good Magazine po raz 16

Ukazał się właśnie najnowszy numer półrocznika So Good Magazine. W tej edycji ponad 20 postaci z całego cukierniczego świata. Wśród nich m.in. Raul Bernal, Antoniu Bachour, Francisco Migoya czy Frank Hasnoot. Z ciekawostek ? jest też Valerija Livanowa z Litwy. Na okładce dzieło Ukrainki Dinary Kasko.

Czytaj więcej...
news113_img
2016-07-20

Jubileusz w nowej siedzibie

W pierwszych dniach czerwca firma Primulator obchodziła 25-lecie obecności w Polsce. Jubileusz uświetniło uroczyste, oficjalne otwarcie nowej siedziby w Łodzi.Nowa siedziba jest efektem konsekwentnej, wieloletniej strategii rozwoju firmy. Dwupiętrowy budynek z podziemnym garażem, dwoma oddzielnymi magazynami wysokiego składowania ma powierzchnię ponad 7 tysięcy metrów kwadratowych. Biura firmy znajdują się na parterze i pierwszym piętrze. Drugie piętro i jeden z magazynów są przeznaczone na wynajem.

Czytaj więcej...
news112_img
2016-07-20

Maestra Teresa

Teresa Henriques, portugalska cake designer, prowadziła, po raz pierwszy w Polsce, mistrzowskie warsztaty modelowania z mas cukrowych. Ich uczestnicy mieli okazję poznać jej oryginalny styl pracy. Warsztaty zorganizowano w Centrum Kreacji Master Martini Polska w Krakowie. Uczestniczyło w nich kilkanaście osób, które zawodowo zajmują się cukiernictwem i specjalizują w pracy z masami cukrowymi.

Czytaj więcej...
news111_img
2016-07-20

Włoskie tradycje w Kamyku

Cukiernia Consonni obchodzi swe 25-lecie obecności w Polsce. Jej włosko-polska historia dowodzi, że rodzinny biznes może być fascynującą przygodą. Firma powstała w 1991 roku w niewielkiej miejscowości Kamyk niedaleko Częstochowy, ale jej włoskie korzenie sięgają początków ubiegłego stulecia.

Czytaj więcej...
news110_img
2016-06-22

Święto Chleba i Piernika w Jaworze

Trzydniowa impreza, wypełniona bogactwem smaków, gatunków i metod wypiekania chleba, ciast i pierników, połączy najwyższy kunszt piekarniczy z historią i staropolską tradycją. W tym roku odbędzie się w dniach od 26 do 28 sierpnia.

Czytaj więcej...
news109_img
2016-06-22

Nie pogrywaj, graj po polsku

Pod takim hasłem Związek Producentów Audio Video chce popularyzować polską muzykę w przestrzeni publicznej. Właściciele sklepów, restauracji, kawiarni czy klubów przez cztery miesiące mogą korzystać z darmowej aplikacji zawierającej playlisty z polskimi utworami. Od października br. dostęp do aplikacji będzie jednak już płatny.

Czytaj więcej...
news108_img
2016-06-22

Ostatnie wolne powierzchnie

Targi Polagra-TECH a w ich ramach Salon Technologii Piekarskich i Cukierniczych oraz Salon Technologii Spożywczych zaplanowano na ostatnie dni września (25-29). Tymczasem, jak informują organizatorzy, na trzy miesiące przed tym wydarzeniem zostało zaledwie 5 procent zaplanowanej powierzchni wystawienniczej. Szykuje się więc spore wydarzenie!

Czytaj więcej...
news107_img
2016-06-22

Pastry Lab

Znany i lubiany w środowisku Michał Doroszkiewicz otworzył na początku maja swoją firmę doradczo-szkoleniową ? Pastry Lab. Utytułowany cukiernik (m.in. mistrz świata młodych cukierników z 2002 r., brązowy medalista Coppa del Mondo dela Gelateria z 2014 r.) były przez szereg lat wykładowca Akademii Zeelandia.

Czytaj więcej...
news106_img
2016-05-19

Podwieczorki z porcją wiedzy

Z przyjemnością zapowiadamy kolejne spotkania w ramach Podwieczorków z Akademią Mistrza. W czerwcu zaplanowano je w Piotrkowie Trybunalskim, Bydgoszczy i Poznaniu. Natomiast jesienią odbędą się w Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Katowicach.
Podwieczorki z Akademią Mistrza to autorski program ZT Kruszwica, który realizowany jest od 2014 roku. W jego ramach odbywają się specjalistyczne warsztaty skierowane do dużych i małych zakładów cukierniczych. W trakcie tych spotkań uczestnicy mają okazję zapoznać się z ciekawymi i aktualnymi zagadnieniami dotyczącymi praktyki prowadzenia biznesu.

Czytaj więcej...
news105_img
2016-05-19

Sklep internetowy - Savpol

Przed kilkoma dniami ruszył nowy sklep internetowy z branżową ofertą. W bogatym asortymencie znaleźć można m.in.:

Czytaj więcej...
news104_img
2016-05-19

Chleb z zagrody

Czy rolnicy zagrożą małym, wiejskim piekarniom i cukierniom? Projekt ustawy zezwalający gospodarstwom rolnym na produkcję, przetwarzanie i sprzedaż żywności jest gotowy. Rzemieślnicy już protestują.Ministerstwo Rolnictwa opublikowało projekt ustawy o produkcji żywności przez rolników. Nowe prawo ma ułatwić sprzedaż produktów wytworzonych we własnych gospodarstwach. Projektowane przepisy przewidują m.in. ułatwienia w zakresie wymagań sanitarnych, a także zwolnienia podatkowe do 40 tysięcy złotych przychodu rocznego. To kolejne, znaczne ułatwienia wprowadzone dla rolników wytwarzających żywność w ostatnim czasie.

Czytaj więcej...
news103_img
2016-05-19

Piekarz z rekordowym karpiem

Dawid Mucha, piekarz z maleńkiej Czernicy niedaleko Raciborza, ustanowił nowy rekord Polski. Wyłowiony przez niego karp ważył 34,5 kilograma!
Pan Dawid ma 26 lat. Razem z ojcem prowadzi niewielką piekarnię w rodzinnej miejscowości. Wędkarstwem para się od dzieciństwa, a tak na poważnie od siedmiu lat. Rekordzistą Polski został 2 marca o godzinie 5:30. Wędkował na Zalewie Rybnickim.

