header

Pradawne Zboża


ISM2018

cream117

archiwalne numery

arrow-left
arrow-right
wrzesien17
lipsie17
maj17
kwiecien17
marzec17
styluty17
grudzien16
listopad16
pazdziernik16
wrzesien16
lipsierp16
czerwiec16
maj16
kwiecien16
marzec16
styluty16
grudzien15
listopad15
pazdziernik15
wrzesien15
lipsierp15
czerwiec15
maj15
kwiecien15
marzec15
styczen_luty_15
grudzien14
listopad14
pazdziernik14
wrzesien14
lipiec14
czerwiec14
maj14
kwiecien14
marzec14
styluty14
grudzien_2013
listopad_2013
pazdziernik_2013
wrzesien_2013
lipiec_2013
czerwiec_2013
kwiecien_2013
marzec_2013
styczen_luty_13

Wrzesień 2017

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Jawor bez piekarza (roku) s. 8
Czy masło oszalało? s. 10
Branżowy Lublin s. 12
Mistrz Antoni – z Antonim Madejem rozmawiała Katarzyna Kachel s. 14
To już III edycja programu LESAFFRE PRESTIGE GROUP! - Alicja Załoga s. 16
Chleb na Długim Targu s. 20
POLSKI CHLEB
Drożdżówka Radziwiłłówka. Z myślą o naszych dzieciach s. 23
Przychodzi ekspert do piekarni... cz. 5. Placek, pączki, babka – – Adam Wybierała s. 24
Tajemnice zakwasu - Jeffrey Hamelman s. 30
Pieczywo Sahari s. 34
Mąką kasztanowa s. 36
SŁODKO-GORZKO
Ciasto Parzone Gold s. 42
Cupcakes – słodycz popkultury s. 44
Tarta Caramel Fill – Michał Kleiber s. 46
Kruszwica zaprasza na Podwieczorki z Akademią Mistrza s. 49
Gusto lungo s. 50
Lody Europy s. 52
Blackcurrant Mousse s. 54
Cztery części, czterech autorów – Patryk Szczepański s. 56
Od michy do chleba – Maryla Pawlak-Żalikowska s. 58
So Good po raz 18 s. 60
NOWOCZESNA FIRMA
Romans pracowników. Akademia Mistrza s. 64
Marketing szeptany – Justyna Wydra s. 66
W trosce o czystość – Małgorzata Milian-Lewicka s. 70
VARIA
Medal dla każdego s. 74
Na styku Pienin i Gorców – Wilhelm Karud s. 76
Kalendarz targowy s. 78
Nasi Partnerzy s. 80

Lipiec-Sierpień 2017

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Zatrudnię piekarza s. 8
Siła tradycji s. 10
Lody jak marzenie s. 13
Piekarze poza funduszem s. 14
Nasi do Rimini s. 16
Cukiernik nowym prezesem ZRP s. 18
Mleko tylko z mleka s. 19
Smaczne targi s. 20
Gelato Festival s. 22
POLSKI CHLEB
Elementy dekoracyjne z ciasta. Smaczne zwierzaki cz. 2 – Adam Melkowski s. 26
Chleb na ciepłym zakwasie z białej mąki – Ken Forkish s. 28
URZĄDZENIA
Prezentacje pieców s. 31
Nowości w piecach s. 44
SŁODKO-GORZKO
Lato w pełni s. 48
Koktajl Giovana s. 50
Po prostu muffina s. 51
Sezon na wiśnie s. 52
Cukiernia Pokusa s. 55
Mauris s. 58
Metoda B•Concept – Jordi Bordas opowiada Katarzynie Misiuro o swojej recepcie na sukces i planowanym spotkaniu z polskimi cukiernikami s. 60
NOWOCZESNA FIRMA
Jak zwolnić pracownika, żeby najmniej bolało. Akademia Mistrza s. 68
Duńska prostota s. 67
Nie mam przepisu na sukces – Z Hubertem Adaszewskim właścicielem „Bosko - Lody Produkcji Własnej” rozmawiała Agnieszka Mazuś s. 68
VARIA
Jak rozliczyć sprzedaż piekarni - Marcin Szymankiewicz s. 70
Chleb po skandynawsku – Wilhelm Karud s. 76
Listy do redakcji s. 78
Kalendarz targowy s. 79
Nasi Partnerzy s. 80

Maj 2017

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Stan branży – Marta Skrzypczyk s. 8
Atrakcyjne cukiernie i lodziarnie s. 12
Trafić w potrzeby klientów s. 14
EuroGastro na słodko i słono s. 16
Międzynarodowi mistrzowie w Międzynarodowej Szkole Sztuki Kulinarnej Ashanti s. 18
Foodexpo w Gdańsku s. 20
POLSKI CHLEB
Kiepska jakość, szybkie starzenie się kajzerek– Adam Wybierała s. 24
Elementy dekoracyjne z ciasta – but – Adam Melkowski s. 28
Chleb Grillowy s. 30
Bułka żytnia s. 32
SŁODKO-GORZKO
Bubble waffle s. 34
Lody fit s. 36
30 smaków s. 37
Tort Owocowy ogród s. 38
Nanan s. 40
Deser wieńczy dzieło kuchni – z Jarosławem Uścińskim rozmawia Heidi Handkowska s. 42/td>
Maszyna na próbę s. 44
Jabłko i zioła – Tomasz Mrowiński, Konrad Poznański s. 45
Kule z Parfait s. 48
Donut – słodka ikona Ameryki s. 50
Pleśniak – Alexandre Bourdeaux s. 52
NOWOCZESNA FIRMA
Czas na event – Justyna Wydra s. 54
Coach – szaman czy specjalista. Akademia Mistrza s. 58
UCZNIOWIE
W świecie dobranocek – Michał Dawid s. 62
Nie tylko dla ambitnych s. 64
VARIA
Program promocyjny „Doceń polskie” - Anna Koza s. 68
Duńska prostota s. 71
Nowości w świadectwach pracy s. 72
Piekarze na rowerach s. 73
Kulinarne wędrówki po Beskidach – Wilhelm Karud s. 74
Listy do redakcji s. 76
Łapówka w piekarni? s. 78
Kalendarz targowy s. 79
Nasi Partnerzy s. 80

Kwiecień 2017

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Poszukiwany, poszukiwana s. 10
Czekoladowy smok s. 12
Naturalny, smaczny Śląsk s. 14
Słodka bitwa s. 18
Czas na lody s. 20
30 smaków s. 21
Gelato World Tour s. 22
Ford od APC AGRA s. 24
POLSKI CHLEB
Przychodzi ekspert do piekarni cz. 2. Krótkotrwała jakość sensoryczna chleba cz. 3 – Adam Wybierała s. 26
Elementy dekoracyjne z ciasta – wiosenne wieńce cz. 2 – Adam Melkowski s. 30
Nośność półek s. 34
Brioszki w nowej odsłonie s. 36
SŁODKO-GORZKO
W poszukiwaniu doskonałości s. 38
Ciasto marchewkowe w czekoladzie – Michał Iwaniuk s. 39
Czarna perła s. 40
Fuzja smak – mistrzowski deser lodowy – Łukasz Parzymski, Tomasz Szypuła s. 42
Piękno i smak s. 44
Sernik – Alexandre Bourdeaux s. 46/td>
Czekoladowe pocztówki s. 48
Rolada żyrafka s. 50
NOWOCZESNA FIRMA
Pokolenia w marketingu – X, Y, Z - Justyna Wydra s. 54
Klasyka i nowczesność s. 58
Złość biznesowi szkodzi. Akademia Mistrza s. 60
Trendy Kolonii s. 64
UCZNIOWIE
Wisła na słodko s. 68
VARIA
Pieczywo online – Beata Matejko s. 70
Piekarze na rowerach s. 72
Duńska prostota s. 75
Czekoladowy Londyn – Wilhelm Karud s. 76
Piekarni plus s. 78
Kalendarz targowy s. 79
Nasi Partnerzy s. 80

Marzec 2017

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Mistrzowskie lody – z mistrzami Polski, Tomaszem Szypuła i Łukaszem Parzymskim rozmawiał Grzegorz Olma s. 16
Futuropolis w Warszawie s. 18
Expo Sweet na bogato s. 13
Wyznaczamy trendy, tworzymy kierunki rozwoju – Rozmowa z Krzysztofem Sobocińskim, dyrektorem generalnym CSM Polska s. 22
Pory roku według Igi s. 24
Grycan kontra Lidl s. 26
Deker bez Dekera s. 28
POLSKI CHLEB
Elementy dekoracyjne z ciasta – wiosenne wieńce - Adam Melkowski s. 30
Przychodzi ekspert do piekarni cz. 2. Krótkotrwała jakość sensoryczna chleba - Adam Wybierała s. 34
SŁODKO-GORZKO
Uldo Babka Piaskowa bez pszenicy s. 36
Tłuszcze w produkcji cukierniczej s. 40
Sztuka mistrzów s. 45
Pączek za grosze s. 42
Ciasto Makowe a'la Mazurek s. 48
Cenna wanilia s. 50
Amerykańskie smaki s. 52
Ulubiona przekąska generała – Marta i Mariusz Robakowie s. 54
Ciasto orzechowe s. 56
NOWOCZESNA FIRMA
Dwanaście twarzy marki – Justyna Wydra s. 58
Lojalny pracownik – skąd go wziąć. Akademia Mistrza s. 62
Pozwól się potknąć s. 66
VARIA
Wszystko dla gastronomii s. 68
W krainie dobranocek s. 70
Mascarpone z sosem s. 72
SweetTARGi z nowymi atrakcjami s. 74
Siła tradycji – Wilhelm Karud s. 76