Czytaj więcej...
news102_img
2016-04-12

Sól z karmelem

Aż 10 tysięcy złotych wynosi pierwsza nagroda w konkursie dla profesjonalistów na najlepszy deser lodowy.

Czytaj więcej...
news101_img
2016-04-12

Festiwal Chlebów Świata

W dniach od 22 do 24 kwietnia w Warszawie w Zespole Szkół im. Władysława Grabskiego (ul Ratuszowa 13, w pobliżu dworca PKP Warszawa Wileńska) odbędzie się trzecia edycja Festiwalu Chlebów Świata. Impreza potrwa od godziny 10 do 17.

Czytaj więcej...
news100_img
2016-04-12

K. Ilnicki najlepszym cukiernikiem

Krzysztofem Ilnicki został tegorocznym laureatem nagrody Akademii Gastronomicznej w kategorii Prix au Chef Pâtissier.

Czytaj więcej...
news99_img
2016-04-12

Mistrzyni barista

W trakcie katowickich SweetTargów odbyły się mistrzostwa Polski baristów. Mistrzynią Polski Barista 2016 została Agnieszka Rojewska z kawiarni Brisman Kawowy Bar w Poznaniu, która obroniła tytuł z roku ubiegłego. Polka będzie reprezentować nasz kraj podczas mistrzostw świata (World Barista Champioship), które w tym roku odbędą się w Dublinie (Irlandia) w dniach od 22 do 25 czerwca.

Czytaj więcej...
news98_img
2016-03-21

Senses z gwiazdką

Warszawska restauracja Senses została wyróżniona gwaizdką Michelin. To drugi polski lokal ? obok Atelier Amaro, który może poszczycić się takim wyróżnieniem.

Czytaj więcej...
news97_img
2016-03-21

IV konwencja Comprital

Nowa siedziba, polskie Athenaeum oraz plany produkcyjne to tylko część najświeższych informacji z Comprital Polska. Firma dynamicznie się rozwija i stanowi mocny element międzynarodowego holdingu. 22 stycznia w Palacongressi Bellaria w Rimini odbyła się IV Konwencja firmy Comprital, w trakcie której podsumowano 30-lecie działalności firmy. Gianni Osti 30 lat temu rozpoczął produkcję półproduktów do lodów rzemieślniczych. Jego zakład miał wówczas około 400 metrów kwadratowych. Dzisiaj obiekty firmy zajmują 10 tysięcy metrów kwadratowych. Przedsiębiorstwo ma własny dział badawczo-rozwojowy, eksportuje do 68 krajów na świecie oraz ma najpiękniejszą i najbardziej znaną szkołę lodziarską, w której wykładowcami są najwięksi mistrzowie branży lodziarskiej, cukierniczej i gastronomicznej. Od wielu lat Comprital jest uznawany za najbardziej innowacyjną firmę w sektorze, corocznie wprowadza nowości, które na stałe wchodzą do oferty, stając się klasykami.

Czytaj więcej...
news96_img
2016-03-21

20 lat z branżą

na początku kwietnia odbędą się jubileuszowe 20. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro. W ciągu dwóch dekad Targi EuroGastro zmieniały się, by stać się jednym z najważniejszych wydarzeń dla biznesu gastronomicznego w kraju.

Czytaj więcej...
news95_img
2016-03-21

Bridor w Biedronce

Francuska marka mrożonych wyrobów piekarniczych sonduje polski rynek. Na razie w ramach testu wprowadziła do sieci sklepów Biedronka jeden produkt ? ciastko francuskie z jabłkiem. Debiut ten wspiera kampania reklamowa, w tym telewizyjna. W marcu do sprzedaży mają trafić dwa kolejne produkty. Jak można się spodziewać, jest to swego rodzaju handlowy rekonesans.

Czytaj więcej...
news94_img
2016-02-17

Świat Lodów 2016

Polecamy najnowszy numer naszego Świata Lodów. Piszemy w nim m.in. o nowościach produktowych na najbliższy sezon, ciekawostkach prezentowanych na targach Sigep w Rimini, nugacie lodowym oraz najlepszej rzemieślniczej lodziarni we Francji.

Czytaj więcej...
news93_img
2016-02-17

Plany Akademii

Bardzo interesująco wyglądają plany szkoleń prowadzonych w Akademii Czekolady w Łodzi. W najbliższych tygodniach gościć w niej będą znakomici zagraniczni wykładowcy.

Czytaj więcej...
news92_img
2016-02-17

So Good po raz 15

Na okładce najnowszego numeru tego renomowanego półrocznika znalazł się kolorowy deser autorstwa Miquela Guarro. To wschodząca gwiazda hiszpańskiego cukiernictwa. 26 autorów ? znakomitych cukierników i szefów kuchni z 12 krajów świata i kilku kontynentów prezentuje 60 cukierniczych kreacji. Część z nich dodatkowo opowiada o swojej pracy, pasjach, inspiracjach.

Czytaj więcej...
news90_img
2016-02-17

Kandy z ISO

Firma Kandy pod koniec 2015 roku uzyskała certyfikat zgodności z międzynarodową normą ISO 22000: 2006. System zarządzania bezpieczeństwem żywności tego producenta uzyskał w ten sposób potwierdzenie ze strony niezależnej jednostki certyfikacyjnej.

Czytaj więcej...
news88_img
2015-12-22

Mocna ekipa

Paweł Petrykowski, Maciej Majzon-Wójtowicz, Marek Moskwa i Michał Wiśniewski to reprezentacja naszego kraju na siódmą edycję konkursu Coppa del Mondo della Gelateria. Szefem zespołu jest Michał Doroszkiewicz.

Czytaj więcej...
news87_img
2015-12-22

EUROPAIN i INTERSUC w Paryżu

Na początku lutego w Paryżu odbędą sie targi EUROPAIN. W Ich trakcie będzię miał miejsce Puchar Świata Piekarzy Coupe Louis Lesaffre Cup ( w odnowionej formule). Emocji nie zabraknie (szkoda, że bez udziału polskiej ekipy). Interesująca będzie też targowa ekspozycja. Na targi do Paryża warto się wybrać indywidualnie albo w grupie. Atrakcji nie zabraknie,

Czytaj więcej...
news86_img
2015-12-22

Wykwintne desery

Dwudziestu trzech najlepszych polskich cukierników, blisko 300 stron wyjątkowych przepisów ilustrowanych znakomitymi fotografiami. Po raz pierwszy rodzime desery doczekały się własnego albumu.

Czytaj więcej...
news85_img
2015-11-16

Mistrz Leonardo

Jest jednym z ciekawszych współczesnych europejskich cukierników. Jego książka ?Tradizione in Evoluzione? uważana jest za doskonały podręcznik nowoczesnego cukiernictwa. Leonardo Di Carlo 18 listopada, na zaproszenie ZT KRUSZWICA poprowadzi szkolenie dla polskich cukierników.

Czytaj więcej...
news84_img
2015-11-16

Salon Czekolady

Dostępne jest już tegoroczne wydanie Salonu Czekolady. A w nim szereg interesujących tekstów. Piszemy m.in. o czekoladzie na uniwersytecie w Olsztynie, prezenujemy czekoladowe pocztówki i ciekawy sposób na marketingowe wykorzystanie czekolady.

Czytaj więcej...
news83_img
2015-11-16

ŁÓDZKIE ŚWIĘTO WYPIEKÓW

W weekend 21-22 listopada Strefa Kreatywna Piotrkowska 217 w Łodzi zamieni się w królestwo pieczenia, wypiekania, dekorowania i smakowania. Wszystko to, za sprawą nowego wydarzenia kulinarnego o nazwie ?Wypieki?. Wydarzenie w wyjątkowy sposób zainauguruje okres bożonarodzeniowej gorączki kulinarnej. W zamyśle organizatorów ma zainspirować do eksperymentów ze świątecznymi wypiekami, a także ułatwić poszukiwania oryginalnych upominków mikołajkowych i gwiazdkowych.

Czytaj więcej...
news82_img
2015-11-16

Nowe ogłoszenia ? praca dla...

Zerknijcie na naszą stronę z ogłoszeniami. Sporo nowych ofert. Szczególnie dla piekarzy. Poszukiwani są także cukiernicy do pracy na statkach rzecznych pływających po rzekach Unii Europejskiej. Więcej informacji na

Czytaj więcej...
news81_img
2015-10-07

ZAPRASZAMY DO LUBLINA

Już niebawem Targi BAKEPOL. Zapraszamy do odwiedzenia nas podczas tej imprezy. Będziemy w pawilonie A, stoisko nr 47. Jak zwykle na targach pokażemy bogatą ofertę branżowej literatury. Będzie też okazja by porozmawiać o branży i naszych czasopismach. Do zobaczenia!

Czytaj więcej...
news80_img
2015-10-07

Śladami Marco Polo

Michał Doroszkiewicz, Maciej Rosiński i Dawid Szulc, znakomici kreatorzy cukierniczych smaków, będą reprezentować Polskę na międzynarodowym konkursie lodziarskim w Szanghaju.

Czytaj więcej...
news79_img
2015-10-07

ROS-SWEET na targach Anuga 2015

ROS-SWEET Sp. z o.o., jeden z liderów handlu hurtowego bakaliami, orzechami i ziarnami zaprezentuje nowe produkty na targach Anuga 2015 w Kolonii. Przedsiębiorstwo przedstawi 5 własnych brandów produktowych oraz pozostałe pozycje z oferty asortymentowej.

Czytaj więcej...
news77_img
2015-09-14

Pora na Zakwas

Wydawnictwo Naukowe PWN kontynuuje cykl specjalistycznych publikacji skierowanych do branży piekarskiej. Po Odroczonym rozroście oraz Chłodnictwie przyszedł czas na kolejną pozycję. Jest nią Zakwas pod naukową redakcją Markusa Brandta i Michaela Gönzlego.

Czytaj więcej...
news76_img
2015-09-14

ASPROD z nagrodą

Tegoroczny tytuł ?Piekarza roku? przyznawany podczas Święta Chleba i Piernika w Jaworze otrzymała firma ASPROD z Klinisk Wielkich. Oficjalnie nagrodę przyznano zbiorowo ? Januszowi Balowi, Romanowi Kopińskiemu i Włodzimierzowi Augustyniakowi, właścicielom tego zakładu. W Jaworze odebrał ją Dariusz Bielecki, prezes zarządu firmy.

Czytaj więcej...
news74_img
2015-07-17

Czekolada i lody

Pojawiła się pierwsza w języku polskim publikacja na temat rzemieślniczej produkcji lodów. Przewodnik opracowany przez włoskiego mistrza Leonardo di Carlo wyjaśnia krok po kroku, jak tworzyć lody czekoladowe. Będzie podstawową lekturą w każdej lodziarni.

Czytaj więcej...
news73_img
2015-07-17

Najnowszy numer So Good Magazine

Na okładce najnowszego numeru So Good.. Magazine znalazł się burak. To deserowa propozycja Alberta Adrii serwowana w jego barcelońskiej cukierni La Dolca. Obok Alberta Adrii w czasopiśmie poświęconym wykwintnemu cukiernictwu zaprezentowano 26 innych szefów i mistrzów profesji z 12 krajów świata. Z nowym numerem So Good odwiedzamy ciekawe restauracje i cukiernie w Barcelonie, San Sebastian, Sao Paulo, Chicago, Lozannie czy Tokio. Możemy podpatrzyć pracę takich znakomitości jak Antonio Bachour, Brian Campbell, Rene Frank, Hans Ovando czy Angelo Musa.

Czytaj więcej...
news72_img
2015-07-17

Zostań The Star of Chocolate

25 stycznia przyszłego roku w Rimini we Włoszech w trakcie targów SIGEP odbędzie się międzynarodowy konkurs dla cukierników specjalizujących się w pracy z czekoladą. Organizatorzy zaplanowali udział 10 zawodników, jednak nie więcej niż dwóch z jednego kraju. Za naszym pośrednictwem zapraszają do udziału także czekoladników z Polski. Zgłoszenia przyjmowane będą do 15 listopada bieżącego roku.