Styczeń-Luty 2017

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
4 dni w Warszawie s. 10
Sigep 2017 s. 12
20 lat Cream Profesjonalne Technologie Spożywcze s. 16
Zmiana na medal s. 18
CSM Bakery Solutions s. 19
POLSKI CHLEB
Pączki Special s. 20
Przychodzi ekspert do piekarni cz. 1 - Adam Wybierała s. 22
Elementy dekoracyjne z ciasta – sanki dziecięce – Adam Melkowski s. 24
Kogut dla wszystkich s. 30
SŁODKO-GORZKO
Jednopoziomowa ekspozycja s. 32
AKO – Mini pączki s. 34
Francuska ekspresja s. 36
Ambasador 92 w pytaniach i odpowiedziach s. 38
Tort cytrynowo-jagodowy s. 42
Nowe cukiernictwo s. 44
Ashanti Atelier s. 46
5 sprawiedliwych s. 48
Kostka porzeczkowo-kawowa z blatem migdałowym s. 50
NOWOCZESNA FIRMA
Grzechy newslettera – Justyna Wydra s. 52
Uldo Pączek 15% s. 58
Szkoleń nigdy dosyć. Akademia Mistrza s. 60
Firma rodzinna to marka s. 66
UCZNIOWIE
Wisła na torcie s. 70
Chrupiąca przekąska – Łukasz Anioł s. 72
Zamiast zawodówki – branzówka s. 74
VARIA
Słodki biznes s. 78
Trafić w potrzeby klienta s. 80
Espresso Martini – Paweł Radaszyński s. 84
Świety Klemens w muzeum chleba – Wilhelm Karud s. 86

Grudzień 2016

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Słodka Kuchnia Polska s. 12
„Jaskólki Odpowiedzialności” wręczone! s. 14
Oleńka z nowym szyldem s. 18
POLSKI CHLEB
Elementy dekoracyjne z ciasta – sanki – Adam Melkowski s. 20
Rekordowa inwestycja s. 22
Jaja i produkty jajeczne s. 26
Ciastka i 12 robotów s. 30
SŁODKO-GORZKO
Gwiazda Świąteczna s. 32
Inżynierka z politechniki s. 34
Bohaterzy czekolady s. 36
Piernik staropolski – Paweł Małecki s. 40
Z Warszawy do Mediolanu s. 42
Polacy i Węgrzy s. 44
W klimacie świąt s. 46
NOWOCZESNA FIRMA
Wypalenie zawodowe – choroba XX wieku. Akademia Mistrza s. 54
Marketing zmysłów – Justyna Wydra s. 57
Cookie Dream – klasyczne s. 60
Oznaczanie żywności wartością odżywczą w teorii i praktyce cz. IV - Małgorzata Wysocka s. 62
Dom Chleba z prestiżową nagrodą s. 50
VARIA
Wiedeńczycy pokochali rzemiosło – Camilla Hultqvist s. 64
Deser architekta s. 68
Deser czekoladowy z nutą żurawiny s. 70
Pół wieku w piekarni - Irena Kuczyńska s. 72
ISM + PRO SWEETS 2017 s. 74
Świąteczne chleby - Wilhelm Karud s. 76
Kalendarz targowy 2017 s. 78
Nasi partnerzy s. 80

Listopad 2016

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Polmarkus jesienią s. 8
Best Pastry Chef s. 10
Srebro w Erfurcie s. 12
7 trendów roku s. 14
Drożdzówki Radziwiłłówki s. 16
Rogale ze znakiem s. 18
POLSKI CHLEB
Elementy dekoracyjne z ciasta – taczka- Adam Melkowski s. 21
Chleb Jogin s. 24
Chleb z chwastem s. 26
Orkisz z banku genów s. 28
Chleb reformacji s. 30
Drobne wypieki s. 32
To lubię w Lublinie s. 36
SŁODKO-GORZKO
W angielskim stylu s. 40
Renifer – Adam Marszałek s. 46
Olimpijczyk z Erfurtu s. 48
Zimowa opowieść s. 50
Sweet Team Poland s. 44
NOWOCZESNA FIRMA
Długa etykieta – problem wszystkich – od producentów po konsumentów s. 53
Magiczne reguły perswazji – Justyna Wydra s. 54
Oznaczanie żywności wartością odżywczą w teorii i praktyce cz. 3 – Małgorzata Wysocka s. 58
Intranet w służbie firmy, czyli o nowoczesnych narzędziach w komunikacji wewnętrznej. Akademia Mistrza s. 62
UCZNIOWIE
Mistrzowskie szkoły zawodu – Marta i Marcin Robakowie s. 64
VARIA
Klient z sieci s. 68
Woda pod kontrolą s. 72
Deser architekta s. 74
Cypryjski słodki kalendarz- Wilhelm Karud s. 76
Kalendarz targowy 2017 s. 78
Nasi partnerzy s. 80

Październik 2016

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
On nigdy nie był nijaki... s. 10
POLAGRA-TECH 2016 s. 12
Inteligentny chlebak s. 16
Oferta dowcipem przyprawiona s. 18
70 lat Cukierni Sowa – Aleksandra Fandrejewska s. 20
POLSKI CHLEB
Elementy dekoracyjne z ciasta – wóz drabiniasty - Adam Melkowski s. 24
Niemcy także stawiają na prastare ziarna s. 28
Wielka historia chleba cz. II - Andrzej Fiedoruk s. 30
Światowy Dzień Chleba s. 33
Mrożone w natarciu – Tomasz Molga s. 36
Drobne wypieki s. 38
SŁODKO-GORZKO
Sernik miodowo-cynamonowy – Michał Kleiber s. 40
Dyniowe inspiracje s. 42
Biszkopciki i wino – Marta i Mariusz Robakowie s. 46
Futuropolis – smak przyszłości s. 50
NOWOCZESNA FIRMA
Temperatura pod kontrolą s. 52
Personalizacja kontra automatyzacja – Justyna Wydra s. 54
Rekrutacja na miarę XXI wieku. Akademia Mistrza s. 60
Oznaczanie żywności wartością odżywczą w teorii i praktyce cz. 2 – Małgorzata Wysocka s. 62
UCZNIOWIE
Z Lublina do Rimini s. 66
Wisła jako inspiracja s. 68
NIK o zawodówkach s. 70
VARIA
Zakupy w stylu smart s. 74
Deser architekta s. 75
Nie tylko shortbread. Szkocja- Wilhelm Karud s. 76
Kalendarz targowy 2017 s. 78
Nasi partnerzy s. 80

Wrzesień 2016

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Święto w Jaworze s. 10
Jarmark pachnący chlebem s. 12
Kremówka w Rzeszowie s. 16
Lauretta wyróżniona elitarną nagrodą s. 18
Produkty na medal s. 20
Premiery rynkowe i mieszanki Clean Label s. 22
POLSKI CHLEB
Elementy dekoracyjne z ciasta – kłosy i gwiazdy - Adam Melkowski s. 26
Nauka o pradawnych zbożach s. 34
Powrót drożdżówek s. 38
SŁODKO-GORZKO
Deser z czekoladową perłą s. 32
Po prostu Woow! s. 42
Sojowe latte s. 44
Czekoladowy hamburger – Michał Kleiber s. 48
Elegancka porcja s. 50
NOWOCZESNA FIRMA
Jak skłonić internautę do powrotu na stronę WWW ? – Justyna Wydra s. 52
Deser architekta s. 56
Oznaczanie żywności wartością odżywczą w teorii i praktyce cz. 1 – Małgorzata Wysocka s. 58
zy w piekarni pieczywo jest świeższe niż w sklepie? - Jarosław Slota s. 64
Employer branding, czyli jak budować wizerunek pracodawcy. Akademia Mistrza s. 66
Hert – my wiemy jak... Piotr Kulik s. 70
UCZNIOWIE
Atrakcyjne zmiany – Justyna Stefańska s. 74
VARIA
Sekacz i reklama banku – z Dawidem Gryniewiczem rozmawiała Wioletta Kakowska-Mehrin s. 76
Niemieckie trendy s. 80
Best Pastry Chef s. 82
Media o branży s. 84
Magiczne grosze s. 88
Placek owiany legendą - Wilhelm Karud s. 90
Kalendarz targowy s. 92
Nasi partnerzy s. 94

Lipiec / Sierpień 2016

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Primulator Polska. Jubileusz w nowej siedzibie s. 8
Maestra Teresa s. 10
Puls branżys. 12
Włoskie tradycje w Kamyku s. 14
Spotkanie w Jaworze s. 17
POLSKI CHLEB
Płaskurka i samopsza s. 18
Elementy dekoracyjne z ciasta – gady i nie tylko – Adam Melkowski s. 22
Wielka historia chleba – Andrzej Fiedoruk s. 26
Lato z Dawn Foods s. 30
URZĄDZENIA
Jak powstają urządzenia, czyli wyobraźnia i komputer s. 32
PREZENTACJE PIECÓW s. 35
SŁODKO-GORZKO
Mistrzostwa cukiernicze – Best Pastry Chef s. 48
Kawa „parzona” na zimnos. 49
Cukiernicze show s. 52
Białe serce – Patryk Szczepańskis. 54
Modelka w cukierni – Anita Szczepańskas. 56
NOWOCZESNA FIRMA
Komunikacja wewnętrzna. Akademia Mistrzas. 60
Instagram, czyli magia mobilnej fotografii – Justyna Wydra s. 64
SMS do klienta s.67
UCZNIOWIE
Zmiany w kształceniu zawodowym s. 68
VARIA
Diabełki czy zakrystianie? - Marta i Mariusz Robakowie s. 71
Jednolity Plik Kontrolny s. 73
Ojciec na etacie –Aleksandra Brzezina s. 74
Na szlaku chleba. Norwegia - Wilhelm Karud s. 70
Kalendarz targowy s. 79
Nasi partnerzy s. 80