Czytaj więcej...
news71_img
2015-06-16

Cukiernik roku

Albert Adria, współtwórca fenomenu lokalu El Bulli, wizjoner i kreator kulinarny został wybrany cukiernikiem roku. Konkurs The World's Best Pastry Chef od niedawna towarzyszy corocznemu wydarzeniu jakim jest ogłoszenie listy 50 najlepszych restauracji na świecie. 45-letni Albert Adria jest młodszym bratem legendarnego Ferrana, szefa kuchni restauracji El Bulli.

Czytaj więcej...
news70_img
2015-06-16

Smak lata

Marka Marguerite znana jest we Francji już od 1919 roku. Przez blisko sto lat towarzyszy mistrzom cukiernictwa w przygotowywaniu produktów o najwyższej jakości. Za sprawą CSM Bakery Solutions dostępna jest także w Polsce. Jedną z jej nowości produktowych na ten sezon jest nadzienie pralinowe Croquant Citron Meringue o smaku orzeźwiającej cytryny, połączonej ze słodką, chrupiącą bezą.

Czytaj więcej...
news69_img
2015-06-16

Święto chleba i piernika 2015

Tegoroczne święto odbędzie się w dniach 28 ? 30 sierpnia. Oczywiście w Jaworze. Tradycyjnie już imprezie towarzyszyć będą branżowe konkursy. W trakcie święta wybrany zostanie Piekarz Roku, a także nagrodzone zostaną najciekawsze rzeźby z ciasta chlebowego. Konkurs ma się odbyć w dwóch kategoriach ? rzeźby małej (do 5 kg) i dużej ? powyżej 5 kg.

Czytaj więcej...
news68_img
2015-05-14

Konferencja w Bydgoszczy

?JAKOŚĆ MĄKI, PIECZYWA, PRODUKTÓW REGIONALNYCH? to temat IV Międzynarodowej Konferencji Naukowo-Technicznej, która odbędzie się w dniach 20 - 21 maja 2015 roku w Bydgoszczy. W pierwszym dniu konferencji w Auditorium Novum Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy przy Al. S. Kaliskiego 7 naukowcy polscy i zagraniczni zaprezentują referaty z dziedziny technologii zbóż i pieczywa, badania i znaczenia jakości surowców i wyrobów gotowych w młynarstwie i piekarstwie oraz referaty dotyczące problemów nurtujących przetwórstwo zbożowe w kraju i za granicą.

Czytaj więcej...
news67_img
2015-05-14

Pogoń za zdrowiem z Asprodem

Przybywa inicjatyw, które mają na celu promocję pieczywa i prozdrowotnych zachowań, także wśród najmłodszych konsumentów. W Radomiu i Warszawie w szkołach spotkać można Pana Kanapkę. W Szczecinie dobrą robotę wykonuje piekarnia Asprod.

Czytaj więcej...
news66_img
2015-05-14

Pomiędzy kuchnią a cukiernią

W nowoczesnej gastronomii coraz częściej przekracza się tradycyjne podziały. Zacierają się dawne granice, a jednym z wiodących trendów jest umiejętność twórczego czerpania z różnych kulinarnych technik i obszarów Jose Romero to szef kuchni, którego w pracy inspiruje zasada nieoznaczności fizyka kwantowego Wernera Heisenberga. Zasada ta w wielkim uproszczeniu mówi, że wszystko co nas otacza podlega nieustanej zmianie, jest w ciągłym ruchu, więc wszelkie dokładne pomiary i poszukiwania stałych parametrów są niemożliwe.

Czytaj więcej...
news65_img
2015-05-14

AmberExpo

Mistrzowie piekarstwa i cukiernictwa oraz znakomici kucharze - Malika Juchnowicz i Krzysztof Szulborski dzielić się będą swa wiedzą i doświadczeniem podczas Targów GASTROEXPO, BALTPIEK, POLFISH, MLECZNA REWIA.

Czytaj więcej...
news64_img
2015-05-05

Czerwcowe Podwieczorki z Akademią Mistrza

W czerwcu odbędzie się druga edycja Podwieczorków z Akademią Mistrza. W trakcie organizowanych przez Kruszwicę lokalnych spotkań trener Adriana Głuchowska poprowadzi seminarium na temat: ?Jak prawidłowo zawierać umowy cywilnoprawne z pracownikami i komunikować się z organami kontroli? ? czyli praktyczne porady i wskazówki jak poruszać się w nieprecyzyjnych przepisach?. Seminarium to ma na celu zwrócenie uwagi na...

Czytaj więcej...
news63_img
2015-04-20

Obsesja Oriola Balaguera

Jego pierwsza książka - Dessert Cuisine - ukazała się 15 lat temu i zrobiła ogromne wrażenie. Teraz Oriol Balaguer, genialny cukiernik z Barcelony publikuje kolejną. Tym razem to: Obsession. Tytuł doskonale sugeruje co znajdziemy w środku.

Czytaj więcej...
news62_img
2015-04-20

Gelato, salute, amore...

Firma Savpol, po raz kolejny, zaprezentowała najnowsze produkty z branży wraz z nowinkami technologicznymi. Lody, zdrowie, radość... ? pod takim hasłem odbywała się tegoroczna edycja seminariów, w których uczestniczyły także firmy: Fabbri 1905, Valmar Global, Miran Ice Cones, Coldelite oraz ICB Tecnologie. Impreza miała miejsce we Wrocławiu, Gliwicach, Krakowie oraz w Rzeszowie. O tym, że lody mogą być smaczne, a przy tym zdrowe, przekonywał doświadczony duet technologów: Szymon Wolański (Savpol) oraz Raffaele Derosa (Fabbri).

Czytaj więcej...
news61_img
2015-04-20

Firma Kandy świętuje w tym roku 30-lecie istnienia

Firma Kandy (www.kandy.pl ) świętuje w tym roku 30-lecie istnienia. Od początku działalności jest to przedsiębiorstwo rodzinne z polskim kapitałem, prowadzona teraz przez trzecie pokolenie. Trzy dekady temu właściciele zaczęli od małego zakładu przetwórstwa owoców, zatrudniającego parę osób. Dziś...

Czytaj więcej...
news60_img
2015-03-18

Baby-Maxdrop 400

Specjalizująca się w produkcji nowoczesnych maszyn dla branży piekarsko-cukierniczej firma SUPRA GROUP wprowadziła na rynek innowacyjne rozwiązanie z serii urządzeń ?mini? - ?Baby-Maxdrop?.

Czytaj więcej...
news59_img
2015-03-18

Urządzenia STEPHAN UM24

Profesjonalne Szkolenia Świat Czekolady wraz z firmą Stephan Machinery GmbH mają zaszczyt zaprosić na prezentację nowoczesnego urządzenia STEPHAN UM24. Prezentacja odbędzie się 10 kwietnia 2015 r. o godzinie 11.00 w firmie Sempre w Pruszkowie, ul. Wiejska 13A. Zgłoszenia można przesyłać na adres mailowy :

Czytaj więcej...
news58_img
2015-03-18

Rafapol szuka partnera

Zlokalizowana w podkrakowskim Zabierzowie Piekarni Rafapol szuka partnera do prowadzenia zakładu. Jak informuje Kazimierz Czekaj, prezes zarządu firmy, rozważone zostaną wszelkie propozycje związane z funkcjonowaniem i rozwojem przedsiębiorstwa.

Czytaj więcej...
news57_img
2015-03-18

Nowe logo i hasło

CSM Bakery Solutions zmieniła logo i swoje hasło. Od 1 lutego br. zmianie uległ też format adresu mailowego.

Czytaj więcej...
news56_img
2015-03-18

Słodka Barcelona

Stolica Katalonii jednym kojarzy się z architekturą Antonio Gaudiego, innym ze znakomitym klubem piłkarskim, ale tylko znawcy słodkiego tematu wiedzą, że to miasto słynie także z wybitnych mistrzów cukiernictwa. Spotkanie z niezwykłymi barcelońskimi cukiernikami serwuje nam najnowszy, styczniowy numer półrocznika So Good Magazine.

Czytaj więcej...
news55_img
2015-02-27

Nowe horyzonty. Firmy rodzinne wobec zmian.

W dniach 19-20 marca br. w Poznaniu w IBB ANDERSIA Hotel odbędzie się 2 Międzynarodowy Kongres Firm Rodzinnych. Tym razem jego hasło brzmi: Nowe horyzonty. Firmy rodzinne wobec zmian.

Czytaj więcej...
news54_img
2015-02-17

Świat Lodów 2015

Przed rozpoczęciem sezonu na lody nie może zabraknąć naszego specjalnego wydania ? Świata Lodów 2015. Lodziarski rocznik zawiera szereg branżowych artykułów. Wśród nich:

Czytaj więcej...
news53_img
2015-02-17

Lodziarskie nowości

Luty i marzec to czas lodziarskich szkoleń. W ich trakcie prezentowane są nowości i propozycje na nadchodzący sezon. W tym najbliższym czasie warto skorzystać z oferty przygotowanej przez firmy: COMPRITAL POLSKA, SAVPOL i SEMPRE.

Czytaj więcej...
news52_img
2015-02-17

NOWE OFERTY PRACY

Z każdym tygodniem pojawiają się na rynku nowe oferty pracy. Tym razem coś dla menedżerów i technologów specjalizujących się w produkcji lodów. Oferty znajdziesz na

Czytaj więcej...
news51_img
2015-02-17

Chłodnictwo na półce

Chłodnictwo to tytuł drugiej książki z serii ?Technologia w piekarni?, którą w ubiegłym roku wprowadziło na rynek Wydawnictwo Naukowe PWN. Pozycja ta właśnie trafia na półki specjalistycznych księgarń.

Czytaj więcej...
news50_img
2015-01-28

Ramon Morato w Warszawie

Znakomity hiszpański cukiernik, wybitny znawca czekolady gościł będzie na targach Expo Sweet w Warszawie. W niedzielę, 22 lutego będzie jurorem polskich eliminacji konkursu World Chocolate Masters.

Czytaj więcej...
news49_img
2015-01-28

Polacy poza podium

Nie udało się Weronice Stimmie i Michałowi Palarczykowi wskoczyć na podium Mistrzostw Świata Młodych Cukierników. Nasi sympatyczni reprezentanci start w Rimini mogą uważać za udany. Zebrali wiele pozytywnych opinii i pokazali, że sporo potrafią.

Czytaj więcej...
news48_img
2015-01-28

Tłusty Czwartek z marmoladą Poltino

Wybrane łódzkie cukiernie już testują nowe marmolady Poltino, przygotowując się do dorocznego święta słodkości.- Tłustego Czwartku.

Czytaj więcej...
news47_img
2014-12-08

Zmiany w ekipie do Rimini

Istotne zmiany zaszły w ekipie, która przygotowuje się do Cukierniczych Mistrzostw Świata Juniorów (Junior Pastry World Championship) ? międzynarodowej imprezy, która w dniach 17-18 stycznia 2015 roku odbędzie się w Rimini.

Czytaj więcej...
news46_img
2014-12-08

SIGEP bliżej piekarzy

Przyszłorocznej edycji popularnych lodziarsko-cukierniczych targów SIGEP towarzyszyć będą targi A.B. Tech Expo ? wystawa skierowana do piekarzy-rzemieślników. Taki targowy duet ma miejsce w Rimini raz na dwa lata.

Czytaj więcej...
news45_img
2014-12-08

JEST PRACA!