CZERWIEC 2016

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Nie pogrywaj, graj po polsku s. 8
Atrakcyjne, bo regionalne s. 10
Najsłodszy konkurs dla profesjonalistów s. 12
Wspierają produkcję s. 14
SIAL Paris s. 16
POLSKI CHLEB
Pradawne zboża. Magiczny orkisz s. 18
Elementy dekoracyjne z ciasta – chrząszcze – Adam Melkowski s. 22
ERG System radzis. 26
SŁODKO-GORZKO
Daquas/Pistacja/Malina – Adam Marszałek s. 28
Kawa lat(t)em s. 30
W drodze do Lyonu s. 34
Aromatyczny bóbs. 36
Tort – Paweł Górny s. 38
Monoporcje – palona czekolada s. 40
Językowe pułapki – z Justyną Hołosyniuk rozmawiają Marta i Mariusz Robakowie s. 42
Pomysły na lody s. 46
Mrożona herbata z żurawiną s. 48
NOWOCZESNA FIRMA
Akademia Mistrza. Ludzie maile piszą...s. 50
10 zasad efektywnej współpracy z blogerami – Justyna Wydra s. 54
Świeżość w trendzie s.58
Pieczywo w koszyku Polaka s. 60
UCZNIOWIE
Bake&Play – znakomite warsztaty dla uczniów –Justyna Stefańska s. 62
Jak wzmocnić szkolnictwo zawodowes. 64
VARIA
Święto Chleba i Piernika w Jaworzes. 12
Polagra Tech 2016 s. 68
O przyszłości centrów handlowych – Stefan Majewskis. 70
Książka na lato – Wioleta Sadowska s. 73
Gdy zatrudniasz mamy –Justyna Brzezina s. 74
Kawiarnia polityczna–Marta i Mariusz Robakowie s. 76
Kalendarz targowy s. 78
Listy do redakcji s. 79
Nasi partnerzy s. 80

MAJ 2016

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Jubileusz targów EuroGastro s. 12
Wolna niedziela s. 16
Podwieczorki z porcją wiedzy s. 18
POLSKI CHLEB
Żur – kwas o wydajności 220 – z kultur starterowych bakterii kwasu mlekowego Biolac. Wielokierunkowe zastosowanie. Część 5 – Adam Wybierała s. 20
Elementy dekoracyjne z ciasta – zwierzątka – Adam Melkowski s. 24
Zamkowy s. 27
Pradawne zboża s. 28
SŁODKO-GORZKO
Mrs. Passion – Patryk Szczepański s. 30
Jabłka i sery s. 32
Słodka alternatywa s. 34
Mistrzowski deser s. 36
Tory Pierwszokomunijny s. 38
Ambasadorzy czekolady. Z Małgorzatą Michalską, dyrektorem sprzedaży i marketingu sektora gourmet w Barry Callebaut Polska, rozmawiał Grzegorz Olma s. 40
Inspirujące ISM s. 42
Orzeźwi latem s. 44
Słodka tajemnica mniszek – Marta i Mariusz Robakowie s. 46
NOWOCZESNA FIRMA
Gra światłem s. 48
Sztuka zarządzania talentami, czyli poznaj swoich pracowników. Akademia Mistrza s. 52
Sieć pełna sojuszników Justyna Wydra s. 60
Pierwsza kontrola – instruktaż i audyt. Rozmowa z Romanem Giedrojciem, Głównym Inspektorem Pracy s. 60
UCZNIOWIE
Wypłynęli na głębie –Michał Dawid s. 66
Nie tylko dla ambitnychs. 64
VARIA
Polagra Tech 2016 s. 69
„So Good” po raz 15s. 71
Lubelscy kupcy s. 72
Zapomniany protest piekarza s. 73
Skarby z pieca –Wilhelm Karud s. 74
Piekarz z rekordowym karpiem s. 77
Listy do redakcji s. 78
Kalendarz targowy s. 79
Nasi partnerzy s. 80

KWIECIEŃ 2016

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Nowa jakość w Katowicach s. 12
Cukiernictwo butikowe to inna bajka – z Krzysztofem Ilnickim, laureatem nagrody Akademii Gastronomicznej w kategorii Prix au Chef Pâtissier, rozmawiała Olga Miłogrodzka (Trójmiasto.pl) s. 16
Lody Leonarda s. 18
Moc lodowych łakoci – inauguracja sezonu s. 20
Mistrzyni barista s. 22
POLSKI CHLEB
Pieczywo okiem konsumenta - Dariusz R. Mańkowski, Anna Fraś, Kinga Gołębiewska, Damian Gołębiewskis. 24
Żur – kwas o wydajności 220 – z kultur starterowych bakterii kwasu mlekowego Biolac. Wielokierunkowe zastosowanie. Część 4 – Adam Wybierałas. 28
Elementy dekoracyjne z ciasta – zajączki – Adam Melkowski s. 30
Makowa plecionka s. 32
SŁODKO-GORZKO
Gama produktów DAWN FOODS do nabłyszczania pieczywa s. 34
Poszukiwanie idealnego zamiennika cukru s. 36
Cristalli – rewolucyjny żel dekoracyjny s. 38
Kaffir Cake – Michał Kleiber s. 40
Gwiazdki marzeń s. 42
Targowe reminiscencjes. 44
Finezyjna lekkość s. 47
Piękne i smaczne s. 48
Półkula herbaciana s. 50
Najlepsze ciastka na świecie – Marta i Mariusz Robakowie s. 52
NOWOCZESNA FIRMA
Wózki idealne do pieczywa s. 54
Ambient w komunikacji wewnętrznej. Akademia Mistrza s. 56
Webinarium – szkoleniowo, marketingowo, sprzedażowo –Justyna Wydra s. 60
Tkanina 3D Clean s. 64
UCZNIOWIE
Głębia oceanu –Michał Dawid s. 66
VARIA
Mała i cicha s. 68
„So Good” po raz 15s. 71
Biznes w Polsce – Beata Matejko s. 72
Ptyś s. 73
Przy piecu –Wilhelm Karud s. 74
Sól z karmelem s. 77
Listy do redakcji. Festiwal chlebów świata s. 78
Kalendarz targowy s. 79
Nasi partnerzy s. 80

MARZEC 2016

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Europa w Warszawie s. 12
IV Konwencja Comprital s. 16
Sól pod nadzorem s. 18
Prezydent na targach s. 20
Nie tylko o lodach s. 22
Popyt na lody wegańskie s. 24
POLSKI CHLEB
Promocja pieczywa Beata Matejko s. 26
Żur – kwas o wydajności 220 z kultur starterowych bakterii kwasu mlekowego Biolac. Wielokierunkowe zastosowanie Cz. 3– Adam Wybierała s. 30
Elementy dekoracyjne z ciasta martwego – Kwiaty (dokończenie) – Adam Melkowskis. 30
Zmowa przetargowa s. 34
Drożdżówka maślana s. 37
W sportowym duchu s. 40
SŁODKO-GORZKO
Nowocześnie i funkcjonalnie s. 40
Tort Passion Fruit – Michał Kleiber s. 44
Powraca spór o koguta s. 46
Gorzko o słodkim – Michalina Szczepańska s. 48
Lody w wersji art s. 50
Truskawki i kobiety – Marta i Mariusz Robakowie s. 52
Cisato piaskowe 10% s. 54
Spirulina – Beata Matejko s. 56
NOWOCZESNA FIRMA
Monitorowanie i optymalizacja kampanii reklamowej –Justyna Wydra s. 58
Jak komunikować kryzys? Akademia Mistrza – Justyna Stefańska s. 62
Modne ledy s. 66
20 lat z branżąs. 68
VARIA
„So Good” po raz 15s. 71
Polagra Tech 2016 s. 72
Kolejna bitwa o handel s. 74
Nie tylko štrukli i fritule –Wilhelm Karud s. 76
Zagrożone kakaowce s. 78
Kalendarz targowy s. 79
Nasi partnerzy s. 80

Styczeń Luty 2016

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 10
WYDARZENIA
Rekordowe targi s. 14
Cztery dni w Warszawies. 17
Zmiany w piramidzie żywienia – Beata Matejko s. 18
Trendy 2016 s. 19
Podatkiem w handels. 26
Polagra-Tech 2016. Kierunki rozwoju smaku i jakości s. 28
POLSKI CHLEB
Żur – kwas o wydajności 220 Cz. 2– Adam Wybierała s. 30
Elementy dekoracyjne z ciasta martwego – Kwiaty Adam Melkowskis. 32
Pieczywo Chias. 36
Chleb Macieja s. 40
SŁODKO-GORZKO
Moc atrakcji! s. 42
Pomarańczowo-orzechowe gateau de voyage – Patryk Szczepańskis. 46
Znowu Włosi s. 48
Wehikuł Smaku s. 52
Otworzyliśmy się na szersze wykorzystanie tego co już znamy s. 54
Ostre Mango s. 58
NOWOCZESNA FIRMA
Imprezy, które budują zespół. Akademia Mistrza s. 60
Tort owocowy s. 62
Deser pomarańczowy z nutą truskawkową s. 63
Landing page, czyli dokąd kieruje reklama –Justyna Wydra s. 64
100 aranżacji jedna witryna – COSMO s. 69
Robot w piekarnis. 70
Drożdżówki – radziwiłłówkis. 72
Tarta żytnia z owocami s. 74
UCZNIOWIE
Akademia Mistrza dla Szkół to strzał w dziesiątkę – Justyna Stefańska s. 76
Młodzi i zdolni s. 80
Torcik litracki s. 82
VARIA
So Good po raz 15 s. 84
Najstarsza piekarnia w Gdyni –Jacek Sieński s. 88
Kalendarz targowy s. 90