Przybywa ofert pracy dla cukierników, piekarzy, technologów. Pracowników szukają pracodawcy, a pracodawców pracownicy. Zapraszamy do na naszą witrynę z ogłoszeniami :

Czytaj więcej...
news44_img
2014-12-08

Zmiany w Kruszwicy

Kruszwica porządkuje swoje linie produktowe. Nie zmieniają się receptury, ale modyfikowane są nazwy niektórych produktów. Radykalnej zmianie ulegają opakowania. ?Oferta Kruszwicy w nowej odsłonie? ? tak zatytułowano kampanię informacyjną dotyczącą nowego wizerunku znanych i popularnych na rynku margaryn i tłuszczów rzemieślniczych. Zakłada ona ujednolicenie przekazu zawartego na opakowaniach produktów tak, by w

Czytaj więcej...
news40_img
2014-11-13

AKTUALNE OFERTY PRACY

W każdy poniedziałek, nowa porcja aktualnych ogloszeń z miejscami pracy dla cukienrików i piekarzy. W kraju i zagranicą. Sprawdż! Może znajdziesz ofertę dla siebie! Wejdź na:

Czytaj więcej...
news39_img
2014-11-13

Nowe zdjęcia w Galerii

W naszej Galerii publikujemy nasze autorskie zdjęcia z trzeciego dnia krajowych eliminacji do konkursu Puchar Luisa Lesaffre. Tylko w tym miejscu można zobaczyć...

Czytaj więcej...
news43_img
2014-11-13

Z ręką na rynkowym pulsie

XIII Dni Otwarte firmy Polmarkus obfitowały w ciekawe prezentacje i oryginalne produkty. Piekarsko-cukiernicze spotkanie, w niewielkich Pyskowicach, to źródło świetnych inspiracji nie tylko na najbliższy sezon.

Czytaj więcej...
news42_img
2014-11-13

Targi IBA coraz bliżej

Od 12 do 17 września 2015 r. odbywać się będą w Monachium największe na świecie targi piekarsko-cukiernicze. Stolica Bawarii na sześć dni stanie się światowym centrum branży.

Czytaj więcej...
news41_img
2014-11-13

Targi Südback po polsku

Tylko sześć firm z Polski prezentowało się na październikowych targach Südback. To niespełna jeden procent tegorocznych wystawców tej imprezy.

Czytaj więcej...
news38_img
2014-10-14

Salon Czekolady 2014

Jedyne na polskim rynku czasopismo poświęcone wyłącznie czekoladzie rzemieślniczej. Tegoroczna edycja przynosi atrakcyjne teksty i receptury. Piszemy m.in. o trendach i innowacjach, czekoladowych salonach Patricka Roger, przypominamy konkurs World Chocolate Masters 2013 zapowiadamy jego przyszłoroczną edycję.

Czytaj więcej...
news37_img
2014-10-14

Uporządkować system zarządzania

Kolejne zakłady wdrażają system ERP Navireo firmy InsERT. Z powodzeniem pracuje on w rodzinnej Piekarni-Cukierni Biełowieżec w Korszach oraz w piekarni GS Samopomoc Chłopska w Baruchowie. Nowoczesny system zarządzania pozwala na zwiększenie wydajności produkcji, obniżenie kosztów i nakładów pracy.

Czytaj więcej...
news36_img
2014-10-14

True bread

Nowa książka wydawnictwa Vilbo. Tym razem dla piekarzy. True bread to bogato ilustrowany przewodownik zawierający 25 receptur na oryginalne chleby oraz 15 kolejnych na ciekawe wyroby półcukiernicze. Hiszpańskie autor ? Joaquin Llaras koncentruje się na pieczywie śródziemnomorskim. Prezentuje krok po kroku wykonanie poszczególnych rodzajów chleba i ciast.

Czytaj więcej...
news35_img
2014-09-16

PUCHAR L. LESAFFRE

Rusza czwarta edycja Pucharu Louis Lesaffre ? międzynarodowego konkursu dla piekarzy, którego finał ma miejsce w Paryżu. Eliminacje do Pucharu są wielostopniowe. Zaczynają się od selekcji krajowej.

Czytaj więcej...
news34_img
2014-09-16

Czerwona krówka od Melby

Tradycyjne lody śmietankowe o roboczej jeszcze nazwie ?czerwona krówka? z Cukierni-Lodziarni Melba w Krzeszowicach zostały uhonorowane wyróżnieniem jury X Jubileuszowego Festiwalu MAŁOPOLSKI SMAK w Krakowie. Lody te prezentowane będą na stoisku Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego podczas tegorocznych targów Polagra Food w Poznaniu, w pawilonie SMAKI REGIONÓW.

Czytaj więcej...
news33_img
2014-09-16

Odroczony rozrost

Z przyjemnością rekomendujemy nową, ciekawą książkę - Odroczony rozrost. Jest to obszerny poradnik na temat wykorzystania technologii chłodniczych w nowoczesnym piekarstwie. Opracowanie powstało przed 20 laty i przeznaczone było na rynek niemiecki. Obecnie jego polska wersja ukazuje się nakładem Wydawnictwa PWN.

Czytaj więcej...
news32_img
2014-07-18

Gem, set, mecz

Już po raz 16 na kortach WTT Kortowo, jednego z najlepszych i najładniejszych ośrodków tenisowych w Polsce (www.kortowo.com.pl) rozegrano Mistrzostwa Polski Cukierników i Piekarzy w Tenisie Ziemnym. W miłej i koleżeńskiej atmosferze spotkali się przedstawiciele branży z całej Polski. Oto wyniki turnieju.

Czytaj więcej...
news31_img
2014-07-18

Święto sernika

30 lipca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sernika. Na tę okazję firma Martin Braun przygotowała wyjątkową nowość ? CHEESEQUICK Braun. Jest to najwyższej jakości mieszanka do przygotowywania, idealnych na lato, serników na zimno.

Czytaj więcej...
news30_img
2014-07-18

So Good na lato

Ukazał się najnowszy numer półrocznika So Good Magazine. Blisko 300 stron i ponad 1,5 kilograma wagi. W środku receptury 25 mistrzów cukierniczego rzemiosła z całego świata. Jest to nieocenione źródło cukierniczych, a także gastronomicznych inspiracji.

Czytaj więcej...
news29_img
2014-06-11

Słodka Europa

10 lecie przystąpienia Polski do Unii Europejskiej świętowano w wielu miejscach w Polsce. Za to wyjątkowy charakter miała polska-niemiecka majówka w Parku Nadnyskim w Zgorzelcu. Wśród licznych atrakcji był jubileuszowy tort, którym władze obu miast częstowały uczestników...

Czytaj więcej...
news28_img
2014-06-11

IREKS bez tajemnic

Firma IREKS to jeden z największych na świecie producentów środków wypiekowych. Jej produkty obecne są w ponad 90 krajach. W niewielkim, bawarskim mieście Kulmbach znajduję się główna siedziba koncernu i jednocześnie największa fabryka z 15 zakładów produkujących środki wypiekowe grupy IREKS . Dwa razy w roku, goszczą w niej także polscy piekarze i cukiernicy. W maju byliśmy tam razem z nimi...

Czytaj więcej...
news27_img
2014-06-11

Lodziarski elementarz

Arte Heladero to hiszpański miesięcznik poświęcony produkcji lodów rzemieślniczych. Ukazuje się już od 30 lat ciągle utrzymując bardzo wysoki poziom merytoryczny. W oparciu o długoletnie doświadczenie i na podstawie prezentowanych w piśmie artykułów redakcja przygotowała..

Czytaj więcej...
news26_img
2014-05-09

Halibut z czekoladą

Litwin Deivydas Praspaliauskas wygrał pierwszą edycję konkursu Trendy Chocolate Chef. Oprócz licznych nagród, zdobył też przepustkę do przyszłorocznych polskich eliminacji konkursu World Chocolate Masters. W konkursie Trendy Chocolate Chef czekolada była głównym elementem...

Czytaj więcej...
news25_img
2014-05-09

Piekarz Roku

Po dwuletniej przerwie wraca konkurs ?Piekarz Roku?. Tylko do końca maja br. można zgłaszać kandydatów do tegorocznej edycji. Czasu zostało niewiele. W konkursie uczestniczyć może każdy piekarz lub właściciel piekarni. Nie ma żadnych ograniczeń co stażu pracy w zawodzie...

Czytaj więcej...
news24_img
2014-05-09

Receptury mistrzów

Na branżowej półce księgarskiej kolejna wyśmienita pozycja. Fascynująca prezentacja niezwykle inspirujących receptur prawdziwych mistrzów czekolady - uczestników finałów World Chocolate Masters 2011. Świetne fotografie, znakomita jakość edytorska. I co rzadkie przy tego typu ...

Czytaj więcej...
news23_img
2014-04-08

Polskie nadzienia z włoskim rodowodem

Na rynku pojawiły się nowe nadzienia kremowe Lauretta (lauretta.eu). Ich głównymi zaletami są przede wszystkim szeroka gama smaków, rozsądna cena oraz doskonała konsystencja nadająca się do każdego rodzaju wypieku. Producentem nowych nadzień jest firma Kandy...

Czytaj więcej...
news22_img
2014-04-08

Kort dla piekarzy i cukierników

W dniach od 20 do 22 czerwca w ośrodku tenisowym Kortowo w Poznaniu po raz 16 rozegrane zostaną Mistrzostwa Polski Cukierników i Piekarzy w Tenisie Ziemnym. To nie tylko sportowa, ale przede wszystkim towarzyska...

Czytaj więcej...
news21_img
2014-04-08

Nowość na jubileusz

Grupa polskich hurtowni APC obchodzi w tym roku swoje 15-lecie. Jubileusz został uczczony konkursem dla klientów oraz wprowadzeniem na rynek nowego produktu. Jest nim mieszanka na ciasto jogurtowe APC. Zasięgiem działania obejmują prawie całą Polskę. Do Grupy APC ? BACK...

Czytaj więcej...
news20_img
2014-03-10

Najciekawsze stoisko

Nagrodę na targach EXPO SWEET za najciekawsze stoisko otrzymała firma PEJOT, specjalizująca się w dekoracjach na torty. Ich targowy stand dopieszczony był w każdym calu, a prezentacja w sposób niezwykle oryginalny i spójny komunikowała markę i firmowane nią wyroby. Stoisko...

Czytaj więcej...
news19_img
2014-03-10

24 marca ? Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych

Po raz pierwszy w Polsce! Tegoroczny układ kalendarza sprawia, że mamy szanse na przedłużony lodowy weekend. Zgodnie z oświadczeniem Parlamentu Europejskiego, Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych obchodzony jest na całym kontynencie 24 marca. W tym roku dzień ten...

Czytaj więcej...
news18_img
2014-03-10

Wiosenna promocja

Firma Pastry Creation zaprasza na wiosenne promocje. Skorzystać można ze specjalnej oferty cenowej dotyczącej indywidualnych dekoracji czekoladowych oraz zakupu blistrów. Szczegółowe informacje na stronie: www.pastrycreation.pl

Czytaj więcej...
news17_img
2014-02-24

SWEETTARGi Katowice stoisko nr 54

Już w najbliższą sobotę (1 marca) zaczynają się Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie SWEETTARGi. Targi zakończą się w poniedziałek. Zapraszamy do Katowic. Będziemy czekać na Was przy stoisku nr 54. Zapraszamy. Do zobaczenia. Szczegółowe informacje o imprezie...

Czytaj więcej...
news16_img
2014-01-26

Nasza 5 na medal (brązowy)

Reprezentacja polskich cukierników zajęła 3 miejsce w Lodziarskim Pucharze Świata (Coppa del Mondo della Gelateria). Lodowa rzeźba w wykonaniu Macieja Pięty okazała się najlepszą w konkursie. Zawody miały miejsce w trakcie targów SIGEP w Rimini we Włoszech. W imprezie brało udział 11 ekip narodowych ? m.in. z Meksyku, Argentyny, Australii, Maroka, Brazylii, Kanady, USA i Hiszpanii.

Czytaj więcej...
news15_img
2014-01-26

Nowy numer So Good Magazine

Dostępny jest już najnowszy numer rewelacyjnego czasopisma dla cukierników. A w nim najwięksi z wielkich. Wśród ponad 20 autorów receptur i bohaterów artykułów znaleźć można takie nazwiska jak Albert Adria i Oriol Balaguer (prawdziwe hiszpańskie tuzy). Autorem okładki jest francuski cukiernik Emmanuel Ryon (współtwórca sukcesu kawiarni Puszkin w Nowym Jorku i Paryżu).