Grudzień 2015

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Żelki z nagrodą s. 12
Król w piekarni s. 14
Mocna ekipa s. 16
Urodziny pod ziemią s. 18
Odpowiedzialni i hojni s. 20
POLSKI CHLEB
Elementy dekoracyjne z ciasta martwego – jesienne motywy Adam Melkowskis. 22
Żur – kwas o wydajności 220 – Adam Wybierała s. 28
korzystaj z możliwości VITA D – drożdży z zawartością witaminy D s. 31
Wszystko o zakwasie s. 32
SŁODKO-GORZKO
Wykwintne desery s. 36
Świąteczne trio – Michał Kleibers. 38
Słodki pałac s. 40
Spotkanie z Maestro s. 42
Nie tylko pączki –– Beata Matejko s. 44
Berlinermix 25 s. 46
Tarta orzech/ migdał/ morela – z Sebastianem Szmydem, technologiem Master Martini, szefem polskiej ekipy i jurorem Cukierniczych Mistrzostw Świata w Mediolanie rozmawiał Grzegorz Olma s. 48
„Tirer les rois” - każdy może stać się królem – Marta i Mariusz Robakowie s. 50
NOWOCZESNA FIRMA
Gdzie kupić pieczywo – Jarosław Słotas. 54
Wolontariat pracowniczy a korzyści dla firmy. Akademia Mistrzas. 56
Planowanie kampanii reklamowej online –Justyna Wydra s. 60
Kalejdoskop ideis. 64
VARIA
Pączki s. 68
Drożdżówka prawem obywatela –Beata Matejko s. 70
Mojito s. 74
Szczodre dni – Wilhelm Karud s. 76
Kalendarz targowy s. 78
Nasi Partnerzy s. 80

Listopad 2015

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Ochronić chleb s. 12
Mistrzowie lodowego deseru s. 14
Wybory w piekarni s. 16
Bakepol 2015 s. 18
Tłuszcz pod lupą ekspertów s. 20
IBA i Polacy s. 22
POLSKI CHLEB
Inspirowane tradycją s. 24
Dekoracje z elementów zaplatanych cz. 2 – Adam Melkowskis. 26
Zaparzanie mąki s. 30
SŁODKO-GORZKO
Wielki finałs. 34
Tarta orzech/ migdał/ morela – Patryk Szczepański (Callebaut) s. 32
Złota jagoda Inków –– Beata Matejko s. 36
Tort czekoladowa śliwka – Michał Kleibers. 38
Mistrz Leonardos. 40
Saga francuskich piekarzy – Marta i Mariusz Robakowie s. 42
Czekoladowe cherry s. 48
NOWOCZESNA FIRMA
Woda pod kontroląs. 50
Komunikacja wewnętrzna w firmie wielopokoleniowej. Akademia Mistrza s. 52
Gigant na polskim rynku. Z Guido Vanherpe, prezesem La Lorraine Bakery Group rozmawiał Paweł Jachowski (serwis portalspozywczy.pl) s. 58
Jak pisać, by chcieli czytać –Justyna Wydra s. 60
Przekaz multisensorycznys. 64
Atrakcyjny słodki ryneks. 68
Buduj relacje z klientems. 70
UCZNIOWIE
Bake&Play – Justyna Stefańska s. 72
VARIA
Plejada znakomitości s. 73
Zadbaj o pracownika – zaszczep go s. 74
Sycylijskie cannoli – Wiesław Karliński s. 74
Kalendarz targowy s. 78
Łódzkie święto wypieków s. 79
Nasi Partnerzy s. 80

Październik 2015

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
GoodMills Group inwestuje s. 10
Piekarz twarzą Europy s. 14
Unia dołoży do promocjis. 16
Pożegnanie z bagietką? s. 18
Lekko i kolorowo. Targi IBA 2015 s. 20
POLSKI CHLEB
Inspirowane tradycją s. 22
Dekoracje z elementów zaplatanych cz. 1 – Adam Melkowskis. 25
Opowiedzieć historię s. 28
SŁODKO-GORZKO
Tarta orzech/ migdał/ morela – Patryk Szczepański (Callebaut) s. 32
Złota jagoda Inków –– Beata Matejko s. 36
Legendarny E61s. 38
Wyjątkowy Paryż s. 40
Śladami Marco Polos. 44
Wyobraźnia jak kosmos – Marta i Mariusz Robakowie s. 46
Czekoladowe makaroniki z solą z Guérande - Pierre Hermé s. 48
Tarta malinowo-migdałowas. 52
NOWOCZESNA FIRMA
Uporządkować system zarządzanias. 54
Komunikacja wewnętrzna – warto ją kontrolować s. 56
Gorąco Polecam w nowej odsłonie s. 60
Słowniczek pojęć nowoczesnego marketingu –Justyna Wydra s. 62
UCZNIOWIE
Bake and Play – konkurs dla młodych cukierników – Justyna Stefańska s. 64
VARIA
Faktoring – fakty i mity s. 66
Lektury na targi s. 68
Żytni chleb w roli głównej – Marek Mioduszewski s. 70
Proziaki z Podkarpacia s. 74
Targi Bakepol – wydarzenia s. 76
Listy do redakcji s. 78
Kalendarz targowy s. 79
Nasi Partnerzy s. 80

Wrzesień 2015

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Louis Lesaffre Cup za nami – Iwona Zalewska s. 10
Europejskie trendy – kawa, kanapki, opakowania s. 14
BAKEPOL – czas na smak, czas na jakość w Lublinie! s. 18
W służbie smaku – Z Joanną Jasińską, dyrektor Targów BAKEPOL rozmawiał Michał Dawid s. 20
ZOOM na targach s. 24
POLSKI CHLEB
Wyplatanie kół – Adam Melkowskis. 28
Zakwas jako gwarant jakości w pieczywie s. 32
Pora na Zakwas s. 34
Owsianek s. 36
Upadek piekarni w Łowiczu Grzegorz Olma s. 38
Chleb na Długim Targu s. 48
Ziarno do Ziarna s. 49
SŁODKO-GORZKO
Tort Green Aple s. 50
Najgorsze jest rozczarowanie – z Jarosławem Nowakowskim, szefem cukierni Odette w Warszawie, polskim jurorem tegorocznego finału konkursu World Chocolate Masters rozmawiał Grzegorz Olma s. 52
Czekolada i lody s. 56
Wartość czystej etykiety s. 58
Francuski smak – Beata Matejko s. 60
Tarta serowo-truskawkowa s. 62
NOWOCZESNA FIRMA
Rusza kolejna edycja Podwieczorków z Akademią Mistrza s. 63
Rozmowa o pracę s. 64
Remarketing, czyli wróć do mnie (Część 1) –Justyna Wydra s. 68
UCZNIOWIE
Akademia Mistrza dla Szkół – w oczach nauczycieli – Justyna Stefańska s. 74
VARIA
O chlebie z entuzjazmem – Wilhelm Karud s. 76
Deser cytrusowy s. 80
We lwowskim stylu – Natalia Grygny s. 82
Kostka czekoladowo-porzeczkowa s. 85
Piekarz w podróży s. 86
Listy do redakcji s. 86
Kalendarz targowy s. 88

Lipiec - Sierpień 2015

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Prawdziwy smak owoców s. 8
Nauka i praktyka – Beata Matejko s. 10
Szkoły bez drożdżówek s. 12
Powalczą o finał s. 14
Prezydent w piekarni s. 16
Gigantyczny Kłos – Anna Koza s. 18
Batonik fitness ziarno do ziarna s. 21
Rozsmakować się w sukcesie! s. 22
POLSKI CHLEB
Pieczywo w plenerze s. 24
Elementy ozdobne z zastosowaniem plecionek kratowych – cz. 3 – Adam Melkowskis. 26
Konieczny powrót do źródeł s. 28
Surowce i produkty bezglutenowe w piekarni i cukierni s. 30
URZĄDZENIA
Prezentacja pieców s. 33
SŁODKO-GORZKO
Czy Silesia podbije Paryż – Z Łukaszem Aniołem, finalistą tegorocznego konkursu World Chocolate Masters rozmawiał Grzegorz Olma s. 44
Tworzenie czekolady s. 46
Wytrawny smak lodów s. 48
Czekolada i lody s. 50
Słodkie podróże s. 52
Cukier jako tworzywo s. 54
NOWOCZESNA FIRMA
Rekrutacja, zrób to niestandardowo. Akademia Mistrza s. 56
Sieć reklamowa Google cz. 1 Justyna Wydra s. 58
Chleb ziarno do ziarna s. 61
UCZNIOWIE
Nowy egzamin zawodowy s. 62
VARIA
Plejada znakomitości s. 65
HACCP nie na etykietę s. 66
Pod szyldem dystrybutora s. 68
Mity o syropie glukozowo-fruktozowym s. 70
Banica – królowa bułgarskich wypieków s. 72
Kawowe inspiracje – Mauro Colagreco s. 75
Listy do redakcji s. 77
Anuga po raz 33. s. 78
Kalendarz targowy s. 79
Nasi partnerzy s. 80

Czerwiec 2015

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Sztuka gelato s. 10
Co przeszkadza przedsiębiorcy? - Kazimierz Czekaj s. 12
Cukiernik roku s. 15
Pieczywo – teoria i praktyka s. 16
Piekarnia zniknęła wraz z wioską s. 18
Balpiek w pakiecie s. 20
Modern Bakery 2015 s. 22
Obwarzankowy spór s. 24
POLSKI CHLEB
Elementy ozdobne z zastosowaniem plecionek kratowych, cz. 2 – Adam Melkowski s. 26
Surowce bezglutenowe w piekarstwie s. 28
Komory garownicze krojone na miarę s. 34
SŁODKO-GORZKO
Ślub w tonacji marsala s. 37
Malina/Kardamon/Biała czekolada – Adam Marszałek s. 42
Wielki powrót topinambura s. 42
Naleśnikarnia w Bejrucie s. 44
Słodkie nisze s. 46
NOWOCZESNA FIRMA
Akademia Mistrza. Employer branding, pozytywny wizerunek s. 48
Przedłużyć sezon ogródków s. 50
Rynkowe trendy – mniejsza ilość, lepsza jakość – z Peterem Fellerem, dyrektorem zarządzającym Federalnego Zrzeszenia Spożywców (BVE) rozmawiał Michał Dawid s. 52
Zabawa słowami, czyli o optymalizacji kampanii raz jeszcze - Justyna Wydra s. 54
Bułka z pasją – Beata Matejko s. 57
Letnie orzeźwienie s. 60
UCZNIOWIE
Młodzi na rynku pracy s. 62
Nie tylko dla ambitnych s. 64
VARIA
Lektury na wakacje s.
Odszkodowanie za wypadek s. 70
Chłodnictwo – premiera s. 71
Bezgotówkowo – bez zobowiązań s. 72
Na szlaku chleba. Midsommar w Torsås. Szwecja – Wilhelm Karud s. 75
Święto chleba i piernika s. 78
Kalendarz targowy s. 79
Nasi partnerzy s. 80

Maj 2015

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Sól wypadowa – afery nie było? s. 12
Pogoń za zdrowiem z Asprodem s. 14
Apetyt na Polskę – Beata Matejko s. 16
IBA na horyzoncie s. 20
Nowoczesna oferta s. 22
Smaki i kolory EuroGastro s. 24
Laglassini s. 26
Certyfikat koszerności s. 28
POLSKI CHLEB
Dobry chleb – z Antonim Madejem, byłym piekarzem, producentem chleba prądnickiego i współorganizatorem Krakowskiego Święta Chleba rozmawiała Ada Chojnowska (Gazeta Wyborcza) s. 30
Elementy ozdobne z zastosowaniem plecionek kratowych, cz. 1 – Adam Melkowski s. 32
Nowy orkisz s. 34
SŁODKO-GORZKO
Single malt & single origin Grzegorz Olma s. 38
Podwieczorki z Akademią Mistrza s. 41
Śląska kopa s. 44
Polder – 20 lat na rynku s. 46
NOWOCZESNA FIRMA
Szkolenia – wiedzy nigdy za wiele s. 48
Narzędzia optymalizacji kampanii. Reklama AdWords krótki kurs część 5 – Justyna Wydra s. 50
Festiwal pomarańczowo-czekoladowy s. 53
Zakupy przez smartfona s. 54
Nowi klienci z pokolenia Y s. 56
Biznes na skróty – Michał Dawid s. 58
UCZNIOWIE
Po prostu Wrocław s. 60
Między szkołą a firmą s. 62
VARIA
Kostka Trio s. 64
Pomiędzy kuchnią a cukiernią s. 66
Rozsmakuj się w sukcesie s. 68
Jakość mąki, pieczywa, produktów regionalnych s. 70
Marguerite. Nowości cukiernicze s. 71
Krajobraz po upadku s. 72
Tunezyjskie impresje kulinarne – Wilhelm Karud s. 74
Kalendarz targowy s. 77
Nasi partnerzy s. 78

Kwiecień 2015

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Expo Sweet nadaje ton s. 10
Mistrzowskie pokazy s. 12
Zainspirowani naturą s. 16
Przed sezonem s. 16
Rekord w Katowicach s. 18
Lodobus w kurorcie s. 20
POLSKI CHLEB
Kolejna sieć stawia na piekarnie s. 22
Jagodowa Karpatka s. 24
Sieci promują pieczywo s. 26
Sól w produktach piekarskich s. 28
Ekopiekarnie i biopieczywo s. 32
SŁODKO-GORZKO
Intensywna czekolada s. 33
Bogactwo zastosowań s. 34
Whisky z czekoladą Grzegorz Olma s. 36
Migdałowy Tort Dekoracyjny s. 38
Cukiernicy w Pałacu Prezydenckim s. 40
Moc czekoladowej pisanki s. 41
Konkurenci Anioła s. 42
Kokos/malina/lichi – Patryk Szczepański s. 42
NOWOCZESNA FIRMA
Rodzinny sukces s. 46
Rozwijaj biznes. Nie zapominaj o wartościach – Anna Włodarczyk s. 48
Akademia Mistrza. Rozstanie z pracownikiem s. 50
Nie tylko Baltpiek s.52
Słowa. Klucze do serc użytkowników Internetu – Justyna Wydra s. 55
UCZNIOWIE
Spojrzenie na film s. 58
Mapa szkół i praktyk zawodu s. 60
VARIA
Polskie maszyny do włoskich lodów s. 62
Czekoladowe Perłowe Espresso s. 63
Nie tylko dla cukierników s. 64
Tajemnice Barcelony s. 66
Nowoczesne technologie w służbie smaku s. 68
Pracownik pod kontrolą s. 70
Chłodnictwo – premiera s. 71
Gdy odwiedzi cię inspektor s. 72
Zamieniła komputer na piec – Norbert Ziętal s. 74
Na szlaku chleba. Kreta – Wilhelm Karud s. 76
Kalendarz targowy s. 79
Nasi partnerzy s. 80
Cytat miesiąca:
"Bogatą w białko, gluten, minerały oraz związki antyrakowe odmianę jarą pszenicy orkiszowej wyhodowali olsztyńscy naukowcy. To pierwsza odmiana jara tego zboża w Polsce i Unii Europejskiej; co ważne dla hodowców jest odporna na niekorzystne warunki atmosferyczne.
Badania nad odmianą jarą orkiszu naukowcy z Katedry Hodowli Roślin i Nasiennictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie rozpoczęli w 1999 r. a zakończyli po 16 latach. W lutym tego roku odmiana została wpisana do Krajowego Rejestru Odmian w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej.""
Polska Agencja Prasowa 28 marca 2015

Marzec 2015

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Gorące Expo Sweet s. 12
Zainspirowani naturą s. 16
Mistrzowskie lody magistra ekonomii - Pawłem Petrykowskim, zwycięzcą Lodziarskich Mistrzostw Polski rozmawiał Grzegorz Olma s. 18
Konkursy, laureaci, nagrodys. 20
SIGPEP 2015. Nie tylko lody s. 22
Irca i Modena z pucharem s. 26
Przepisy Pawła Małeckiego s. 28
Comprital Polska s. 31
POLSKI CHLEB
Plecionki kratowe – Adam Melkowski s. 32
Nowe mąki z roślin strączkowych s. 36
Znak nie dla pieczywa Grzegorz Olma s. 38
SŁODKO-GORZKO
Mazurek wielkanocny s. 40
Świąteczne arcydzieła s. 42
Polacy na cukierniczych mistrzostwach świata. Słodki Mediolan s. 44
Wielkanocne wypieki z nadzieniami i marmoladami Poltino s. 46
Tort mango czekoladowy z nutą pomarańczy s. 48
Tajemnice Barcelony s. 50
NOWOCZESNA FIRMA
O organizacji, która jest podstawą (reklamy) – Justyna Wydra s. 52
Kobiety 50+ Talenty Wiedzy – Beata Matejko s. 56
Akademia Mistrza. Komunikowanie sukcesów i świętowanie rzeczy ważnych s. 58
Jak to z tymi dyskontami będzie? Stefan Majewski s. 59
Strategia na długowieczność firmy rodzinnej – Dariusz Szulc s. 64
Program Międzynarodowego Kongresu Firm Rodzinnych s.66
Czas na EuroGastro s. 68
UCZNIOWIE
Rekordowy Wrocław – Michał Dawid s. 70
Rzemieślnik znaczy konkret s. 72
VARIA
30 lat wspomnień – Katarzyna Gruchot s. 73
Kulinarna Wielkanoc – Wilhelm Karud s. 76
Kalendarz targowy s. 79
Nasi partnerzy s. 80

Styczeń - Luty 2015

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 10
WYDARZENIA
Piąte miejsce Polaków - Grzegorz Olma s. 14
Cztery dni atrakcji. Targi Expo Sweet s. 18
Ramon Morato jurorem w Warszawie s. 20
Lektury nie tylko na targi s. 22
Sigep w obiektywie s. 26
Poltino dla cukiernictwa s. 30
POLSKI CHLEB
Bułki mistrzów s. 32
Piekarz, który kocha czekoladę – ze Sławomirem Korczakiem zwycięzcą eliminacji do World Chocolate Masters w regionie Ameryka Łacińska (Meksyk, Urugwaj, Kolumbia) rozmawiała Agnieszka Ochniak (papaja.pl) s. 34
Chałki – dokończenie. Piekarz też może być artystą cz. 10. -Adam Melkowski s. 38
Rożki drożdżowe z kremem s. 42
Potrzebny międzynarodowy szlif s. 44
SŁODKO-GORZKO
Orzechowy wieniec Le Toste s. 46
Czekoladowy smak na początek wiosny s. 48
Deser w menu s. 50
SIGEP 2015 - w stylu Granera s. 55
Ciasto pomarańczowe s. 56
NOWOCZESNA FIRMA
Reklama AdWords dla początkujących (kursu część druga) – Justyna Wydra s. 58
Motywacja – sposób na zaangażowanie i chęci do pracy. Akademia Mistrza s. 64
Fundusz Stypendialny Rozwiń Skrzydła s. 66
Europejska jakość. Tłuszcze i margaryny z Delta Wilmars – z Rusłanem Zagrebelnym, dyrektorem sprzedaży sektora b2b w firmie LLC Delta Wilmar rozmawiała Barbara Zając s. 68
O premii i motywowaniu – Piotr Goszczycki s. 70
Sweettargi 2015 s. 75
UCZNIOWIE
Nauczyciele uczyli się zawodu s. 77
Europejska Stolica Kultury w ...piekarni s. 78
O filmie na słodko s. 80
VARIA
Nowe horyzonty – firmy rodzinne wobec zmian s. 82
Kostka bananowo-czekoladowa s. 84
Yanosik w piekarni – Beata Matejko s. 86
Mieszanka do pączków 15% s. 88
Ekumeniczna Wisła. Na szlaku chleba – Wilhelm Karud s. 90
Nasi partnerzy s. 90

Grudzień 2014

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Master Martini 10 lat w Polsce s. 12
Trendy wiodące do sukcesu s. 14
Zmiany w Kruszwicy s. 16
Expo Sweet 2015. Cztery dni w Warszawie s. 18
Nowoczesny handel s. 22
„Doceń polskie” dla pieczywa i słodyczy s. 24
POLSKI CHLEB
Chałki – dokończenie. Piekarz też może być artystą cz. 9 - Adam Melkowski s. 26
Kostka Marsylia s. 28
Chleb – na śmietniku – Gustaw Ostaszewski s. 30
Puchar Louisa Lesaffre z naszym udziałem s. 32
SŁODKO-GORZKO
Piernik świąteczny s. 34
Słodki catering – Beata Matejko s. 36
Polacy pragną czekolady s. 38
Wszechstronnie i nowocześnie, czyli prezenter dla Twojej oferty s. 40
Święta o zapachu bakalii s. 43
Murzynek bakaliowy s. 44
Sigep bliżej piekarzy s. 46
Selekcja klientów s. 48
Inspiracja naturą s. 54
NOWOCZESNA FIRMA
Czas na jakość – Jarosław Słota s. 56
Dobry produkt daje przewagę na rynku s. 58
Reklama AdWords dla początkujących (kursu część I) – Justyna Wydra s. 60
Dobry Zespól. Akademia Mistrza s. 64
Jak w cukierni wykorzystać świąteczne – Małgorzata Dziubała, Aleksandra Lechwar-Szwarc s. 66
VARIA
Damski punkt widzenia s. 70
Lojalność z plastiku s. 72
Praktyka i doświadczenie kluczem do awansu s. 74
Na szlaku chleba – Polska – Wilhelm Karud s. 76
Kalendarz targowy s. 79
Nasi partnerzy s. 80

Listopad 2014

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Pierwszy krok w stronę Paryża - Grzegorz Olma s. 10
SAVPOLZ ręką na rynkowym pulsie s. 12
Kolejna fundacja dla chleba s. 14
Udany Poznań s. 16
Chleb na medal – z Tomaszem Maciubą, dyrektorem handlowym AKO S.A rozmawiał Grzegorz Olma s. 18
Piec DIBAS 64 S s. 20
Nasi w Rimini s. 22
POLSKI CHLEB
Warszawskie Święto Chleba - Piotr Goszczycki s. 24
Chałki. Piekarz też może być artystą cz. 8 - Adam Melkowski s. 26
Chleb serwatkowy s. 32
Krakowskie obwarzanki, czyli symfonia na 12 chłopa i 24 ręce - Marek Lasyk s. 35
Chleb musli s. 38
NOWOCZESNA FIRMA
Podążając z duchem czasów – z Robertem Górką, właścicielem firmy MAGOREX rozmawiał Grzegorz Olma s. 40
Ikony stylu s. 36
Targi Südback po polsku s. 44
Targi Iba coraz bliżej s. 46
Kołodziej w 4 odsłonach s. 48
Znany sposób na reklamę – 4 najważniejsze zasady! - Małgorzata Dziubała, Aleksandra Lechwar-Szwarc s. 52
Reklama w wyszukiwarce – tu płacisz za efekty – Justyna Wydra s. 54
Czas to pieniądz, jak skutecznie nim zarządzać s. 58
VARIA
Berliner s. 60
Kołocz na torach s. 62
Sklepy convenience rosną w siłę – Stefan Majewski s. 64
Damski punkt widzenia s. 68
Inspiracje s. 69
Dlaczego pracownicy są nieuczciwi – Jan Marek Mołoniewicz s. 70
Tracisz „prawko”, tracisz pracę? - Katarzyna Florkowska s. 72
Na szlaku chleba – Szwecja – Wilhelm Karud s. 76
Kalendarz targowy s. 79
Nasi partnerzy s. 80

Październik 2014

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Święto chleba i piernika w Jaworze – Roksana Lenart s. 12
SAVPOL w Wałbrzychu s. 16
POLAGRA-TECH w obiektywies. 18
Produkty na (targowy) medal s. 22
Unia piekarzy i cukierników s. 24
POLSKI CHLEB
Plecionki. Piekarz też może być artystą cz. 7 - Adam Melkowski s. 26
Odkurzacz w piekarni s. 30
Prawidłowe oznaczenie pieczywa s. 32
SŁODKO-GORZKO
Tarteletki bananoffee s. 34
Ikony stylu s. 36
Dynia w witrynie - Małgorzata Milian-Lewicka s. 37
Food Art - Joanna Furgalińska s. 40
Dbajmy o zdrowe posiłki s. 42
Jesień ma smak rogala s. 44
Ekskluzywna oferta s. 46
Opera s. 50
TRENDY
Uporządkować system zarządzania s. 52
Jak uniknąć hałasu Beata Matejko s. 54
Weryfikacja celów i działań, czyli jak delegować obowiązki s. 56
Content marketing – treść, która przynosi zyski – Justyna Wydra s. 58
Odczarować fast food - Małgorzata Milian-Lewicka s. 62
Trzy działania, które przyciągną klientów do cukierni - Małgorzata Dziubała, Aleksandra Lechwar-Szwarc s. 64
Gdzie ci uczniowie? -- Beata Matejko s. 68
VARIA
Trufle imbirowo-cynamonowe z mlecznej czekolady – Patryk Szczepański s. 70
Prezydent kontra piekarz - Paulina Bajda s. 72
Efekt synergii - Grzegorz Olma s. 74
Damski punkt widzenia s. 76
Z branżowej półki s. 77
Inspiracje s. 78
Kalendarz targowy s. 99
Nasi partnerzy s. 100

Wrzesień 2014

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Święto Chleba u św. Dominika s. 10
Salon Technologii Piekarsko-Cukierniczych s. 12
MASZ Gliwice i jego giganci s. 14
Medaliści targów Polagra-Tech s. 16
Jagodowe Trio s. 20
Nowe pomysły na biznes – z Joanną Jasińską, dyrektorem projektu Polagra-Tech rozmawiał Michał Dawid s. 22
Nie tylko nowości s. 26
CHLEB PO POLSKU
Pozostałe węzły. Piekarz też może być artystą cz. 6 - Adam Melkowski s. 30
Tradycja zobowiązuje s. 37
Chleb serwatkowy s. 38
URZĄDZENIA
Taśmy produkcyjne, pasy przenośnikowe i napędowe s. 40
Stary jak nowy – Małgorzata Milian-Lewicka s. 42
Wypiek świeżego pieczywa w sklepie – moda czy nowa wartość ? - Jarosław Słota s. 44
SŁODKO-GORZKO
Sernik porzeczkowy s. 50
Ptysie, eklery, profiterole s. 52
Tradycja odczytana na nowo s. 54
Wyłuskaj co najlepsze s. 58
Red Velvet s. 60
Prosto z chłodni s. 62
Kuwertura kontra czekolada s. 63
Multi-Cosmo w multipiekarni s. 68
Tarta z panna cottą i owocami leśnymi s. 70
Super ciastka i ciasteczka s. 73
TRENDY
Nowinki w piekarni, a podstawowe produkty - Małgorzata Dziubała, Aleksandra Lechwar-Szwarc s. 73
Banery reklamowe, czyli siła obrazu Justyna Wydra s. 76
Czy Twoja firma potrzebuje strategii komunikacji wewnętrznej? s. 80
Lebo prestiżowe wyróżnienia s. 84
Outlet w piekarni s. 86
VARIA
Wypadek przy obsłudze mieszałki do ciasta – Jacek Żerański s. 88
Inspiracje s. 92
Mix na chleb o bardzo niskiej zawartości glutenu s. 94
Listy do redakcji. s. 98
Kalendarz targowy s. 99
Nasi partnerzy s. 100

Lipiec 2014

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Unia Piekarzy i Cukierników s. 10
Polagra-Tech coraz bliżej s. 12
Gem, set, mecz – Adam Sobczak s. 14
Moskwa po raz 20 s. 16
CHLEB PO POLSKU
Grozi nam to, co widziałem w Londynie – z Grzegorzm Pellowskim rozmawiała Emilia Stawikowskas. 17
Wyplatanie węzłów. Piekarz też może być artystą cz. 5 - Adam Melkowski s. 20
Bezglutenowy chleb witalny z Singluplus Vital s. 24
Tłuszcze w cukiernictwie – Anna Żbikowska s. 26
URZĄDZENIA
Przegląd pieców piekarskich s. 29
Nie tylko rogale – Małgorzata Milian-Lewicka s. 38
Woda pod kontrolą s. 40
SŁODKO-GORZKO
Bezy czekoladowe z bitą śmietaną i wiśniowym nadzieniem s. 42
Wielkie otwarcie s. 44
Różne oblicza kawy s. 46
Rabarbar/boczek/wanilia - Maciek Majzon-Wójtowicz s. 48
TRENDY
Slow Food czyli przyjemność z jedzenia – z Jackiem Szklarkiem, prezesem Slow Food Polska rozmawiał Mariusz Kapczyńskis. 51
Ciasteczka kokomi s. 54
Razowiec lipnicki - chleb od rolnika s. 56
Rolada malinowa s. 57
Piekarnia może być „trendy” - Małgorzata Dziubała, Aleksandra Lechwar-Szwarc s. 58
Trendy przyszłości Beata Matejko s. 60
Śniadaniowe zmiany s. 63
UCZNIOWIE
Optymalizowanie struktury kształcenia s. 64
WOLNA TRYBUNA BRANŻY
My, plankton Kazimierz Czekaj s. 67
Wzywam Pana na konfrontacjęWłodzimierz Czubak s. 68
Zakaz konkurencji Gustaw Ostaszewski s. 70
VARIA
Szkodliwa ustawa s. 72
Inspiracje s. 74
Nie tylko praliny s. 75
Podatek od motywacji s. 76
Listy do redakcji. s. 78
Nasi partnerzy s. 80
Kalendarz targowy s. 83

Czerwiec 2014

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Słodka Europa s. 8
Spór o surowce s. 10
Moda na lokalność s. 12
Dodaj żelu APC s. 13
Udane 15 lat s. 14
Cebularz w Brukseli s. 16
Program – Doceń polskie s. 18
Sukces po amerykańsku – z Mariuszem Kołodziejem, właścicielem piekarni Hudson Bread oraz promotorem polskich bokserów w North Bergen rozmawiała Serafina Ogończyk-Mąkowska s. 22
CHLEB PO POLSKU
IREKS bez tajemnic s. 24
Kieszonkowe laboratorium s. 28
Cornnetti salati czyli pikantne rogaliki z nadzieniem s. 29
Kwasy razowe. Rewitalizacja Polskiego Chleba cz. 29 - Adam Wybierała s. 30
Wyplatanie węzłów. Piekarz też może być artystą cz. 4 - Adam Melkowski s. 34
Słody a ekstrakty słodowe s. 38
SŁODKO-GORZKO
Biszkopt Red Velvet s. 40
Kuwertura dla wszystkich – z Marcinem Niedzielskim, właścicielem firmy Patiserka.pl rozmawiał Krzysztof Ilnicki s. 42
Girreline czyli nadziewane ślimaki s. 45
Na kawę do piekarni? - Małgorzata Milian-Lewicka s. 46
Cukiernie z kawą na topie s. 48
Dobry duet – kawa i kanapka – z Markiem Robachą, dyrektorem sprzedaży oraz prokurentem w firmie Primulator rozmawiała Małgorzata Milian-Lewicka s. 50
Tarteletki z truskawkami i kremem kukułkowym s. 52
NOWOCZESNA FIRMA
Co to znaczy umiejętnie rozmawiać z klientami? - Małgorzata Dziubała, Aleksandra Lechwar-Szwarcs. 54
Pojemniki do zadań specjalnych s. 56
Słodki klient s. 58
Pão de Quejo s. 62
Przerost formy nad treścią – Janusz Majewski s. 64
UCZNIOWIE
Szkoły zawodowe – studium przypadku s. 67
VARIA
Indywidualizm czy standard? s. 70
Z branżowej półki s. 71
Po prostu so good s. 72
Bezcenne receptury s. 72
Oregano w torebce na chleb Małgorzata Milian-Lewicka s. 74
Stawiamy na rozwój branży s. 76
Chleb powraca do Jawora s. 77
Deser literacki - Beata Matejko s. 78
Listy do redakcji. Ruszyły lodołamacze 2014 s. 79
Nasi partnerzy s. 80
Kalendarz targowy s. 83

Maj 2014

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Liczy się dobry koncept s. 10
Margaryny APC s. 13
Pan Kanapka w Warszawie s. 14
Spadki na rynku pieczywa s. 15
Gra o 14 milionów s. 16
Esencja i smak s. 18
CHLEB PO POLSKU
Prawdziwie żytni s. 20
Kultury starterowe bakterii kwasu mlekowego. Rewitalizacja Polskiego Chleba cz. 28 – Adam Wybierała s. 22
Receptury ciast na wyroby wyplatane oraz elementy dekoracyjne – dokończenie. Piekarz też może być artystą cz. 3 - Adam Melkowski s. 24
Chleb z tropików – Małgorzata Milian-Lewicka s. 30
Francuska tarta z kremem waniliowym s. 32
Retro receptura – Małgorzata Milian-Lewicka s. 34
Przystanek Piekarnia s. 37
SŁODKO-GORZKO
Muszkatołowa Porzeczka – Sebastian Szmyd s. 40
Co kryje migdał s. 42
Lody molekularne s. 44
Wydrukuj deser s. 46
Czekolada z halibutem s. 48
Tort marchwiowy z cukinią - Maciek Majzon-Wójtowicz s. 50
Nowoczesne torty ślubne – Aleksandra Szczepaniak s. 52
Słodka samba s. 56
Pomysły mistrzów s. 60
Rytuał Azteków s. 61
So Good s. 61
UCZNIOWIE
Muzyczne inspiracje s. 64
Nie tylko dla ambitnych s. 66
Dwugłos o szkole: nauczyciele vs pracodawcy. - Jolanta Kalka, Adam Mielczarek s. 69
VARIA
Funkcjonalny system finansowo-księgowy s. 72
Piekarz Roku w Jaworze s. 75
Rogalowe muzeum s. 76
Herbata, kawa, czekolada s. 77
A może arbitraż? s. 78
Listy do redakcji s. 79
Nasi partnerzy s. 80

Kwiecień 2014

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Paryski szyk (przeczytaj artykuł) s. 13
Mistrzowskie wypieki s. 16
Lody na wiosnę s. 17
Kort dla piekarzy i cukierników s. 18
Sezon lodziarski rozpoczęty! s. 20
Słodki Śląsk s. 22
Małopolskie pieczywo w całym kraju s. 24
Już czas powiedzieć: stop zwrotom! Z Bogdanem Kurzawą właścicielem hurtowni PORT w Rabce-Zdroju rozmawiał Grzegorz Olma(przeczytaj artykuł) s. 26
Nowość na jubileusz s. 28
CHLEB PO POLSKU
Ekstensograf. Rewitalizacja Polskiego Chleba cz. 27 – Adam Wybierała s. 32
Zasady wykonania ciasta na wypieki ozdobne. Piekarz też może być artystą cz. 2 - Adam Melkowski s. 36
Chleb stworzony ...w agencji s. 42
Urok legendy - miesiarka widelcowa XUN 300 (MW 300) s. 46
Magiczne kwasy omega s. 48
SŁODKO-GORZKO
Pascha – Piotr Chylarecki s. 50
Polskie nadzienia z włoskim rodowodem s. 52
Nowe pomysły na kajmak s. 54
Ciasto do zadań specjalnych - Małgorzata Milian-Lewicka s. 56
Kawowe show s. 59
Parfait glacee z banana i limonki - Jarosław Nowakowski s. 60
Smaczny imigrant – Małgorzata Milian-Lewicka s. 62
NOWOCZESNA FIRMA
Nowoczesny design w cukierni - Aleksandra Szczepaniak (przeczytaj artykuł) s. 64
Ocalić od upadku - Gustaw Ostaszewski s. 68
UCZNIOWIE
Słodki folklor s. 70
10 miejsce na Tajwanie s. 72
VARIA
So Good Magazine s. 74
Jak narkotyk? s. 75
Produkty ekologiczne na topie s. 76
Windykacja bez mitów s. 78
Kalendarz targowy s. 80
Listy do redakcji s. 81
Nasi partnerzy s. 82

Marzec 2014

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Trzecie miejsce Polaków s. 10
EuroGastro – chrupiące i słodkie s. 12
EXPO SWEET czyli mini SIGEP nad Wisłą s. 14
Mistrzowskie desery s. 18
Zwycięskie śląskie lody s. 20
Bogactwo smaków z naturalnych owoców s. 22
Merkur zimą – Adrian Zawada s. 24
POLSKI CHLEB
Piekarz też może być artystą – Adam Melkowski s. 26
Focaccia – starsza siostra pizzy – Aleksandra Szczepaniak s. 30
24h/7 Małgorzata Milian-Lewicka s. 36
Piekarze ukarani -Beata Matejko s. 38
Chrupka s. 40
Praca za szybą – Małgorzata Milian-Lewicka s. 42
Piekarz legenda zamknął piekarnię s. 46
SŁODKO-GORZKO
A little bit better. Codziennie trochę lepsi... Z Filipem Kwiatkowskim, Brand Managerem Dawn Foods Poland rozmawiał Grzegorz Olma s. 50
Sernik śmietankowy z owocowymi perełkami – Adam Marszałek s. 54
Z gwiazdkami Michelin – Z Jarosławem Nowakowskim technologiem firmy Polamrkus, byłym cukiernikiem (członkiem załogi) w restauracji Le Manoir aux Quat Saisons (2*Michelin) rozmawiał Krzysztof Ilnickis. 56
Deser banos s. 52
Chleb i „słodycze” Słowian - Z Hanną i Pawłem Lisami rozmawia Jakub Napoleon Gajdziński (portal Smaki z Polski) s. 54
Trendy Chocolate Chef s. 58
Mini serniczki waniliowe na zimno – Patryk Szczepański s. 60
Wyślij pączka do Afryki s. 62
Moc czekoladowych pisanek s. 63
NOWOCZESNA FIRMA
Prawy do lewego czyli witryna grzewcza do ciągu chłodniczego s. 64
Jak zaoszczędzić na energii? - Anna Wiszniewska s. 66
Uczymy się i rozwijamy dla kolejnych pokoleń Łukasz Tylczyński s. 69
UCZNIOWIE
Młodzi cukiernicy na Tajwanie s. 72
Muzyczne impresje s. 74
VARIA
Upadłość – co to takiego s. 76
Źródło inspiracji s. 78
Listy do redakcji s. 80
Kalendarz targowy s. 81
Nasi partnerzy s. 82

Styczeń-Luty 2014

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 8
WYDARZENIA
Biblioteka Naturalnych Zakwasów s. 12
Pieczywo wspomoże słońce s. 14
Dzień Lodów Rzemieślniczych s. 16
POLSKI CHLEB
Niemieckie metody prowadzenia kwasów żytnich cz. 3 – Adam Melkowski s. 18
Chleb Złote Ziarno s. 26
Brytyjczycy zajadają się polskim pieczywem s. 28
Rewitalizacja polskiego chleba cz. 26. Amylografia - Adam Wybierała s. 30
SŁODKO-GORZKO
Kule serowe s. 34
Hiszpański kuzyn pączka s. 44
Sernik śmietankowy z owocowymi perełkami – Adam Marszałek s. 46
Bezpieczne ciastkarstwo cz. 9. Punkty szczegółowej uwagi - Elżbieta Staszewska, Mieczysława Janik s. 48
Deser banos s. 52
Chleb i „słodycze” Słowian - Z Hanną i Pawłem Lisami rozmawia Jakub Napoleon Gajdziński (portal Smaki z Polski) s. 54
Nie tylko dla diabetyków s. 58
NOWOCZESNA FIRMA
Menadżer zewnętrzny w firmie rodzinnej -szansa na profesjonalizację czy zagrożenie? - Małgorzata Jączyńska s. 60
Luźniej w restauracjach. Bistra oblężone Janusz Majewski s. 64
Mandat i punkty to nie wszystko Magda Zglińska s. 68
TARGI
Modern Bakery po raz 20! s. 70
Źródło inspiracji s. 72
Jesienią w Poznaniu s. 74
SWEETTARGi 2014 s. 77
Nasi partnerzy s. 80
Kalendarz targowy s. 82

Grudzień 2013

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Nasza 5 do Rimini s. 8
Jesienna moc innowacji s. 10
Pod patronatem Master Martini. Nowe światowe konkursy cukiernicze s. 12
Słodka Brazylia s. 14
Z optymizmem w 2014 – Rozmowa z dyrektorem handlowym firmy MASZ Gliwice Jackiem Podgórskim s. 16
Umiarkowane prognozy s. 18
Fornetti jak McDonald's? s. 20
Trzy dni na Marsa s. 22
POLSKI CHLEB
Dworcowa miejscówka s. 24
Niemieckie metody prowadzenia kwasów żytnich cz. 2 - Adam Melkowski s. 26
Rewitalizacja polskiego chleba cz. 25. Dojrzewanie mąki c.d. - Adam Wybierała s. 32
Pieczywo rodzaju męskiego s. 36
Pieczywo w sklepie s. 38
SŁODKO-GORZKO
Bezpieczne ciastkarstwo cz. 8. Proces technologiczny c.d - Elżbieta Staszewska, Mieczysława Janik s. 40
Prosto z Francji s. 42
Lukrowany biznes – Beata Madej (Forbes) s. 46
Wartościowa żurawina s. 50
Pszczoła architektem smaku – Grzegorz Olma s. 52
Encyklopedia czekolady s. 55
So Good w świetnym stylu s. 56
Smak kawy zamknięty w Aribie s. 58
NOWOCZESNA FIRMA
Nie tylko na chłodne dni s. 60
Z zaproszeniem na śniadanie s. 62
Pomóż rzucić palenie s. 64
UCZNIOWIE
Jak uczą zawodu w Niemczech s. 66
Uczniowskie turnieje s. 70
VARIA
Faktoring – fakty i mity s. 72
Rok 2014 – zmiany w prawie pracys. 74
Zaczęli w wigilię - Agnieszka Mazuś s. 76
Zbyt dużo cukru s. 77
Listy do redakcji s. 78
Kalendarz targowy s. 79
Nasi partnerzy s. 80

Listopad 2013

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Włoch najlepszy s. 12
Innowacyjne pieczywo s. 14
Okruchy prozy i pieczywa s. 16
Z wizytą w łotewskiej fabryce Grupy Puratos s. 17
Ciasto czekoladowo-orzechowe s. 18
Wieczór z Erosem s. 20
POLSKI CHLEB
W opozycji do dyskontóws. 24
Rewitalizacja Polskiego chleba cz. 24. Dojrzewanie mąki cd. – Adam Wybierała s. 26
Mąka z żołędzi s. 29
Niemieckie metody prowadzenia kwasów żytnich Adam Melkowski s. 32
Z myślą o niej s. 38
SŁODKO-GORZKO
Bezpieczne ciastkarstwo cz. 7 Proces technologiczny - Elżbieta Staszewska, Mieczysława Janik s. 40
Świąteczna kostka z żurawiną prażoną s. 44
Festiwal idei s. 46
Atrakcje SIGEP s. 48
Bo każda kropla jest cenna – Michał Brodzik s. 50
Piekarnie z francuskim szykiem – Beata Matejkos. 52
Kule serowe s. 54
NOWOCZESNA FIRMA
CSR w polskich firmach rodzinnych - jest czy go nie ma? - Anna Włodarczyk s. 56
So Good w świetnym stylu s. 58
W trosce o konsumenta s. 59
TRADYCJA
Piekarok – sąsiedzki wypiek pieczywa s. 62
Zachować wspomnienia s. 64
UCZNIOWIE
Tydzień dobrego chleba s. 66
Absolwenci w oczach pracodawców – Beata Roguska, Rafał Boguszewski s. 68
VARIA
Ależ historia! – Jacek Sieński s. 72
Śmiertelne skutki...pracy – Gustaw Ostaszewskis. 74
Chleb po szwedzku – Wilhelm Karud s. 76
Kalendarz targowys. 79
Nasi partnerzys. 80

Październik 2013

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCI s. 6
WYDARZENIA
Włoch najlepszy s. 12
Innowacyjne pieczywo s. 14
Okruchy prozy i pieczywa s. 16
Z wizytą w łotewskiej fabryce Grupy Puratos s. 17
Ciasto czekoladowo-orzechowe s. 18
Wieczór z Erosem s. 20
POLSKI CHLEB
W opozycji do dyskontóws. 24
Rewitalizacja Polskiego chleba cz. 24. Dojrzewanie mąki cd. – Adam Wybierała s. 26
Mąka z żołędzi s. 29
Niemieckie metody prowadzenia kwasów żytnich Adam Melkowski s. 32
Z myślą o niej s. 38
SŁODKO-GORZKO
Bezpieczne ciastkarstwo cz. 7 Proces technologiczny - Elżbieta Staszewska, Mieczysława Janik s. 40
Świąteczna kostka z żurawiną prażoną s. 44
Festiwal idei s. 46
Atrakcje SIGEP s. 48
Bo każda kropla jest cenna – Michał Brodzik s. 50
Piekarnie z francuskim szykiem – Beata Matejkos. 52
Kule serowe s. 54
NOWOCZESNA FIRMA
CSR w polskich firmach rodzinnych - jest czy go nie ma? - Anna Włodarczyk s. 56
So Good w świetnym stylu s. 58
W trosce o konsumenta s. 59
TRADYCJA
Piekarok – sąsiedzki wypiek pieczywa s. 62
Zachować wspomnienia s. 64
UCZNIOWIE
Tydzień dobrego chleba s. 66
Absolwenci w oczach pracodawców – Beata Roguska, Rafał Boguszewski s. 68
VARIA
Ależ historia! – Jacek Sieński s. 72
Śmiertelne skutki...pracy – Gustaw Ostaszewskis. 74
Chleb po szwedzku – Wilhelm Karud s. 76
Kalendarz targowys. 79
Nasi partnerzys. 80

Wrzesień 2013

SPIS TREŚCI:

AKTUALNOŚCIs. 8
WYDARZENIA
Jak co roku w Gdańsku s. 10
Razem dla branżys. 12
System QAFP w zakładach piekarskich. Z Wiesławem Różańskim, prezesem Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego rozmawiał Michał Dawids. 16
POLSKI CHLEB
Pieczywo pszenżytnio-owsiane - Anna Fraśs. 20
Zdrovita jęczmienna. Chleb pieczony od sercas. 24
Rewitalizacja polskieho chleba cz. 22. Żniwa - Adam Wybierałas. 26
Schematy technologiczne ciasta żytniego i mieszanego na kwasie cz. 13 - Adam Melkowskis. 32
Chleb wiejskis. 40
SŁODKO-GORZKO
Bezpieczne ciastkarstwo cz. 5. Środowisko produkcji – pomieszczenia zakladu - Elżbieta Staszewska, Mieczysława Janiks. 43
Beza jest kobietą - Aleksandra Szczepaniaks. 48
NOWOCZESNA FIRMA
Co zrobić z odpadami w piekarnis. 52
Owocowa piankas. 54
Świeże pieczywo w sklepie – wypiek na miejscu we własnej siecis. 56
Pasy napędowe i transportujące w zakładach produkcyjnychs. 58
Pozytywne zakręcenies. 60
Wypiek w miejscu sprzedażys. 62
Piekarnia, a może już kawiarnia?s. 64
Pierogi z piekarnis. 67
VARIA
Siła ziarens. 68
Lesaffre. Strefa Premiums. 70
Zmiana w dodatkach - Bolesław Hoffmanns. 72
Tradycyjna, ręczna robota - Katarzyna Gruchots. 74
So Good w świetnym stylus. 78
Targi Bakepol. Program pokazóws. 80
Kalendarz targowys. 82

Lipiec 2013

Czerwiec 2013

Kwiecień 2013

Marzec 2013

Styczeń-Luty 2013

Podaj adres e-mail, aby otrzymywać informacje na temat nowości na stronie*

X "Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Agencja Mediowo-Konsultingowa ZOOM Spółka Cywilna Barbara Zając, Grzegorz Olma, Newslettera z informacjami związanymi z Serwisem www.wpiekarni.pl i zamieszczonymi w jego ramach informacjami handlowymi.

© 2017 - ZOOM Agencja Mediowo-Konsultingowa B.Zając, G.Olma

Created by Nubsoft - Make IT Simple