Czytaj więcej...
news13_img
2013-12-06

Słodka Brazylia

Krajem partnerskim najbliższej edycji targów ISM w Kolonii (26 ? 29 stycznia 2014 r.) będzie Brazylia. Kraj ten od dawna bardzo aktywnie promuje swoje produkty spożywcze. Jak można się spodziewać na najbliższą wystawę przygotuje ofertę specjalną, Wszak w 2014 roku gościć będzie mistrzostwa świata w piłce nożnej, a w 2016 letnie igrzyska olimpijskie. Warto pamiętać, że Brazylia słynie z cukierków o nazwie brigadeiro.

Czytaj więcej...
news12_img
2013-12-06

Zrób sobie prezent

Z pewnością zasłużyłeś na mikołajkowy, gwiazdkowy albo noworoczny prezent. A może nawet na wszystkie razem! Jeśli tak, to zapraszamy do naszej specjalistycznej, cukierniczo-piekarskiej księgarni. Wybór jest spory, mamy książki z najwyższej półki. Jeśli masz specjalne życzenia, postaramy się je spełnić. Napisz do nas: redakcja@wpiekarni.pl

Czytaj więcej...
news10_img
2013-11-13

Salon Czekolady 2013

Ukazało się tegoroczne wydanie Salonu Czekolady. To jedyne w Polsce czasopismo poświęcone wykorzystaniu czekolady w rzemieślniczej produkcji cukierniczej. Interesujące artykuły, inspirujące receptury, jak zwykle ciekawa forma prezentacji. Zainteresowani bezpłatnym egzemplarzem mogą pisać na adres redakcja@wpiekarni.pl

Czytaj więcej...
news11_img
2013-11-13

Zagrali w kręgle

X Jubileuszowe Mistrzostwa Cukierników i Piekarzy w Bowlingu odbyły się w Namysłowie. W tym roku mistrzostwa rozegrano w trzech kategoriach ? młodzieżowej (do lat 16), kobiet i mężczyzn.

Czytaj więcej...
news14_img
2013-11-13

Jesienna moc innowacji

Wszechstronne możliwości firmowych urządzenia zaprezentowano podczas spotkania w przedsiębiorstwie Supra Group w Rakszawie. Dzięki zaawansowanej technologii powstawały tu ciasteczka na bazie surowców partnerów pokazu ? firm: Vortumnus i Master Martini.

Czytaj więcej...
news9_img
2013-10-02

Zobacz to koniecznie

Na stronie www.worldchocolatemasters.com oglądać będzie można bezpośrednią relację z konkursowych zmagań światowej klasy cukierników-czekoladników. Konkurs w Paryżu, podobnie jak ten przed dwoma laty, nie będzie miał tajemnic. Wśród 19 zawodników ? jest Polak, Daniel Staroń z Piekarni-Cukierni Raszczyk w Pasłęku. Będziemy wraz z nim w Paryżu.

Czytaj więcej...
news8_img
2013-10-02

Rogale będą mniejsze

Tegoroczne rogale świętomarcińskie będą mniejsze niż dotychczas. Unia Europejska, której przepisy chronia ten produkt, zgodziła się, by te certyfikowane słodkie wyroby ważyły mniej niż do tej pory. Dolna granica wagi rogala została obniżona z 200 do 150 g. Górna, czyli 250 g, pozostaje bez zmian.

Czytaj więcej...
news7_img
2013-10-02

Nagrody w konkursie Dobry Chleb

Tylko 19 zgłoszeń napłynęło w tym roku do Radomskiego Cechu Piekarzy, organizatora konkursu Dobry Chleb. W ubiegłym roku zgłoszono do niego aż 32 produkty.

Czytaj więcej...
news6_img
2013-09-05

Kawa na kółkach

Letnie miesiące to idealna pora dla mobilnych kafeterii. Z kawą na kółkach ? dwóch, trzech albo czterech dotrzeć można praktycznie wszędzie. Zarówno w plenerze, jak i na zamknięte imprezy firmowe. Pomysłowy pojazd to połowa sukcesu, ważna, jeśli nie najważniejsza, jest też jakość kawy. Mobilne kafeterie podpatrywaliśmy w różnych miastach w Poslce.

Czytaj więcej...
news5_img
2013-09-04

W świetnym stylu

Ukazał się kolejny, nowy numer półrocznika So Good Magazine. Z przyjemnościa go rekomendujemy i zachęcamy do zakupu za naszym pośrednictwem. Szczegółowe informacje udzielamy pod numerem telefonu 535 535 923 i pod adresem: redakcja@wpiekarni.pl

Czytaj więcej...
news4_img
2013-09-03

System QAFP w piekarniach

Czy system QAFP (Gwarantowanej Jakości Żywności) zainteresuje producentów pieczywa? Czy uda się goi przełóżyć z branży mięsnej do piekarskiej. Na te i inne pytania odpowiada Wiesławem Różańskim, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) w rozmowie z Michałem Dawidem.

Czytaj więcej...
news3_img
2013-08-17

Brazylii nie udało się zdobyć

Sympatyczna dwójka naszych cukierników ? Ola Sowa i Mariusz Górecki nie będzie miło wspominać startu w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Sao Paolo. Polacy znaleźli się pod koniec 14-osobowej stawki. Mariusz był przedostatni, a Ola tuż przed nim. Zwyciężyła reprezentantka Japonii 22-letnia Mirina Ueno.

Czytaj więcej...
news2_img
2013-08-17

Sprzedawać przyjemność w kryzysie

Z Markiem Moczulskim doradcą biznesowym, byłym prezesem zarządu ZPC Mieszko S.A. Rozmawia Marta Stus - Czy są jakieś symptomy zbliżającej się złej sytuacji, na które w czasach kryzysu trzeba zwrócić uwagę? - Podstawową sprawą, na którą trzeba stale zwracać uwagę, a zwłaszcza w czasie spowolnienia gospodarczego i kryzysu jest płynność finansowa...

Czytaj więcej...
news1_img
2013-08-12

Promocja pieczywa ? czy jest potrzebna?

Postanowiliśmy przyjrzeć się jak wydawne są pieniądze przeznaczone na ten cel. Bo jak się okazuje, jest z czego czerpać. Trzeba tylko chcieć i umieć to robić. Tymczasem wnioski jakie płyną z naszej analizy nie są budujące. Przyslowiowa para, a z nią i środki idą w przysłowiowy gwizdek.

Czytaj więcej...


ISM2018

cream117

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple